autovit.ro

Care sunt cele mai frecvente defecțiuni ale casetei de direcție

Componentă principlă a sistemului de direcție, caseta de direcție are rolul de a converti mișcarea axului volanului în translația stânga-dreapta a mașinii. Calitatea drumurilor naționale și a autostrăzilor din România s-a ameliorat considerabil în ultimii ani, dar tot ne situăm printre țările care nu se pot lăuda cu o infrastructură modernă. 

Printre elementele care au de suferit în mod direct de pe urma calității necorespunzătoare a suprafeței de rulare se numără, alături de jante și de elementele suspensiei, componentele sistemului de direcție. Neglijate, acestea pot duce nu doar la deprecierea ținutei de drum a automobilului, ci chiar la periclitarea siguranței șoferului și a pasagerilor. 

Tipuri de casete de directie

Ce tipuri de casete de direcție există

În funcție de anul fabricației masinii tale și de tehnologia pentru care a optat producătorul ei, aceasta ar putea fi echipată cu sistem de direcție mecanic sau ajutat de electronică. În general, cele mai apreciate sunt sistemele de direcție care nu folosesc ajutorul computerului, datorită fiabilității mai mari. Cu toate acestea, în cazul mașinilor de mari dimensiuni sau al modelelor performante, un sistem de direcție avansat creează o diferență radicală din punctul de vedere al ținutei de drum. Așadar, există:

  • casete de direcție mecanice: pe bază de angrenaje; 
  • casete de direcție hidraulice: folosesc un ax cremalier dințat care transformă mișcările de rotație volanului;
  • casete de direcție electro-hidraulice: susținute de o pompă hidraulică, pentru manevrare ușoară;
  • casete de direcție electro-hidraulice: reglează automat presiunea hidraulică în funcție de viteza mașinii;
  • casete de direcție asistate electronic: folosesc un motor electric al cărui control este realizat de un computer.

Cum se manifestă defecțiunile casetei de direcție

O utilizare normală a mașinii este suficientă pentru ca problemele casetei de direcție să își facă simțită prezența cât mai târziu în ciclul de viață. Cu toate acestea, uzura accentuată sau rulajul repetat în condiții necorespunzătoare poate predispune mașina la următoarele defecțiuni:

Manevrarea greoaie a volanului: primul semn al unei disfuncții la nivelul casetei de direcție este îngreunarea manevrării volanului. Senzația de manevrare tot mai dificilă a acestuia se datorează pierderilor de lichid sau creșterii nefirești a temperaturii din caseta de direcție. Mai mult, există posibilitatea ca mașina să tragă într-o parte. 

Funcționarea zgomotoasă a coloanei de direcție: caseta de direcție mecanică va emite un scârțâit de fiecare dată când acționezi volanul, în cazul în care lubrifierea se face în mod necorespunzător. Sunetul se va face simțit mai ales la virajele executate pe suprafețe neregulate sau pe drumuri accidentate.

Pierderi ale uleiului de servodirecție: această defecțiune este cauzată de avarii survenite în urma acțiunii unor factori externi. Printre acestea se numără garniturile sparte, care permit scăderea nivelului de lichid hidraulic sau chiar scurgerile. În cazul în care pierderile de ulei sunt severe, vei simți un miros de ars, care survine în momentul în care caseta de direcție este încinsă. 

Sistemul de directie

Care sunt cauzele problemelor sistemului de direcție

Lipsa vizitelor periodice la mecanicul auto, pentru inspectii și revizii tehnice te predispune la probleme serioase la nivelul sistemului de direcție. Doar mecanicul auto poate verifica în mod competent nivelul lichidului hidraulic, precum și starea furtunelor, burdufelor și colierelor de etanșeizare. Pe lângă acest lucru, la apariția problemelor cu caseta de direcție sau cu alte piese din acest sistem contribuie:

  • rulajul frecvent pe drumuri de proastă calitate;
  • urcarea bordurilor și traversarea gropilor la viteze mari;
  • manevrarea excesivă a volanului în timpul manevrelor de parcare.

Monitorizarea constantă a stării tehnice a mașinii te va scuti de problemele casetei de direcție. Cu toate acestea, sfaturile de mai sus îți pot fi de folos încă de la primele semne de îngrijorare.

Credit foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)