autovit.ro

Cat mai poate creste pretul benzinei?

Nu mai este un secret pentru nimeni ca Internet-ul abunda de comentarii contra scumpirii dese a carburantilor si multi indeamna chiar la boicotarea anumitor lanturi de benzinarii. Insa stiati ca in Romania preturile se situeaza sub media Uniunii Europene?

Pe langa efectele benefice ale aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, aceasta deschidere a tarii noastre a adus si cateva masuri mai putin populare. Cea mai importanta problema resimtita de catre automobilisti ar fi cresterea de circa trei ori pe luna a preturilor pentru carburanti, o situatie deloc placuta si care genereaza o serie de discutii “aprinse”.

De la bun inceput trebuie tinut cont ca pretul benzinei ii influenteaza mai ales pe posesorii de autoturisme care sunt nevoiti sa scoata mai multi bani pentru “un plin”. Insa mai grav este ca aprecierea periodica a preturilor pentru motorina are si implicatii economice, in primul rand pentru ca autovehiculele comerciale sunt animate de motoare diesel. Prin urmare preturile pentru alimente si servicii sunt intr-o continua crestere, insa daca ne “incalzeste” cu ceva, situatia este similara in mai toate cele 27 tari membre UE. Cu toate ca vorbim despre o alta “putere de cumparare” a cetatenilor din alte tari, acolo unde salariul minim pe economie e net superior celui din Romania, situatia este la fel de deranjanta si paradoxal nu este influentata prea mult de evolutia pretului per barilul de petrol.

Conform statisticii intocmite de catre portalul www.energy.eu, in cele 27 de tari membre UE  astazi pretul mediu este de 1,602 EUR per litru de benzina si de 1,497 EUR per litru de motorina, valori care includ taxele si accizele. In Romania pretul benzinei este astazi de 1,372 EUR per litru, iar pentru motorina este de 1.381 EUR/litru, asadar vorbim despre valori mai mici decat media UE. Prin analogie putem deduce ca pretul carburantilor inca se mai poate aprecia considerabil in urmatoarea perioada…

Din aceeasi analiza mai reiese ca cea mai ieftina benzina o putem gasi la statiile de alimentare cu carburant din Cipru (1,355 EUR/ litru), iar cel mai mic pret pentru litru de motorina il putem obtine atunci cand alimentam in Luxemburg (1,320 EUR/ litru).

In concluzie, mai mult ca sigur si in Romania preturile pentru carburanti vor creste de la o luna la alta, iar problema nu tine strict de companiile de distributie. Astfel o prima masura de protectie va fi luata in Franta, acolo unde se discuta intens despre reducerea accizelor pentru carburanti. Voi ce pareri si solutii aveti?

17 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)