autovit.ro

Ce este AdBlue și de ce trebuie folosit la mașinile cu motoare diesel

Din dotarea mașinilor mai noi cu motor diesel face parte și tehnologia cu reducere catalitică selectivă sau SCR, care are rolul de a descompune noxele generate de arderea motorinei care, în caz contrar, ar fi eliberate în atmosferă.  

Pentru a funcționa, acest sistem folosește AdBlue, o soluție lichidă, compusă din uree și apă demineralizată, care are rolul de a transforma oxidul de azot în apă și azot. Soluția AdBlue este biodegradabilă, incoloră, solubilă în apă, neinflamabilă și nu este periculoasă pentru om, respectând toate standardele de siguranță în vigoare. 

Dacă te întrebi ce este AdBlue și de ce este necesar acest produs la mașinile cu motoare diesel, în cele ce urmează vei găsi răspuns la toate întrebările. 

Cum se folosește AdBlue și care este rolul său
Cât Adblue consumă un autoturism
Cum se realizează umplerea rezervorului cu AdBlue
Cât costă AdBlue și de unde îl poți cumpăra
Condiții speciale și restricții referitoare la folosirea și depozitarea AdBlue

Cum se folosește AdBlue și care este rolul său

Soluția AdBlue este stocată într-un rezervor special, localizat lângă cel de combustibil sau, la unele modele, sub capota motorului ori în portbagaj, fiind injectată direct în evacuarea mașinii, cu scopul de a reduce emisiile de monoxid de azot și dioxid de azot generate de arderea motorinei de către motoarele diesel, prin transformarea acestor noxe în apă și azot.

AdBlue este o soluție sintetică, realizată prin expunerea la căldură a dioxidului de carbon și a amoniacului, într-un proces chimic controlat, care să asigure eficiența produsului și care să nu provoace daune galeriei de evacuare.  

Modalitățile în care AdBlue a fost folosit la mașinile cu motoare diesel au fost diferite de-a lungul timpului. În prima fază, mașinile dotate cu sistemul SCR erau prevăzute cu un rezervor de AdBlue sigilat din fabrică, ce putea fi reumplut doar de către mecanicii specializați, în timpul reviziilor. 

Totuși, în cele din urmă, s-a constatat că această metodă nu este tocmai convenabilă pentru șoferi și că existența unei cantități de 60 de litri de AdBlue în rezervor nu este practică, atât din considerente ce țin de consumul de carburant, cât și de protecția mediului. De aceea, în prezent, mașinile diesel prevăzute cu tehnologia SCR au un rezervor de AdBlue mult mai mic, de maximum 25 de litri, care poate fi umplut oricând de către șoferi.

Inițial, AdBlue era folosit la camioanele de mare tonaj, cu un nivel ridicat al emisiilor de noxe, însă, treptat, a fost implementat și la autoturismele cu motoare diesel. În prezent, tehnologia SCR la o mașină diesel este necesară pentru ca respectivul autoturism să se încadreze în limitele normei de poluare Euro 6. 

la ce foloseste AdBlue

Cât Adblue consumă un autoturism

Consumul exact de AdBlue al unui autoturism cu motor diesel este greu de stabilit, întrucât cifra reală depinde de o serie de factori, printre care capacitatea cilindrică a motorului, consumul de motorină sau distanța medie parcursă de acel autoturism. 

Pentru un sedan de clasa medie, cu o capacitate cilindrică a motorului de 1.900 centimetri cubi și un consum mediu de motorină de 4 litri la suta de kilometri, consumul de AdBlue se va situa între 1,5 și 2,5 litri, pentru fiecare 1.000 de kilometri parcurși. 

Cum se realizează umplerea rezervorului cu AdBlue

Dacă ești proprietarul unui automobil diesel nou și nu ai mai umplut rezervorul cu AdBlue până acum, ar trebui să știi că monitorizarea consumului este făcută de computerul de bord al mașinii, care va emite o avertizare în momentul în care mai poți parcurge 2.400 de kilometri până la golirea completă a rezervorului. 

Citește și: Ce este apa distilata si cum se foloseste

În funcție de modelul de mașină, gâtul de umplere și rezervorul AdBlue se pot găsi lângă cel de motorină, în portbagaj sau sub capotă, în partea superioară a automobilului. Completarea cu lichid AdBlue este foarte simplă și se realizează întocmai precum cea a lichidului de spălare a parbrizului. 

Totuși, în cazul în care rezervorul de AdBlue a fost umplut la ultima revizie periodică, iar numărul de kilometri parcurși cu mașina nu a fost foarte mare, completarea poate fi făcută tot la atelierul specializat, în cadrul viitoarei verificări tehnice a autoturismului. De exemplu, pentru un sedan de clasă medie cu un rezervor de AdBlue de 20 de litri, următoarea reumplere poate fi necesară după aproximativ 10.000 de kilometri. 

cum se realizează umplerea rezervorului cu AdBlue

Cât costă AdBlue și de unde îl poți cumpăra

Când vine vorba despre AdBlue, prețul variază între 4 lei și 10 lei, cele mai scumpe produse fiind, de regulă, cele marcate cu inscripția AdBlue®, ceea ce le certifică gradul înalt de calitate. Totuși, poți folosi fără probleme și produse care nu dispun de această certificare, fără a-ți face griji cu privire la eficiența lor sau la anumite erori apărute în bord, atât timp cât pe ambalaj este specificat că produsul corespunde normei ISO 22241. 

Totuși, în situația în care nu îți dorești să folosești produse necunoscute, poți consulta cartea tehnică a autoturismului pentru a afla ce tip de AdBlue este recomandat de producător. 

Nefiind o substanță supusă unor restricții speciale, AdBlue poate fi găsit în orice unitate comercială. Acesta poate fi cumpărat din benzinării, supermarketuri și din magazinele de piese auto sau online, de pe site-urile auto sau chiar și de pe cele generale. Totuși, este indicat să te asiguri că lichidul AdBlue pe care îl achiziționezi provine dintr-o sursă sigură, întrucât un eventual produs contrafăcut poate genera defecțiuni tehnice mașinii tale și poate duce chiar și la pierderea garanției autovehiculului. 

ce masini au nevoie de AdBlue pentru a functiona

Condiții speciale și restricții referitoare la folosirea și depozitarea AdBlue

AdBlue este un lichid neinflamabil și sigur pentru mediu, iar din aceste motive nu există restricții în ceea ce privește depozitarea sau utilizarea sa, fiind clasificat de autorități ca produs nepericulos. 

AdBlue nu s-a dovedit a fi periculos pentru om, însă, în cazul contactului cu pielea sau cu hainele, este recomandată clătirea cu apă. Totuși, substanța are un efect coroziv atunci când intră în contact cu alte metale sau cu vopseaua mașinii, așa că este recomandat să torni cu grijă lichidul, pentru a evita contactul accidental cu aceste suprafețe. Totuși, în cazul în care verși accidental AdBlue pe caroseria mașinii, este necesar să torni rapid apă peste suprafața vizată. 

O altă îngrijorare a șoferilor, legată de AdBlue, este generată de punctul de îngheț al acestui lichid, de -11 grade Celsius. Totuși, producătorii de automobile au ținut cont și de acest lucru, așa că rezervorul AdBlue dispune de un sistem automat de încălzire, ceea ce va permite funcționarea în parametri optimi a sistemului SCR, în maximum 20 de minute de la pornirea motorului, chiar și atunci când temperaturile de afară sunt deosebit de scăzute.       

Nu în ultimul rând, este recomandat ca lichidul AdBlue să fie depozitat în recipientul original și să nu fie turnat în recipiente în care au fost alte lichide. Fiind foarte pur, amestecul accidental al acestuia cu apa, cu uleiul sau cu motorina poate cauza erori ale computerului de bord sau, după caz, compromiterea sistemului SCR al mașinii. 

Întrucât protejarea mediului este o prioritate a întregii omeniri, AdBlue s-a dovedit o soluție eficientă de limitare a emisiilor de noxe de către vehiculele cu motoare diesel, ale cărei efecte sunt deja vizibile. Mai mult, acest lichid optimizează și arderea combustibilului, ceea ce poate duce la o reducere a consumului pentru multe vehicule. 

Sursa Foto: Shutterstock 

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)