autovit.ro

Ce este seria de șasiu și cum o verifici

Pentru pasionații de mașini, fiecare exemplar are un nume și un indicativ acordat de producător. De multe ori, ne referim la un BMW Seria 3 produs între 2011 și 2019 ca la un „F30″, iar pentru un Opel Astra care și-a încheiat cariera în 2015 preferăm numele de cod „J”. În fața legii, însă, fiecare mașină are o identitate ceva mai complexă, exprimată printr-o înșiruire de 17 caractere, denumită serie de șasiu sau seria VIN. Prezența acestui element are o importanță capitală în circulația legală a fiecărui tip de autovehicul pe drumurile publice. 

Ce istoric are seria de șasiu
Care este semnificația ei
Unde găsești seria de șasiu
În ce situații este relevantă verificarea seriei de șasiu

Ce istoric are seria de șasiu

Producția mondială de mașini a explodat după cel de-al Doilea Război Mondial, așa că fabricanții au fost puși în situația de a găsi o modalitate simplă prin care să confere o identitate fiecăruia dintre vehiculele ieșite de pe linia de asamblare. În anul 1954, Guvernul Statelor Unite ale Americii a impus o standardizare care s-a materializat printr-o serie numerică ștanțată pe șasiul mașinilor. 

Forma actuală, cu 17 caractere, litere și cifre, a fost stabilită în anul 1981 de autoritatea cu competență în circulația rutieră, NHTSA. Astăzi, seria de șasiu este folosită nu doar pentru automobile, ci și pentru camioane, remorci, motociclete, scutere și mopeduri. Normele după care se aplică astăzi această serie numerică sunt cele emise de Organizația Internațională pentru Standardizare și sunt acceptate atât în Europa, cât și în Statele Unite ale Americii. 

Verificare serie sasiu

Care este semnificația ei

Cea mai ușoară comparație legată de seria de șasiu este aceea care face referire la CNP-ul unei persoane. Funcționalitatea celor două tipuri de serii numerice este similară, iar fără ea, atât indivizii, cât și masinile, sunt foarte dificil de identificat atunci când legea o cere. Semnificația seriei este următoarea:

 • primul caracter: țara în care a fost fabricat vehiculul;
 • al doilea caracter: marca auto;
 • al treilea caracter: tipul de caroserie;
 • caracterele 4-9: detalii specifice fiecărui model;
 • al 10-lea caracter: anul fabricației;
 • al 11-lea caracter: codul uzinei;
 • caracterele 12-17: seria unică a mașinii.

Unde găsești seria de șasiu

Probabil știi deja că poți identifica o mașină după seria de șasiu dacă te uiți în talon sau în compartimentul motor, unde vei găsi plăcuța metalică pe care sunt ștanțate cele 17 caractere. În afară de aceste două surse, mai poți găsi seria de șasiu în următoarele locuri:

 • la baza parbrizului;
 • pe stâlpul central al caroseriei;
 • în partea laterală a portbagajului;
 • în interiorul aripii frontale;
 • sub scaunul pasagerului.

Verificare auto

În ce situații este relevantă verificarea seriei de șasiu

Primul rol al seriei de șasiu este acela ca mașina să poată circula legal pe drumurile publice, pentru că cele 17 caractere apar în cartea tehnică pe baza căreia se face inspectia tehnica periodică. VIN-ul mai este important și în momentul achiziției unei mașini second-hand, când vrei sa verifici proveniența ei și istoricul de service. Vei putea afla, astfel, dacă vehiculul a fost furat, dacă are kilometrajul modificat sau dacă a avut parte în trecut de accidente ce au necesitat reparații. O verificare de serie șasiu se face, în condiții normale, la un service de marcă, dar există și aplicații online elaborate în acest scop. 

Seria de șasiu este principalul element de identificare al unei mașini. Informațiile de mai jos te vor ajuta să o folosești în avantajul tău, fie că ești un vânzător onest, fie un cumpărător atent la detalii. 

Credit foto: Shutterstock

 

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)