autovit.ro

Ce informații ceri în plus la cumpărarea unei mașini

Mult așteptatul moment al achiziției unei mașini rulate se poate dovedi o afacere excelentă sau o alegere nu tocmai inspirată. Cu atât mai mult îți vei tempera entuziasmul, pe măsură ce vei verifica elementele cele mai importante, care îți arată dacă mașina din fața ta îți merită banii.

Mai presus de caii-putere, de consumul de combustibil sau de dotările opționale, starea în care se prezintă fiecare exemplar arată modul în care acesta a fost întreținut. Aparențele pot fi înșelătoare, iar cea mai bună cale de a scoate la iveală eventualele defecte ascunse este un plan bine pus la punct, după care să decurgă interacțiunea cu vânzătorul sau cu reprezentantul dealerului. Informațiile pe care nu le strângi înainte de a încheia tranzacția pot rezulta în costuri neprevăzute, pe care le vei suporta de-a lungul exploatării noii tale achiziții.

Vezi 👉 AICI oferta noastră de AUTOTURISME

Ce indicii iti pot da semnale de alarma

Care este importanța seriei de șasiu

Încă dinainte de întâlnirea pe care ai fixat-o cu actualul posesor, va trebui ca acesta să îți comunice seria de șasiu. Serie numerică din 17 caractere, stabilită încă din anii ’80, la nivel de industrie mondială, aceasta conține informații importante cu privire la automobilul pe care intenționezi să îl cumperi. Dacă primele caractere dezvăluie țara în care a fost fabricat vehiculul, precum și marca sau tipul de caroserie, informații destul de evidente, caracterele de la 4 la 17 sunt cele care te vor ajuta să afli istoricul de service.

Cu ajutorul aplicațiilor online sau al suportului oferit de un dealer autorizat, vei putea afla dacă actualul proprietar a modificat numărul de kilometri. Vei mai putea scoate la iveală eventualele evenimente rutiere nedeclarate de foștii posesori, precum și intervențiile realizate în service. Ce faci, însă, când oferta pe care o ai în față pare prea bună ca să fie adevărată? Urmele unei reparații efectuate într-o unitate de service independentă nu sunt ușor de depistat, dar poți aplica testul clasic al magnetului, pentru a detecta zonele revopsite și chituite. Verificarea alinierii dintre panourile caroseriei îți poate spune și ea cât de îngrijită a fost mașina.

Vezi categoria noastră de ▶ PIESE

Care sunt cele mai importante acte

Ce indicii îți pot da semnale de alarmă

Este știut faptul că o mașină pusă la punct mult prea atent poate semnala fie un proprietar grijuliu, fie unul care are ceva de ascuns. Reciproca acestui principiu este cea potrivit căreia o mașină pusă la vânzare într-o stare îndoielnică poate fi dovada unei indiferențe generale asupra întreținerii ei. Dacă fotografiile din anunț nu sunt destul de concludente, solicită-i proprietarului să îți trimită imagini suplimentare din față, din semiprofil, din spate și din interior. Solicită și date cu privire la valabilitatea ITP-ului, precum și la norma de poluare în care se încadrează motorul mașinii.

Dacă exemplarul pe care ți-l dorești este dotat cu blocuri optice diferite de cele originale, dacă are o instalație audio aftermarket sau dacă prezintă modificări de ordin estetic, poți adopta o atitudine ceva mai sceptică. În acest caz, se impune verificarea atentă a mașinii și mai ales a componentelor supuse uzurii, cum ar fi bujiile, volantul, ansamblul distribuției, chiulasa sau filtrul de particule. Apropo de aspectul prea grijuliu, menționat mai sus, nu uita să verifici cum se prezintă pedalele, nuca schimbătorului, butoanele sistemului de climatizare și jantele.

În cazul în care aceste elemente sunt prea uzate și nu se potrivesc cu valoarea indicată de kilometraj, este evident că ai de-a face cu o ofertă înșelătoare. Dacă, însă, aspectul lor este prea bun pentru ce rulaj are mașina, este posibil ca un vânzător abil să încerce să fie cu un pas înaintea bănuielilor tale. O practică deloc izolată este aceea de a înlocui cu abilitate elementele pe care un cumpărător le-ar putea atinge cel mai des la vizionarea mașinii.

Vezi categoria noastră de 👉 AUTOUTILITARE

Care sunt cele mai importante acte

Dacă istoricul de service este unul bun, dacă starea estetică a mașinii te mulțumește și dacă test drive-ul sumar te-a convins că poți avea încredere în ținuta de drum a acesteia, poți demara procesul de achiziție. Aceasta este o etapă în care ai nevoie de organizare, pentru că lipsa oricărui act poate amâna momentul încheierii tranzacției. Pentru cumpărător, acesta este încă un moment bun pentru a testa onestitatea vânzătorului.

Dacă acesta nu are nimic de ascuns, va oferi:

  • Certificatul de autenticitate emis de RAR
  • Cartea de identitate a mașinii
  • Dovada efectuării ITP-ului
  • Cererea și fișa de înmatriculare
  • Actul de proprietate, în forma reglementării la data dobândirii
  • Copia contractului RCA

Verifică atent toată documentația pusă la dispoziție pe proprietar și, înainte de a semna actul de vânzare-cumpărare, mai fă o ultimă verificare vizuală a mașinii.

Sfaturile de mai sus îți pot simplifica substanțial achiziția unei mașini rulate. Cu atenție la detalii și cu multă organizare, îți vei mări șansele de a face o achiziție pentru care să nu îți pară rău.

Credit foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)