autovit.ro

Ce să știi când îți alimentezi pentru prima dată mașina, ca șofer începător

Când înveți să conduci, ești foarte atent la noțiunile despre păstrarea distanței față de alte autovehicule, la integrarea în trafic, la parcări laterale ori garări, dar să înveți cum să alimentezi mașina nu reprezintă o prioritate în timpul orelor de șofat.

Alimentarea mașinii este un proces esențial pentru a te deplasa fără probleme și, cu toate că în multe stații ai parte de ajutor în acest proces, este important să știi să pui benzină ori motorină în rezervor, fără să depinzi de altcineva.

Iată care sunt pașii pe care ar trebui să îi urmezi:

Localizarea stației de alimentare

În primul rând, este important să identifici stația de alimentare. Pentru că există mai mulți operatori, care au tarife ușor diferite, este indicat să faci o documentare înainte, în privința prețurilor. Stațiile de carburant sunt semnalizate, astfel că nu îți va fi greu să găsești un loc de alimentare atât în oraș, cât și în afara localității.

Însă, este indicat să nu aștepți până la golirea totală a rezervorului, înainte de a merge să alimentezi, chiar dacă nu folosești mașina pentru o perioadă. Când mașinile nu sunt utilizate pentru mai mult timp și au rezervorul gol, pe suprafața interioară a rezervorului – mai ales în cazul vehiculelor mai vechi – pot apărea urme de coroziune.

În plus, este recomandat să ai carburant în rezervor pentru câteva sute de kilometri, astfel încât să poți să te deplasezi în cazul unei urgențe. Dacă alimentezi mai rar, dar în cantități mai mari, eviți drumurile în stațiile de carburanți.

Vezi 👉 AICI oferta noastră de AUTOTURISME

Ce trebuie sa stii cand alimentezi pentru prima data masina

Identificarea carburantului potrivit și a capacului rezervorului

Unele mașini au rezervorul pe dreapta și altele pe stânga. De multe ori, șoferii, mai ales cei care conduc pentru prima dată vehiculul în cauză, coboară din mașină pentru a identifica pe ce parte se află rezervorul.

Însă poți afla acest lucru, dacă te uiți în bord. Acolo unde este indicatorul de carburant, există, de regulă, și o săgeată, care indică dacă rezervorul este pe partea dreapta ori pe cea stângă.

Poate partea cea mai importantă, în timpul procesului de alimentare a unei mașinii, este să știi ce tip de combustibil este necesar pentru buna funcționare a vehiculului. Înainte de a porni la drum, este vital să îți cunoști mașina: de la identificarea indicatoarelor de semnalizare până la verificarea consumabilelor și locul acestora (combustibil, ulei de motor, lichid pentru ștergătorul de parbriz etc.).

Răspunsurile la majoritatea întrebărilor legate de mașină le găsești în manualul de proprietar.

Astfel, vei putea să identifici tipul de combustibil pe care să-l pui în mașină, odată ce ai ajuns la o stație de alimentare. Acest lucru este important pentru că, dacă alimentezi cu carburantul greșit, vei avea numeroase probleme.

Dacă se întâmplă să greșești, însă îți dai seama de eroare înainte să părăsești stația de alimentare, este vital să nu pornești motorul mașinii, pentru a minimiza pagubele produse. Sună la o firmă de tractări și mergi cu autoturismul în service, pentru a repara greșeala și pentru a evita daunele majore.

În cazul în care știi că mașina funcționează cu benzină ori motorină, alegerea pe care o ai de făcut este categoria de carburant pe care îl preferi: obișnuit sau premium.

Diferența, la nivel chimic, între carburantul obișnuit și cel premium este dat de cifra octanică (în cazul benzinei) sau de cifra cetanică (în cazul motorinei), care reprezintă rezistența la autoaprindere. O valoare mai ridicată a acesteia se traduce printr-o putere mai ridicată, o ardere mai bună și o forță de tracțiune mai mare.

Alimentarea cu carburant de calitate superioară are numeroase avantaje asupra funcționării mașinii, sporind durata de viață și performanțele în trafic. Carburantul premium oferă, printre altele, protecție sporită asupra motorului și sistemului de injecție.

VEZI categoria noastră de  ▶ PIESE AUTO

Greseli de evitat cand alimentezi masina

Alimentarea propriu-zisă a mașinii

Dacă ești la curent cu toate informațiile esențiale în ceea ce privește autoturismul pe care îl conduci, nu rămâne decât să îți faci curaj și să mergi într-o stație de alimentare. Odată ajuns aici, alege pompa de alimentare în funcție de partea pe care se află rezervorul. În mod firesc, pompa de alimentare aleasă trebuie să fie pe partea cu rezervorul.

Parchează la o distanță de siguranță, deschide capacul rezervorului (aici diferă foarte mult de tipul mașinii: unele se deschid cu cheia, altele au un buton în interiorul mașinii, iar altele – prin rotirea bușonului în direcția indicată de desenul de pe acesta) și selectează pompa cu combustibilul potrivit.

Odată ce ai acces la rezervor, ridică pistolul din pompă și poziționează-l în gura de acces a rezervorului. Conducta de alimentare are două capace de deschidere. Duza pompei trebuie împinsă dincolo de aceste două capace, înainte de a porni alimentarea.

Dacă vrei să faci plinul la mașină, acționează siguranța care blochează pompa, iar, când duza se decuplează pentru prima dată, înseamnă că rezervorul este plin. Pe de altă parte, dacă ai o sumă de bani prestabilită pentru alimentare, este important să urmărești ecranul pompei, pentru a opri alimentarea odată ce ai atins suma disponibilă.

Un alt lucru important de știut când alimentezi este că trebuie să oprești motorul mașinii. Scânteile produse în timpul funcționării într-un mediu cu vapori combustibili pot cauza un incendiu. Cu toate că acest lucru este puțin probabil să se producă în timpul funcționării motorului unei mașini moderne, este indicat să alimentezi mașina cu motorul oprit. Astfel, scade riscul provocării unui incendiu.

Nu în ultimul rând, nu uita să plătești combustibilul, înainte să pleci din stația de alimentare. După ce ai pus combustibilul dorit, așază la locul lui pistolul din pompă, închide capacul rezervorului, încuie mașina și mergi în interiorul stației de alimentare pentru a plăti.

Vezi categoria noastră de 👉 CAMIOANE

Alimentarea mașinii este un proces rapid, care, dacă știi informațiile de bază despre autovehiculul pe care îl conduci, nu trebuie să te sperie sau să îți dea bătăi de cap.

Sursă foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)