autovit.ro

Ce trebuie să știi dacă vrei să devii pilot de raliu

Există multe persoane pasionate de mașini, dar unele dintre ele nu se mulțumesc cu șoselele și cu autostrăzile la care poate avea acces orice șofer. Antrenați pe virajele cele mai faimoase de pe circuitele virtuale ale jocurilor video, mulți oameni visează să experimenteze pe viu gloria unui pilot care urcă pe podiumul învingătorilor. Între ușurința de a găsi trasa ideală cu ajutorul controlerului de consolă și munca titanică a unui aspirant la titlul de campion național, însă, nu este nicio legătură. Dacă vrei să devii pilot de raliu, trebuie să știi că drumul la care te vei înhăma nu este deloc ușor, implică o serie de cheltuieli foarte solicitante și nu îți garantează în niciun fel reușita. Sună ca o provocare tentantă? Iată cum poți ajunge să ridici cupa. 

Vezi 👉 AICI oferta noastră de AUTOTURISME

Care sunt primii pași către cariera de pilot

De la bun început, trebuie să stabilim că experiența dobândită în jocuri precum Dirt Rally, NFS Payback, Forza Horizon sau Colin McRae nu te va ajuta foarte mult. Cu toate acestea, poți folosi aceste simulatoare pentru a te familiariza cu jargonul piloților de raliuri, precum și cu noțiunile de bază ale acestui sport. 

Nu vei ajunge niciodată la volanul unui bolid veritabil dacă nu știi ce înseamnă road book,  shakedown, start festiv, probă specială, parc de service sau etapă de legătură. Aceste noțiuni reprezintă un procent aproape nesemnificativ din universul pe care un aspirant la statutul de pilot de raliuri trebuie să și-l însușească încă dinainte de a trece la oricare dintre pașii următori. 

Primul pas este acela de a deveni un spectator fidel al competițiilor naționale, iar cu puțin noroc, vei putea pătrunde în cercurile apropiate piloților. Vei putea, astfel, să înțelegi care este dinamica de la standuri și cum se completează cei din echipa tehnică, pentru ca pilotul să plece de la start cu o mașină în cea mai bună stare. 

Tot parcul de service este locul în care ai acces la informații concrete, cum ar fi costurile întreținerii unei mașini de raliu, ușurința sau dificultatea cu care faci rost de sponsori și chiar micile trucuri legate de tacticile prin care un pilot se menține în formă pe întreg parcursul unei etape.

În paralel, asigură-te că îți pui la punct o bibliografie serioasă, atât din punctul de vedere al mecanicii mașinilor de curse, cât și din cel al biografiilor celor mai renumiți piloți. Studierea regulamentelor după care funcționează Federația Română de Automobilism Sportiv sau Federația Internațională de Automobilism te va ajuta să înțelegi pe deplin rigoarea pe care un pilot o aplică în activitatea lui, zi de zi. 

Vezi categoria noastră de ▶ PIESE

pasii catre cariera de pilot

Cum te specializezi în acest sport

Cu toții avem voie să visăm la o carieră în motorsport, dar adolescenții care nu au împlinit 14 ani sunt cei care se bucură de cele mai multe șanse. Aceasta, pentru că au cea mai potrivită vârstă pentru a începe cursurile de inițiere în karting, care cuprind atât teorie, cât și practică. În cadrul acestor cursuri, care încep cu prezentarea vehiculului, a comenzilor și a circuitului, se va progresa către parcurgerea corectă a turelor cronometrate și examinarea cunoștințelor teoretice. 

La final, cursantul va primi o diplomă ce va atesta absolvirea cursului și va avea un bagaj solid de cunoștințe legate de comportamentul unui vehicul pe circuit. Prețul mediu pentru această experiență este de 1.000-1.500 de lei, în funcție de școala de karting pe care o alegi. 

Dacă ai trecut de vârsta la care pereții camerei tale sunt plini cu postere de supercaruri italiene, tot mai ai o șansă de a deveni pilot. Înscrierea la cursurile unei școli de pilotaj sportiv îți deschide porțile către o nouă lume, una în care fiecare viraj se negociază agresiv, iar tururile de circuit trebuie să fie excelente, indiferent de condițiile meteo. 

Vei învăța multe de-a lungul acestuia: de la elemente de bază, cum ar fi poziția corectă la volan și controlul mașinii în derapaj, până la transferul de mase, frânarea cu piciorul stâng sau așa-numitul apel contra apei. Tot la școala de pilotaj vei dobândi primele noțiuni de organizare a unei echipe de asistență tehnică, precum și strategiile elementare de abordare a cursei. 

Alegerea unui asemenea curs trebuie justificată de o dorință fermă în direcția unei cariere serioase, pentru că și prețul pe care îl vei plăti este pe măsură: cel puțin 15.000 de lei. Vei primi, în schimb, o adeverință acreditată de Federația Română de Automobilism Sportiv, în baza căreia ți se va acorda licența de sportiv. 

Vezi categoria noastră de 👉 AUTOUTILITARE

cum ajungi sa concurezi

Cum ajungi să concurezi

Odată ce ai pus mâna pe licență, vei ajunge la o concluzie ce i-ar dezarma pe toți cei care nu au pasiunea ta: greul de-abia acum începe. Trebuie să îți găsești o mașină preparată conform standardelor raliurilor, iar această investiție nu este deloc una neglijabilă. Pentru asta, vei apela la un atelier de competiții specializat pe modificarea unor modele precum Dacia Sandero, Dacia Logan Cup, Mitsubishi Evo sau Renault Maxi Megane. Pregătirea unei mașini te va duce lejer peste suma de 20.000 de euro, pentru un kit de bază, fără a include aici prețul vehiculului în sine. 

Prețul unei mașini de raliu rulate, gata de start, începe de la 20.000 de euro. Indiferent de varianta pe care vei merge, vei avea nevoie de asistență tehnică și de pregătirea mașinii la fiecare dintre etapele de viteză în coastă, precum și la raliurile din campionatul național, servicii ce îți vor ușura bugetul cu cel puțin 2.500 de euro pentru fiecare raliu. Toate aceste costuri îți vor aduce aminte rapid cât de important este să pornești la drum alături de un sponsor capabil, pentru că trofeele nu sunt însoțite de premii care să acopere pe deplin un asemenea demers.

Acum ai o idee mai clară cu privire la ce îți trebuie pentru a deveni pilot de raliuri. Ambiția și îndemânarea sunt necesare, dar un buget generos și sprijinul profesioniștilor se vor dovedi de-a dreptul utile.

Credit foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)