autovit.ro

Ce trebuie sa stiu despre contractul de vanzare – cumparare?

Daca verificarea masinii in service nu a relevat nicio problema sau a evidentiat doar probleme minore, pe care le accepti si le poti rezolva, urmeaza sa te intelegi cu vanzatorul asupra pretului final de tranzactie si ulterior poti trece la cumpararea efectiva a masinii.

Pentru ca tranzactia de vanzare-cumparare sa decurga perfect si sa te feresti de probleme iti recomandam sa tii cont de pasii de mai jos:

 1. Unde si cand ne intalnim cu vanzatorul pentru cumpararea efectiva a masinii?
  In cazul in care vanzatorul este un dealer auto, tranzactia va avea loc la sediul acestuia.
  In cazul in care vanzatorul este o persoana fizica, teoretic tranzactia poate avea loc oriunde, dar de regula se face la un centru de acte auto. Evita sa mergi singur atunci cand faci tranzactia si evita sa faci acest lucru noaptea. Nu lua niciodata la tine banii cash. Iti recomandam sa faci plata numai prin banca pentru a te feri de riscuri si pentru a avea o dovada in plus ca ai dat vanzatorului banii pe masina.
 2. Ce acte trebuie sa cerem vanzatorului si la ce trebuie sa fim atenti?

Pentru masinile din Romania:

A. Daca vanzatorul este o persoana fizica, transferul de proprietate se va face printr-un contract de vanzare-cumpare intre tine si proprietarul masinii.

Proprietarul masinii este cel trecut in cartea de identitate emisa de RAR sau cel care are un act de proprietate (factura sau contract de vanzare cumparare) intre el si proprietarul din cartea de identitate a masinii.

Inainte de a semna contractul de vanzare cumparare trebuie sa verifici urmatoarele acte pentru a te asigura ca nu vei avea probleme la inmatricularea masinii si ca masina corespunde cu actele furnizate de vanzator:

 • Cartea de identitate originala cu holograma RAR. Verifica daca datele trecute in cartea de identitate corespund cu masina: VIN, culoare, reperul anvelopelor.

Pentru masinile cu carte de identitate emisa dupa 2007 trebuie sa fie specificate emisiile de CO2 si norma de poluare pe prima pagina, in partea de jos, la mentiuni. Aceste date iti vor fi de folos pentru calcularea timbrului de mediu.

Daca pe cartea de identitate nu sunt specificate aceste informatii, solicita-i vanzatorului sa mearga cu masina la RAR si sa le adauge. Astfel vei fi 100% sigur de valoarea timbrului de mediu si odata cu vizita la RAR va putea scoate si certificatul de autenticitate.

 • Contractul de vanzare-cumparare sau factura intre proprietar si vanzator in cazul in care vanzatorul nu este proprietar in carte.
 • Certificatul de autenticitate emis de RAR, valabil, care atesta ca masina este aceeasi cu cea din acte. Identificarea se face dupa VIN-ul masinii si seria motorului.

Obtinerea certificatului de autenticitate este in sarcina vanzatorului, nu a cumparatorului! Cumparand masina fara acest certificat, iti asumi urmatoarele riscuri:

 •  VIN-ul si codul motor de pe masina sa nu corespunda cu cele din acte;
 • masina sa figureze ca furata (caz in care va fi confiscata de catre Politie);
 • masina sa fie clonata (sa fi fost inlocuita seria de sasiu cu a altei masini);
 • seria sa fie modificata sau inlocuita pentru a ascunde un furt sau alte infractiuni.
  Nu iti asuma aceste riscuri. Mai bine te feresti de ele de la bun inceput si soliciti vanzatorului certificatul de autenticitate inainte sa dai banii pe masina.
 • In cazul in care vanzatorul sustine ca timbrul de mediu este platit trebuie sa iti prezinte dovada de la ANAF, emisa pe numele proprietarului, ca taxa a fost platita si nerecuperata.

Pentru a avea o masura suplimentara de siguranta, poti sa ii ceri vanzatorului sa specifice pe contractul de vanzare-cumparare ca isi asuma pe proprie raspundere ca timbrul de mediu este platit si nerecuperat, si sa semneze.

Nu cumpara masina doar bazandu-te pe vorbele vanzatorului ca taxa a fost platita.

 • Certificatul de atestare fiscala fara de care nu vei putea inmatricula masina. Acest certificat atesta achitarea tuturor obligatiilor fiscale de plata datorate autoritatii administratiei publice locale in a carei raza se afla inregistrata fiscal masina.

Daca vanzatorul are datorii la fisc nu va putea sa iti dea acest certificat pana nu isi plateste toate datoriile. Te sfatuim sa nu cumperi masina fara acest certificat.

Nu accepta promisiuni ca vei primi certificatul prin posta, peste o anumita perioada de timp. Daca totul este in regula cu masina si cu proprietarul, acesta iti poate da certificatul fiscal imediat dupa semnarea contractului de vanzare-cumparare.

 • Certificatul de inmatriculare (talonul) cu ITP valabil in care se va specifica instrainarea catre noul cumparator.

Daca ITP-ul este expirat nu vei putea inmatricula masina pana nu faci inspectie ITP. Iti recomandam sa soliciti vanzatorului sa efectueze aceasta inspectie inainte de a cumpara masina.

 • Asigurarea RCA pentru a te putea deplasa cu masina pana cand o inmatriculezi. Daca nu are RCA valabil va trebui sa faci o asigurare imediat dupa ce cumperi masina pentru a te putea deplasa cu ea si pentru inmatriculare.
 • Cartea tehnica a masinii si carnetul de service. In carnetul de service trebuie sa fie trecute toate reviziile masinii.

Dupa ce ai verificat toate documentele de mai sus este momentul sa treci la intocmirea contractului de vanzare-cumparare, pe care il poti lua de aici.

Pe langa contract, o idee buna este intocmirea unui act aditional in care vanzatorul va specifica: datele de identificare ale masinii, numarul de kilometri parcursi, starea timbrului de mediu, numarul de chei si alte elemente pe care le-a predat odata cu masina.

Dupa semnarea contractului de vanzare cumparare va trebui sa transferi banii vanzatorului. Ca o masura de siguranta iti recomandam sa nu mergi cu banii cash la tine si sa nu platesti masina cash. Fa plata prin transfer bancar pentru a nu-ti asuma riscuri suplimentare. Mai mult decat atat, vei avea o dovada in plus ca i-ai transferat banii vanzatorului.

B. Daca vanzatorul este o persoana juridica (o firma), transferul de proprietate se face printr-o factura in care se specifica datele de identificare ale autovehiculului si pretul acestuia.

Desi factura este suficienta pentru a justifica transferul de proprietate iti recomandam sa soliciti si un contract prin care vanzatorul va specifica: datele de identificare ale masinii, numarul de kilometri parcursi, starea timbrului de mediu, numarul de chei si alte elemente pe care le-a predat odata cu masina, precum si starea tehnica a acesteia.

Pentru masinile din Uniunea Europeana

A. Daca vanzatorul este o persoana fizica care a adus masina dintr-o tara UE pentru revanzarea ei in Romania (folosim drept exemplu o masina adusa din Germania pentru ca este cea mai uzuala sursa de masini second hand din import)

Pentru a putea inmatricula masina in Romania ai nevoie de urmatoarele acte:

 • Cartea de identitate a vehiculului (Fahrzeugbrief) si certificatul de inmatriculare (Fahrzeugschein), ambele in original. Acestea mai sunt cunoscute si sub denumirea de “brief mare” si “brief mic” pentru masinile venite din Germania.
 • Documentul care atesta calitatea de proprietar al vehiculului. Daca vanzatorul este persoana fizica atunci va fi un contract de vanzare-cumparare (Kaufvertrag), care poate avea diferite forme, nu este unul tip, iar daca este firma atunci va fi o factura.
 • Placutele de inmatriculare din tara de origine in cazul in care masina nu a fost radiata si a fost adusa pe roti in Romania. Numerele pot fi de doua tipuri: numerele definitive de Germania sau numere de export care arata asa.
 • In cazul in care masina are numere de export vanzatorul trebuie sa aiba si certificatul de inspectie tehnica periodica TUV. Acesta este format din 2 documente, HU (Hauptuntersuchung) si AU (Abgasuntersuchung).
 • In cazul in care masina a fost radiata si adusa pe platforma ai nevoie de foaia de transport CMR care atesta transportul masinii.

Este important ca locul din care a fost ridicata masina sa corespunda cu adresa proprietarului. Exista cazuri in care dosarul de inmatriculare a fost refuzat pe acest motiv.

Daca masina are TUV-ul expirat, poate iesi din tara doar pe platforma pentru ca nu se pot lua numere de export.

 • Dovada radierii din tara de origine care, in cazul Germaniei, este o stampila/mentiune in cartea de identitate si talon.

Daca masina a fost adusa pe roti, deci cu numere definitive de Germania sau cu numere provizorii (Zoll), cel care a adus-o trebuie sa o inmatriculeze provizoriu pe numele lui, ca sa iti poata da certificatul fiscal, fara de care nu poti inmatricula masina.

Pentru a fi sigur de norma de poluare, de emisiile CO2 si de faptul ca seriile masinii corespunde cu actele, iti recomandam sa soliciti vanzatorului sa faca RAR-ul si sa scoata certificatul de autenticitate inainte de a da banii pe masina.

Dupa ce ai verificat documentele de mai sus si totul este in ordine poti trece mai departe la intocmirea contractului de vanzare-cumparare unde se aplica acelasi reguli ca in cazul masinilor din Romania.

B. Daca vanzatorul este o firma documentele pe care trebuie sa le primesti sunt in mare aceleasi ca la vanzatorul persoana fizica, dar cu urmatoarele particularitati:

 • Firma sau dealerul din Romania iti va da o factura, dar, la fel ca la masinile cu provenienta Romania, iti recomandam sa ceri si un contract.
 • Pe langa factura emisa de firma din tara de origine, de cele mai multe ori exista si un contract de vanzare-cumparare. Solicita-l vanzatorului, poate avea informatii importante.
 • Si in cazul in care vanzatorul este firma ai nevoie de certificat fiscal, asa ca trebuie sa il primesti.

Verifica faptul ca firma care iti emite factura este inregistrata in registrul operatorilor intracomunitari si pe ministerul de finante  pentru a te asigura ca firma este OK.

In cazul in care masina este vanduta de firma, la inmatriculare vei avea nevoie si de certificat privind atestarea platii TVA-ului, in cazul achizitiei intracomunitare a unui vehicul nou sau un certificat din care rezulta ca nu se datoreaza plata TVA-ului in Romania, daca mijlocul de transport nu este nou. Daca solicitantul inmatricularii nu este inregistrat in scopuri de TVA conform Codului Fiscal, atunci va trebui sa obtina unul dintre aceste certificate de la Administratia Financiara (ANAF), iar in cazul in care este inregistrat in scopuri de TVA va depune la dosarul de inmatriculare o copie a certificatului de inregistrare in scopuri de TVA (CIF).

Solicita-i vanzatorului acest certificat de atestare fiscala.

Felicitari! Ti-ai cumparat masina mult dorita.

12 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)