autovit.ro

Cele mai bune mașini hatchback: modele mici și compacte care merită banii

În ciuda faptului că șoferul român a fost obișnuit, din cele mai vechi timpuri, cu automobilele în trei volume, ultimii ani au arătat că modelele cu hayon se pot plia fără probleme pe nevoile sale. Fără să realizăm, am dat clasica Dacia Berlină sau revoluționarul Daewoo Cielo pe mașini la fel de spațioase, dar mult mai bine adaptate traficului urban și cu o listă de dotări completă. Astăzi, oriunde privim, în marile orașe, vedem cum sedanurile cedează tot mai mult teren în fața modelelor în două volume. Dintre toate, însă, doar câteva au cucerit cu adevărat inimile cumpărătorilor din țara noastră.

Renault Clio

Modelul de clasă mică al Rombului a stat mereu pe primele locuri în clasamentul vânzărilor auto la nivel european și poate fi considerat cel mai emblematic produs al francezilor. În mod previzibil, Clio este una dintre opțiunile frecvente ale clienților de second-hand din țara noastră. Cu o caroserie compactă, dar cu un interior spațios, mai ales începând cu cea de-a treia generație, Clio este cel mai adesea întâlnit în versiunea de motorizare de 1,2 litri și 75 de cai putere. Diesel-ul de 1,5 litri și 90 sau 110 CP este și el un hit de vânzări, iar clienții au apreciat întotdeauna consumul mic și ținuta de drum confortabilă a acestui hatchback. Recent, modelul a primit generație nouă, iar prețurile pentru un Clio cu o vechime nu mai mare de cinci ani se vinde la prețuri începând cu 4.800 de euro. 

Opel Corsa

Recunoscut drept o masina spațioasă, bine dotată și foarte aspectuoasă, Opel Corsa se află și ea la momentul schimbului de generații, ceea ce-i va dinamiza existența ca model second-hand. Cei mai mulți dintre clienții care au optat pentru reprezentantul Opel în clasa mică, de-a lungul timpului, au ales motorizarea 1,3 CDTI, de 75 CP, pe motorină. Motorul pe benzină, de 1,4 litri, cu puteri cuprinse între 87 și 90 CP, s-a numărat și el printre preferințele clienților, în ciuda unui consum destul de mare. Modelele fabricate începând cu 2006 au reușit să rezolve anumite probleme pentru care Corsa își căpătase o faimă nefastă, cum ar fi suspensia spate zgomotoasă, funcționarea capricioasă a geamurilor electrice sau uzura timpurie a ornamentelor de plastic ale bordului. Un exemplar de Opel Corsa cu maximum cinci ani vechime va costa puțin peste 4.000 de euro, dar nu se va cere foarte des la service. 

Volkswagen Up

Volkswagen Up!

Cândva, vechiul model de clasă A al germanilor din Wolfsburg era văzut drept o mașină bună doar pentru livrat pizza. Vremurile arhaicului Lupo au trecut, iar Up! este astăzi una dintre cele mai chic oferte din zona hatchback. Uimitor de spațios, chiar și pentru pasagerii de pe micuța banchetă, cu o ținută de drum liniară și cu o manevrabilitate demnă de un kart, Up! nu a fost străin de problemele tipice unui model complet nou. Instalația de climatizare sau sistemul de închidere centralizată mai dădeau rateuri la primele exemplare, dar acest model și-a câștigat pe drept cuvânt un veritabil prestigiu. Motorul cel mai indicat este cel de un litru și 75 CP, dar există și o versiune turbo, ce poate ajunge chiar până la 116 CP. Indiferent de propulsor, însă, prețul pentru un Up! este unul pe măsura dimensiunilor sale. O mașină produsă începând cu anul 2015 va începe de la 3.500 de euro. 

Volkswagen Golf

O veritabilă legendă a pieței de second-hand din Europa de Est și din România, Golf este regele segmentului compact. Acest lucru este valabil, cel puțin, dacă ne uităm peste lista celor mai vândute hatchback-uri de segment C, la nivel european. În țara noastră, toate Golf-urile au scris istorie, dar mai ales cele începând cu cea de-a patra generație. Fiabilitatea este cea mai cunoscută caracteristică a acestui model, iar caracterul dinamic și ținuta de drum precisă îl plasează la mare distanță de cei mai mulți dintre concurenți. Diesel-ul de 1,6 litri, cu puteri cuprinse între 90 și 110 CP nu mai are nevoie de nicio prezentare, iar fanii benzinarelor se vor declara oricând încântați de zvâcul modelelor echipate cu motorul 1,4 TSI. Mai puțin recomandat este propulsorul TSI de 1,2 litri, recunoscut pentru reglajul incorect al axei cu came. Pretențiile de lider se văd în costul cu diferitele piese de schimb, dar și în prețul de achiziție: un model a cărui vechime nu este mai mare de 2015 costă cel puțin 6.800 de euro. 

Cele mai bune masini hatchback

Ford Focus

Se spune că singurul model din clasa compactă care poate emite pretenții în fața Golf-ului este acesta. Într-adevăr, la nivel mondial, precedenta generație Focus a înregistrat cifre de vânzări mai bune decât Golf, iar ținuta sa de drum este la nivelul modelului fabricat de Volkswagen. Până și fiabilitatea este ceva mai bună decât în cazul eternului rival, ceea ce arată că, uneori, cei cotați cu a doua șansă au tendința de a se strădui mai mult. Dotat în premieră cu motorul EcoBoost de un litru și 100 sau 125 CP, Focus a făcut furori și cu diesel-ul de 2,0 litri, disponibil cu 140 sau 150 CP. Cel mai frecvent, însă, vei da peste TDCI-ul de 110 CP și 1,6 litri, ce va echipa modele cu prețuri ce vor începe de la 6.100 de euro, pentru un an de fabricație mai nou de 2014. 

Kia Ceed

Pariul coreenilor, lansat în anul 2006, s-a dovedit câștigător. Cu fiecare facelift sau nouă generație, Ceed se apropie tot mai periculos de modelele de top din clasa compactă, iar fiabilitatea pare să fie cea mai bună armă a asiaticei. Spațioasă la interior și la portbagaj, cu un bord ergonomic și cu o calitate foarte bună a asamblării, Ceed te impresionează încă de la citirea listei de dotări standard. Performerul gamei de motorizări este unitatea de 1,6 litri și 115 CP, dar nici propulsorul pe benzină de 1,4 litri și 100 CP nu se descurcă rău în clasamentul vânzărilor. În ciuda percepției pe care unii cumpărători o mai păstrează despre calitatea modelelor Kia, progresul remarcabil al companiei se regăsește în prețurile modelelor SH: Un Ceed cu o vechime de cel mult cinci ani nu va costa sub 9.000 de euro. 

Un hatchback nu are o misiune ușoară, iar dacă dinamismul acestuia trebuie să fie la nivelul unui șofer exigent, aspectul practic nu are voie să dezamăgească. Acum știi care sunt modelele care se potrivesc cel mai bine cu bugetul tău. 

Credit foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)