autovit.ro

Codul rutier devine mai aspru – cresc amenzile pentru utilizarea telefonului mobil

Potrivit unei ordonanțe adoptate ieri (11 august) de Guvern, amenzile rutiere pentru anumite categorii de contravenții vor crește, fiind modificate până la pragul de suspendare al permisului de conducere. Cele mai importante modificări apar pentru cei care folosesc telefonul mobil la volan sau pe bicicletă.

 

Noile prevederi, care vor intra în vigoare în termen de 60 de zile de la publicarea ordonanței în Monitorul Oficial, vor extinde interdicțiile atât cu privire la categoriile de conducători de vehicule, cât și la tipul de dispozitive utilizate, sancțiunile fiind mult mai dure. Până acum, Codul Rutier prevedea doar că șoferilor le este interzisă utilizarea telefoanelor mobile atunci când aceștia se află în timpul mersului.

Textual, în acest moment, Codul Rutier interzice șoferilor “folosirea telefoanelor mobile atunci când aceștia se află în timpul mersului”, iar noile modificări spun că – “în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mișcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video”.

La fel de important este că aceste prevederi vor fi valabile nu doar în timpul conducerii pe drumurile publice ale unui autovehicul, ci și ”în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul pentru care nu este prevăzută obligativitatea deținerii permisului de conducere, aflat în mișcare”. Această prevedere se aplică direct bicicliștilor, celor care utilizează scutere de mici dimensiuni, dar și celor cu trotinete, devenite tot mai comune în traficul de la noi.

În acest moment, nerespectarea Codului Rutier în ceea ce privește utilizarea telefonului mobil în timpul șofatului este prevăzută în clasa I de sancțiuni, ceea ce se traduce prin acordarea de 2-3 puncte de amendă și 2 puncte de penalizare. De la momentul intrării în vigoare a noilor modificări, sancțiunea se va încadra în clasa a III-a, ceea ce înseamnă 6-8 puncte de amendă și 4 puncte de penalizare.

De asemenea, în situația în care utilizarea telefonului mobil, precum și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, în alte condiții decât cele permise, se realizează concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulația vehiculelor, în acest caz va fi aplicată sancțiunea contravențională complementară a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile pentru conducătorii de autovehicule.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)