autovit.ro

Coduri galbene de ninsori în Europa. Ține cont de aceste sfaturi înainte de a pleca la drum

Deși sărbătorile au trecut, mulți dintre români aleg să meargă în concedii la schi în această perioadă pentru că este mai liber și prețurile sunt mai bune. Totuși, această perioadă a adus căderi masive de zăpadă în Europa de Vest, mai ales în Austria, una din destinațiile preferate de români. Atunci când pleci la drum și există pericolul de a fi prins în zone unde căderile de zăpadă sunt mari este bine să te pregătești. Iată câteva sfaturi de care trebuie să ții cont.

 

Chiar dacă urmează să pleci la drum în Europa de Vest, unde autoritățile își fac de cele mai multe ori treaba este bine să fii realist și să ai în vedere faptul că ele nu pot face minuni. De aceea, este imperativ necesar ca mașina ta să fie corect echipată de iarnă, iar asta înseamnă anvelope de iarnă în stare bună, lichid de spălat parbrizul rezistent la îngheț, antigel în instalația de răcire și ștergătoare în stare bună de funcționare.

Apoi, este foarte important să ai în mașină o lopată, care poate fi esențială dacă rămâi blocat. Dacă spațiul îți permite este util să ai și un săculeț cu nisip și nu uita de lanțuri pentru anvelope, mai ales dacă trebuie să ajungi în regiuni muntoase, unde drumurile sunt sub zăpezi consistente. De asemenea, nu uita de pături și haine groase, racletă, lanternă și mănuși groase.

Pe drum, înainte de a ieși din orașele mari, cumpără mereu apă și mâncare pentru situația în care traficul se blochează și, extrem de important, fă plinul de carburant pentru mașină chiar dacă distanța pe care o parcurgi este scurtă. Dacă rămâi blocat datorită zăpezii, carburantul este singura sursă prin care poți să încălzești mașina. Nu te baza pe o benzinărie aflată undeva pe drum pentru că este posibil să nu mai ajungi la ea. E mult mai sigur să alimentezi din timp.

Un alt aspect important este să pleci la drum cu un telefon mobil cu bateria încărcată și eventul să ai și un cablu de încărcare ce poate fi folosit la mașină sau o baterie externă în plus. Astfel, dacă ai probleme pe drum poți suna autoritățile sau prietenii pentru a cere ajutor.

Respectă întotdeauna indicațiile autorităților și evită drumurile pentru care există avertizări de viscol, mai ales când ai la îndemână Google Maps sau Waze care actualizează în timp real astfel de situații. În ultimii ani au existat foarte multe cazuri în care drumurile perfect practicabile au fost blocate de viscol în doar câteva zeci de minute. Pur și simplu, niciun drum nu merită un astfel de risc.

Dacă este imperativ să faci un drum în condiții grele de iarnă evită să iei cu tine în mașină persoane în vârstă sau copii. Totuși, nu este bine nici să pleci singur într-un astfel de drum, așa că poți cere ajutorul unui prieten de încredere. Înainte de a pleca, anunță familia și prietenii itinerariul tău și sună regulat pentru a anunța dacă totul este în regula.

În cazul concediilor încearcă să rămâi cât mai mult pe drumuri principale și autostrăzi, până aproape de destinația finală, pentru că acestea sunt mai puțin probabil să se blocheze și vor fi primele care primesc atenție la asistență ți curățare.

 

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)