autovit.ro

Colantarea auto: pași de urmat, avantaje și costurile întregii proceduri

Colantarea mașinii este un procedeu care presupune acoperirea parțială sau totală a unei mașini cu un material rezistent, care îi va schimba aspectul și va proteja caroseria de eventuale zgârieturi. Procesul de colantat se adresează atât persoanelor care își doresc să-și înfrumusețeze autoturismele, cât și celor care doresc să protejeze caroseria. 

De asemenea, poți colanta mașina chiar și atunci când aceasta are o zgârietură, iar revopsirea ar fi prea costisitoare sau atunci când îți dorești să schimbi culoarea mașinii fără a cheltui foarte mult cu acest proces.

Deși operațiunile de colantări auto își merită investiția și sunt foarte eficiente, este necesar să fii informat cu privire la ce presupune o astfel de procedură, cum se efectuează și care sunt costurile la care ar trebui să te aștepți, iar în cele ce urmează vei găsi toate aceste informații: 

Pași de urmat pentru colantarea mașinii
Principalele avantaje ale colantării auto
Costurile unei colantări auto

Pași de urmat pentru colantarea mașinii

Cu toate că, la prima vedere, operațiunea de colantare pare una simplă, pentru a obține cele mai bune rezultate, este necesară urmarea anumitor pași. Atât timp cât se respectă toate regulile de colantare, te poți aștepta la o procedură reușită, în care designul va fi cel dorit de tine, iar durabilitatea autocolantului va fi una mărită. Iată care sunt acestea:

Avantajele colantarii auto

Demontarea părților caroseriei, curățarea și măsurarea acestora

Pentru început, va fi nevoie să demontezi aripile, barele de protecție, spoilerele și celelalte elemente de caroserie ale mașinii. Acest procedeu este necesar pentru a putea măsura părțile care trebuie colantate în mod corespunzător și pentru aplicarea eficientă a materialului autocolant. 

Atunci când măsori piesele, asigură-te că lași o marjă de eroare de 1-2 centimetri, pentru a nu ajunge în situația în care bucata de material tăiată este prea mică. 

În continuare, va trebui să cureți cu atenție părțile mașinii care se doresc a fi colantate și să aplici soluții speciale care vor elimina toate impuritățile și vor asigura o durabilitate cât mai mare a materialului aplicat. 

Citește și: Cele mai bune masini hatchback: modele mici si compacte care merita banii

Aplicarea autocolantului

După ce părțile mașinii au fost curățate corespunzător, este momentul să aplici autocolantul. Pentru această procedură, vei avea nevoie de o racletă specială, care să-ți permită aplicarea uniformă a materialului, fără a exista riscul apariției denivelărilor. Deși acest proces este unul simplu, este necesar să fii atent la toate imperfecțiunile și să le reglezi corespunzător. 

Sfaturi pentru o aplicare profesională a autocolantului

În cazul în care nu ești sigur că poți duce procedura la bun sfârșit de unul singur sau pur și simplu îți dorești un serviciu de calitate, ar trebui să apelezi la serviciile unui atelier specializat. Nu ar trebui să te preocupi că prețul manoperei va fi unul extraordinar de mare, pentru că raportat la rezultatul final, investiția ta își va justifica pe deplin valoarea. 

Mai mult decât atât, nu va mai fi nevoie să-ți bați capul cu măsurarea, curățarea, aplicarea și alte proceduri minuțioase care necesită răbdare și sunt consumatoare de timp. 

Aplicarea colantului auto

Principalele avantaje ale colantării auto

Colantarea auto nu este doar un compromis ales de persoanele care nu își permit să-și revopsească mașina, ci o procedură foarte utilă, care va oferi caroseriei o protecție suplimentară și îi va conferi un design aparte. Concret, avantajele colantării unui autovehicul sunt: 

Oferă protecție împotriva ruginii 

Atunci când aplici autocolantul, mediul dintre acesta și caroserie este unul uscat, ferit de umiditate, care va preveni apariția petelor de rugină. Totuși, în cazul în care mașina ta are deja pete de rugină, cel mai recomandat este să le elimini înainte de aplicarea autocolantului. 

Citește și: Tot ce trebuie sa stii despre evaluarea medicala auto

Protejează vopseaua 

Dacă îți dorești să protejezi vopseaua mașinii și să nu riști degradarea acesteia, colantarea este o alegere potrivită. 

Este accesibilă ca preț 

Dacă îți dorești să ascunzi anumite imperfecțiuni ale caroseriei sau pur și simplu vrei să schimbi culoarea mașinii fără a fi nevoit să suporți costurile de revopsire, colantarea este o opțiune de luat în calcul.

De ce sa colantezi masina

Poate fi folosită pentru bannerele publicitare 

Dacă deții o mică afacere sau îți dorești să faci reclamă unui anumit brand, poți apela cu încredere la operațiunea de colantare. Cu ajutorul acesteia, vei putea să-ți faci reclamă în mod gratuit, având costuri de montare reduse față de alte proceduri de acest tip. 

Are o durată de viață ridicată 

Contrar opiniei generale, autocolantul aplicat pe mașină este destul de rezistent în timp. În cazul unei proceduri efectuate de un profesionist, într-un atelier specializat, materialul poate rezista chiar și 5 ani, fără a-și pierde proprietățile. 

Costurile unei colantări auto

După cum spuneam, costurile unei colantări auto sunt mult mai scăzute decât cele ale unei proceduri de revopsire a autoturismului. Totuși, pentru a stabili un preț exact, trebuie luați în calcul câțiva factori. Principalele aspecte care influențează prețul colantării sunt: 

Costuri colantare auto

Tipul autocolantului ales 

Primul criteriu care stabilește prețul procedurii de colantare este tipul materialului ales. Autocolantele diferă în funcție de grosime, flexibilitate, gradul de protecție UV sau de textură. În prezent, poți alege între autocolante auto metalice, de tip Carbon, mate, lucioase sau imitații de piele, fiecare având prețuri diferite. 

 Dimensiunea și modelul mașinii

În cazul în care apelezi la un atelier specializat pentru colantarea mașinii, ar trebui să știi că prețul operațiunii diferă și în funcție de modelul sau mărimea autoturismului tău. După cum este de așteptat, SUV-urile și crossover-urile vor presupune și cele mai mari costuri, din cauza dimensiunilor acestora, însă prețul poate varia și în funcție de modelul mașinii. 

Modelele cu un design atipic, precum Nissan Juke, vor necesita o muncă suplimentară din partea specialistului, care va trebui să măsoare separat fiecare element al caroseriei și să aplice autocolantul pentru fiecare în parte, iar aceste operațiuni extra se vor regăsi în factura finală.

Timpul necesar operațiunii

În cazul în care mașina ce urmează a fi colantată prezintă imperfecțiuni ale capotei, zgârieturi adânci sau urme de rugină, acestea vor trebui rezolvate înainte de procedura de colantare și vor genera un cost suplimentar. Totuși, este important ca autocolantul să fie aplicat după rezolvarea acestor imperfecțiuni, pentru a obține un rezultat final cât mai calitativ. 

În funcție de toate aspectele mai sus menționate, prețul unei colantării variază între 1.200 și 3.500 de lei. 

Pentru a te asigura că mașina ta este colantată corespunzător și la un preț cât mai bun, este important să te informezi în prealabil și să cauți cele mai avantajoase soluții. Caută cu atenție toate informațiile necesare și fă alegerea cea mai inteligentă! 

Sursa Foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)