autovit.ro
B SECTIUNI

Colantarea auto: pași de urmat, avantaje și costurile procedurii

Colantarea mașinii este un procedeu care presupune acoperirea parțială sau totală a unei mașini cu un material rezistent, care îi va schimba aspectul și va proteja caroseria de eventuale zgârieturi. Procesul de colantare se adresează atât persoanelor care își doresc să-și înfrumusețeze autoturismele, cât și celor care doresc să protejeze caroseria. 

De asemenea, mașina se poate colanta chiar și atunci când are o zgârietură, iar revopsirea ar fi prea costisitoare sau atunci când îți dorești să schimbi culoarea mașinii fără a cheltui foarte mult cu acest proces.

Deși operațiunile de colantări auto merită investiția și sunt foarte eficiente, este necesar să fii informat cu privire la ce presupune o astfel de procedură, cum se efectuează și care sunt costurile la care ar trebui să te aștepți. În cele ce urmează vei găsi toate aceste informații. 

Colantarea auto

Pași de urmat pentru colantarea mașinii

Cu toate că, la prima vedere, operațiunea de colantare pare una simplă, pentru a obține cele mai bune rezultate este necesară urmarea anumitor pași. Atât timp cât se respectă toate regulile de colantare, te poți aștepta la o procedură reușită, în care designul va fi cel dorit de tine, iar durabilitatea autocolantului va fi una mărită. Iată care sunt acestea:

Demontarea părților caroseriei, curățare și măsurare

Pentru început, va fi nevoie să demontezi aripile, barele de protecție, spoilerele și celelalte elemente de caroserie ale mașinii. Acest procedeu este necesar pentru a putea măsura părțile care trebuie colantate în mod corespunzător și pentru aplicarea eficientă a materialului autocolant. 

Atunci când măsori piesele, asigură-te că lași o marjă de eroare de 1-2 centimetri, pentru a nu ajunge în situația în care bucata de material tăiată este prea mică. 

În continuare, va trebui să cureți cu atenție părțile mașinii care vor fi colantate și să aplici soluții speciale care vor elimina toate impuritățile și vor asigura o durabilitate cât mai mare a materialului aplicat. 

Vezi 👉 AICI oferta noastra de AUTOTURISME

Aplicarea autocolantului

După ce părțile mașinii au fost curățate corespunzător, este momentul să aplici autocolantul. Pentru această procedură, vei avea nevoie de o racletă specială, care să-ți permită aplicarea uniformă a materialului, fără a exista riscul apariției denivelărilor. Deși acest proces este unul simplu, este necesar să fii atent la toate imperfecțiunile și să le reglezi corespunzător. 

Sfaturi pentru o aplicare profesională a autocolantului

În cazul în care nu ești sigur că poți duce procedura la bun sfârșit de unul singur sau, pur și simplu, îți dorești un serviciu de calitate, ar trebui să apelezi la serviciile unui atelier specializat. Nu ar trebui să te preocupi că prețul manoperei va fi unul extraordinar de mare, pentru că raportat la rezultatul final, investiția ta își va justifica pe deplin valoarea. 

Mai mult decât atât, nu va mai fi nevoie să-ți bați capul cu măsurarea, curățarea, aplicarea și alte proceduri minuțioase care necesită răbdare și sunt consumatoare de timp. 

Avantaje colantare auto

Avantaje colantare auto

Colantarea auto nu este doar un compromis ales de persoanele care nu își permit să-și revopsească mașina, ci o procedură foarte utilă, care va oferi caroseriei o protecție suplimentară și îi va conferi un design aparte. Concret, avantajele colantării unui autovehicul sunt: 

Oferă protecție împotriva ruginii 

Atunci când aplici autocolantul, mediul dintre acesta și caroserie este unul uscat, ferit de umiditate, care va preveni apariția petelor de rugină. Totuși, în cazul în care mașina ta are deja pete de rugină, cel mai bine este să le elimini înainte de aplicarea autocolantului. 

Protejează vopseaua 

Dacă îți dorești să protejezi vopseaua mașinii și să nu riști degradarea acesteia, colantarea este o alegere potrivită. 

Vezi categoria noastra de ▶️ PIESE

Este accesibilă ca preț 

Dacă îți dorești să ascunzi anumite imperfecțiuni ale caroseriei sau pur și simplu vrei să schimbi culoarea mașinii fără a fi nevoit să suporți costurile de revopsire, colantarea este o opțiune de luat în calcul.

Poate fi folosită în scop publicitar 

Dacă deții o mică afacere sau îți dorești să faci reclamă unui anumit brand, poți apela cu încredere la operațiunea de colantare. Cu ajutorul acesteia, vei putea să-ți faci reclamă în mod gratuit, având costuri de montare reduse față de alte proceduri de acest tip. 

Are o durată de viață ridicată 

Contrar opiniei generale, autocolantul aplicat pe mașină este destul de rezistent în timp. În cazul unei proceduri efectuate de un profesionist, într-un atelier specializat, materialul poate rezista chiar și 5 ani, fără a-și pierde proprietățile. 

Colantare auto pret

Colantare auto preț

Dacă te întrebi cât costă o colantare auto, ai aflat deja răspunsul. În general, costurile sunt mult mai scăzute decât cele ale unei proceduri de revopsire a autoturismului. Totuși, pentru a stabili un preț exact, trebuie luați în calcul câțiva factori. Principalele aspecte care influențează prețul colantării sunt: 

Tipul autocolantului ales 

Primul criteriu care stabilește prețul procedurii de colantare este tipul materialului ales. Autocolantele diferă în funcție de grosime, flexibilitate, gradul de protecție UV sau de textură. În prezent, poți alege între autocolante auto metalice, de tip Carbon, mate, lucioase sau imitații de piele, fiecare având prețuri diferite. 

Dimensiunea și modelul mașinii

În cazul în care apelezi la un atelier specializat pentru colantarea mașinii, ar trebui să știi că prețul operațiunii diferă și în funcție de modelul sau mărimea autoturismului tău. După cum este de așteptat, SUV-urile și crossover-urile vor presupune și cele mai mari costuri, din cauza dimensiunilor acestora, însă prețul poate varia și în funcție de modelul mașinii. 

Modelele cu un design atipic, precum Nissan Juke, vor necesita o muncă suplimentară din partea specialistului, care va trebui să măsoare separat fiecare element al caroseriei și să aplice autocolantul pentru fiecare în parte, iar aceste operațiuni extra se vor regăsi în factura finală.

Vezi categoria noastra de ▶️ MAȘINI NOI

Timpul necesar operațiunii

În cazul în care mașina ce urmează a fi colantată prezintă imperfecțiuni ale capotei, zgârieturi adânci sau urme de rugină, acestea vor trebui rezolvate înainte de procedura de colantare și vor genera un cost suplimentar. Totuși, este important ca autocolantul să fie aplicat după rezolvarea acestor imperfecțiuni, pentru a obține un rezultat final cât mai calitativ. 

În funcție de toate aspectele mai sus menționate, prețul unei colantări variază între 1.200 și 5.000 de lei. 

Mituri despre colantarea auto

Mituri despre colantarea auto

Există și o mulțime de mituri despre colantarea auto. Iată câteva dintre cele mai răspândite și explicațiile necesare: 

  • Mitul numărul 1: Colantarea distruge vopseaua mașinii – Dacă vopseaua este în stare perfectă, nu există nici cea mai mică șansă ca folia s-o degradeze. De fapt, chiar va proteja vopseaua împotriva razelor ultraviolete și micilor zgârieturi cauzate de pietricele în timpul drumurilor lungi. În cazul unei mașini proaspăt vopsite, recomandarea este ca mașina să nu fie colantată timp de cel puțin 90 de zile. Mai trebuie știut faptul că dacă există bule sau zgârieturi adânci în stratul de vopsea al mașinii, o înfoliere auto nu va rezolva complet problemele de ordin estetic.
  • Mitul numărul 2: Folia pentru colantare este greu de îndepărtat – atâta timp cât această acțiune este realizată cu mare atenție sau de către profesioniști, mitul este unul fals. Foliile pentru colantare sunt concepute atât pentru a fi aplicate, cât și pentru a fi înlăturate cu ușurință. Prin folosirea unor substanțe speciale sau prin aplicarea de căldură, ar trebui să poată fi îndepărtate cu ușurință, fără a afecta vopseaua mașinilor. 
  • Mitul numărul 3: Foliile nu rezistă în timp și la temperaturi extreme – Dacă sunt aplicate în mod corespunzător și în funcție de comportamentul de utilizare al mașinii, foliile pot rezista chiar și până la 10 ani. De asemenea, nu sunt afectate de temperaturi ridicate sau foarte scăzute. Unele dintre ele au garanție din partea producătorului și rezistă de la -50 de grade până la +100 de grade Celsius. 
  • Mitul numărul 4: Mașinile luate în leasing nu pot fi colantate – Este un mit parțial adevărat. Pentru a colanta o mașină luată în leasing, va fi nevoie de acordul firmei de leasing. În acte, aceasta apare ca proprietar până la finalul contractului. Obținerea acordului nu va reprezenta o problemă. Firmele de leasing au foarte mulți clienți cu afaceri proprii și știu că aplicarea colantului este o practică des întâlnită. 
  • Mitul numărul 5: Colantarea auto este o metodă ineficientă pentru publicitate – Acest mit este unul complet fals. Colantarea costă mult mai puțin în comparație cu vopsirea și este o metodă mult mai ieftină prin care o companie își poate adăuga un element de branding pe autovehicule. Colantarea presupune sume plătite o dată la cinci-șase ani, mult mai mici în comparație cu panourile de publicitate stradale, reclamele de la TV, radio, online sau din print. 

Legislație colantare auto

Chiar Registrul Auto Român a adus toate clarificările legate de culoarea mașinii, într-o postare pe contul oficial de Facebook. În aceasta, se precizează următoarele: 

  • Potrivit Directivei 2007/46/CE, cele 10 culori de bază care pot fi înscrise în cartea de identitate a vehiculului (CIV) sunt: alb, galben, portocaliu, roşu, violet, albastru, verde, gri, maro şi negru.
  • Dacă pe vehicul se regăsesc două culori, ambele vor fi înscrise în CIV (de ex.: verde + roşu), numai dacă ele sunt în proporţii aproximativ egale. În caz contrar, se înscrie doar culoarea predominantă (de ex.: roșu).
  • Dacă pe vehicul se regăsesc mai mult de două culori sau dacă acestea nu sunt culori liniare, ci nuanţe în degradé sau imagini, în CIV se înscrie culoarea predominantă + mențiunea „multicolor”. (Se aplică și în caz de colantare auto cameleon). 
  • În cazul particular al autovehiculelor utilizate pentru transportul persoanelor în regim de TAXI, a doua culoare (de ex.: galben) se va înscrie în CIV numai dacă aceasta se regăsește integral pe cel puțin următoarele elemente: plafon, stâlpi, capote/hayon.
  • După vopsirea sau colantarea vehiculului în culoarea sau culorile preferate, trebuie să vă prezentaţi la sediul unei reprezentanţe RAR pentru modificarea culorii în CIV.

Documentele necesare la RAR pentru modificarea CIV în urma schimbării culorii vehiculului:

  • Cerere activitate RAR (cererea se va completa olograf de către solicitant pe propria sa răspundere și va fi semnată în prezenţa angajatului R.A.R. care efectuează activitatea);
  • Actul de identitate al solicitantului;
  • Cartea de identitate a vehiculului în original.
  • În cazul în care solicitantul activității nu este și proprietarul vehiculului, acesta va trebui să prezinte un act de reprezentare legală: delegație dacă deținătorul este persoană juridică sau împuternicire notarială dacă deținătorul este persoană fizică.
  • Pentru modificarea culorii în cartea de identitate a vehiculului este necesară efectuarea unei programări.

Pentru a te asigura că mașina ta este colantată corespunzător și la un preț cât mai bun, este important să te informezi în prealabil și să cauți cele mai avantajoase soluții. Acestea sunt toate informațiile de care ai nevoie pentru a face alegerile corecte.  

Citește și ▶️Top 10 mașini cu 7 locuri pe care le poți cumpăra second hand

Sursa foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)