autovit.ro
B SECTIUNI

Compresor volumetric

O alta metoda de crestere a puterii motoarelor cu ardere interna este aceea de a utiliza un compresor volumetric. Spre diferenta de turbocompresor, acesta este actionat mecanic direct de catre motor prin intermediul unei curele, unui lant sau a unei cascade de pinioane.
Avantajul cel mai mare este acela ca functionarea lui nu mai este supusa unor timpi morti ca si in cazul turbocompresorului (turbo-lag) fiindca turatia sa este direct proportionala cu turatia motorului de indata cand acesta este pornit, iar dezavantajul cel mai mare este acela ca pentru a fi pus in miscare, compresorul volumetric consuma din puterea motorului.
Un alt dezavantaj este acela ca, prin comprimarea aerului, acestuia ii creste temperatura ceea ce face ca randamentul termic sa fie afectat.
Inventat la mijlocul secolului 19 de fratii Roots, compresorul volumetric a fost prima data folosit in aplicatii auto de catre Gottlieb Daimler in 1885 iar prima masina dotata cu compresor a aparut in 1921 la Salonul auto de la Berlin.
Poate si din aceasta cauza acest dispozitiv este si acum popular in gama de masini Mercedes Benz.

2 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)