autovit.ro

Condusul pe autostradă: manevre interzise și proceduri corecte

Ce poate fi mai tentant, în sezonul vacanțelor, decât să sari în mașină și să pornești către destinația de weekend preferată? Fie că vrei să te bronzezi la malul mării, fie să vizitezi unul dintre obiectivele turistice din vestul țării, autostrada rămâne una dintre cele mai bune alegeri pentru cei care vor să ajungă mai repede la destinație. O tură în care descinzi fără pregătirile necesare și fără cunoașterea legii, însă, îți poate aduce sancțiuni legale și amenzile aferente, prescrise de Codul Rutier. Dacă un șofer responsabil își verifică frecvent presiunea din pneuri, starea tehnică a mașinii și valabilitatea actelor, nici legile cu privire la circulația pe drumurile publice nu ar trebui lăsate fără o actualizare periodică. Totul, pentru ca siguranța ta și a celor care călătoresc alături de tine să se mențină la un nivel optim. 

Vezi 👉 AICI oferta noastră de AUTOTURISME

Cum intri și cum ieși de pe autostradă

Ca orice schimbare a direcției de mers, și aceasta trebuie anunțată celorlalți participanți la trafic, prin intermediul semnalizării. Te vei încadra, apoi, pe banda de intrare pe autostradă și vei da prioritate acolo unde este cazul. Imediat după intrarea pe autostradă, vei accelera astfel încât să nu pui în pericol circulația mașinilor aflate deja pe acest segment de drum. Este complet neindicat să oprești mașina la capătul benzii de intrare, pentru a te asigura față de participanții la trafic de pe autostradă. Nu vei face decât să te expui unei coliziuni cauzate de cei pe care îi ai în spatele tău. De asemenea, imediat după intrarea pe autostradă, vei avea grijă să rulezi pe prima bandă. Conducerea mașinii pe banda de urgență este interzisă, conform OUG nr. 195/2002 aplicată asupra Codului Rutier.  

Banda recomandată pentru circulația pe autostradă este prima, cea de-a doua fiind recomandată doar pentru a devansa celelalte mașini care participă la trafic. Imediat ce ai efectuat o asemenea manevră, cu respectarea semnalelor optice impuse de lege, vei reveni pe prima bandă. Pentru a evita situațiile limită, cauzate de neatenția altor șoferi la intrarea pe autostradă, vei putea trece, pentru scurt timp, pe banda a doua, pentru a ajuta la fluidizarea traficului. În ciuda părerii des întâlnite în acest sens, circularea cu viteza maximă permisă pe autostradă nu îți garantează dreptul de a rămâne pe banda a doua a autostrăzii. Ieșirea de pe autostradă se face numai prin locurile special amenajate, care îți sunt semnalizate cu cel puțin un kilometru înainte. În cazul în care ai ratat ieșirea, continuă deplasarea până la următoarea bandă specială, întoarcerea și mersul în marșarier fiind interzise pe autostradă.

Vezi categoria noastră de  ▶️  PIESE

regim de viteza permis pe autostrada

Ce regim de viteză este permis pe acest tip de drum

Potrivit legii, autostrăzile sunt drumuri naționale de mare viteză, iar în țara noastră, acest lucru înseamnă permisiunea de a circula cu o viteză maximă de 130 km/h. Mulți șoferi confundă această valoare cu cea minimă recomandată pe acest segment de drum, iar de aici și până la accidentele care dau subiectul de breaking news în unele weekenduri nu rămâne decât un pas. Amenda maximă prevăzută pentru depășirea vitezei maxime se referă la depășirea pragului de 50 km/h peste aceasta. Contravenția este sancționată cu acordarea unui număr de puncte de amendă cuprins între 9 și 20, precum și cu șase puncte de penalizare. 

Cu alte cuvinte, dacă alegi să îți scurtezi drumul către destinația preferată mai mult decât ai ocazia prin simpla rulare pe autostradă, riști să plătești o sumă de bani cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei. La polul opus, pe autostradă nu va fi permisă circulația vehiculelor care nu pot rula cu o viteză mai mare de 50 km/h, iar accesul pe acest drum le este interzis celor care învață să conducă un vehicul. În cazul în care echipajul poliției rutiere te surprinde rulând cu o viteză de cel puțin 10% sub limita minimă impusă de lege, vei avea parte de o sancțiune echivalentă cu două sau trei puncte de amendă. Aceasta se acordă indiferent de tipul vehiculului implicat în comiterea contravenției. 

Vezi categoria noastră de 👉 AUTOUTILITARE

Care sunt regulile generale de siguranta pe autostrada

Care sunt regulile generale de siguranță pe autostradă

Există cazuri neprevăzute ce te pot aduce în situația de a face alegeri greșite, la rularea pe autostradă. De aceea, este important să știi că există o serie de recomandări și de interdicții pe care, dacă le vei respecta, îți vei mări șansele de a ajunge cu bine la destinație. În primul rând, regimul mare de viteză, tipic unei autostrăzi, impune păstrarea permanentă a distanței optime față de mașina din față. În acest mod, nu vei evita doar o coliziune frontală, ci și scenariul sumbru al unei coliziuni în lanț, care să te surprindă din ambele părți și să îți transforme drumul către destinația de concediu într-o experiență traumatizantă. În cazul în care ești surprins de formarea unei coloane în fața ta, semnalizează-le celorlalți șoferi situația, folosind luminile de avarie. 

Dacă un drum către mare sau către munte, pe șosea, implică opriri pe marginea drumului, pentru o pauză de țigară sau pentru selfie-uri în lanul de lavandă, pe autostradă nu vei avea această posibilitate. Vei putea staționa doar în popasurile special amenajate și numai după ce vei ieși cu mare precauție de pe autostradă. Este recomandat să îți iei aceste pauze, pentru că autostrăzile te pot predispune la riscul de a ațipi la volan. Cu zeci de minute petrecute mergând în linie dreaptă și, uneori, cu lumina obositoare a soarelui proiectată direct în parbriz, acest segment de drum nu trebuie abordat dacă ai o stare pronunțată de oboseală.

Condusul pe autostradă este plăcut și eficient, iar deprinderea cu regulile sale este ușoară. Pentru asta, va trebui să acorzi atenție tuturor riscurilor la care te expui și să pui accentul pe siguranță. 

Credit foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)