autovit.ro

Construcția autostrăzii Comarnic-Brașov intră în impas

Proiectul autostrăzii Comarnic-București pare că a avut parte de mai multă publicitate, analiză și negocieri decât de muncă efectivă și pornirea lucrărilor. În acest moment, construcția pare blocată de costurile prea mari pe care nimeni nu pare dispus să și le asume. Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a declarat că se caută atragerea în proiect a unor instituții financiare internaționale, precum BEI sau BERD.

 

Acesta afirmă că nu se va renunța la proiectul autostrăzii Comarnic-Brașov și nici nu se va abandona ideea de concesiune, însă se caută în continuare idei de finanțare pentru o soluție cât mai bună pentru bugetul și condițiile actuale ale economiei.

Costul foarte ridicat al unui asemenea proiect pune probleme ridicate atât dacă finanțarea ar fi susținută de stat, cât și dacă ea ar fi adusă de un parteneriat public-privat. Despre modul cum va fi susținut financiar acest proiect au apărut păreri contra în dezbaterile publice, dar și în concluziile parlamentarilor de după discuțiile cu comisiile de la transporturi. În practică, proiectul este atât de scump, încât nicio companie privată nu riscă o investiție atât de mare, chiar dacă apoi poate pune o taxă ca să-și recupereze investiția. De aceea, participarea unor instituții internaționale care să garanteze un împrumut pentru proiect pare vitală în acest moment. Oricum, este cert că bugetul de stat nu poate aloca suma necesară pentru finalizare întregului proiect.

 

comarnic predeal generalAutostrada Comarnic-Brașov costă peste 1,8 miliarde de euro

În acest moment, valoarea netă necesară pentru proiectul autostrăzii Comarnic-Brașov este de 2,73 miliarde de euro și reprezintă suma totală pe care statul român ar plăti-o pentru construcți, operare și întreținere. Costul total doar pentru construcția tronsonului de autostradă, cu o lungime de 53 de kilometri, în baza ofertei câștigătoare este de circa 1,8 miliarde de euro, la care se adaugă TVA.

Indiferent de soluția care se va aplica, dacă acest proiect nu va fi complet îngropat, este foarte clar că autostrada Comarnic-Brașov este foarte departe de momentul în care va fi inaugurată. Tot cert este și faptul că vor mai trece mulți ani în care vom sta blocați pe Valea Prahovei pentru a putea petrece un weekend în natură sau la ski.

 

 

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)