autovit.ro

Cum alegi scuterul: la ce trebuie să te uiți prima dată

În prezent, felul în care ne deplasăm în oraș și mijloacele de transport pe care le folosim influențează o mare parte din activitatea noastră zilnică. Traficul, aglomerația, dar și natura jobului fiecăruia dintre noi ne obligă să optăm pentru variante fiabile și ușor de adaptat la condițiile de drum. Poate te-ai gândit recent să optezi pentru un vehicul care să-ți îndeplinească nevoile, dar care să nu implice costurile unei mașini. De asemenea, mersul cu bicicleta nu este întotdeauna cea mai bună idee, așa că ai nevoie de ceva mai rapid și la îndemână în orice sezon. Un scuter te va ajuta să te deplasezi pe distanțe mai lungi, fără a depune efort semnificativ. Mai mult decât atât, dacă te interesează un job de livrator sau curier, scuterul poate fi cea mai bună idee. Tocmai de aceea ți-am pregătit un ghid despre aspectele pe care trebuie să le iei în calcul când îl alegi:

Bugetul

La fel ca în cazul oricărei achiziții, trebuie să îți stabilești un buget și să ții cont de acesta. Primul tău scuter poate fi unul second-hand, mai ales dacă nu vrei să faci o investiție prea mare. Ține cont de faptul că scuterele pot începe de la prețuri de 2000 de euro, așa că analizează cu atenție piața și ce opțiuni ai. 

Nu uita că, pe lângă scuterul propriu-zis, vei mai fi nevoit să faci cheltuieli adiționale. Acestea includ echipamentul cu accesorii precum casca, dar și îmbrăcăminte și încălțăminte potrivite, care să te protejeze. Ba mai mult, la fel ca în cazul unei mașini, scuterul tău va avea nevoie de asigurare pentru a circula legal pe drumurile publice.

Descoperă 👉 oferta noastră de MOTOCICLETE SI SCUTERE

Permisul

Șoferii care au deja permis pentru orice altă categorie de autovehicule pot conduce scuterele pe drumurile publice, însă, dacă nu beneficiezi de acesta, vei avea nevoie de cel puțin categoria AM. Acest permis poate fi obținut de orice persoană cu vârsta de peste 16 ani, care urmează o școală de șoferi. 

Dacă vrei să-ți cumperi un scuter din motive practice, precum natura jobului tău, dar nu vrei să conduci o mașină, obținerea permisului necesar pentru a conduce scuterul trebuie să fie prima pe lista de priorități. Această sarcină îți va fi la îndemână și îți va aduce câștiguri pe termen lung. Mai ales dacă ești tânăr și vrei să îți găsești cât mai ușor un job, posibilitatea de a te mișca rapid în trafic te va ajuta într-un rol de curier. În special în perioada aceasta, odată cu pandemia, cererea oamenilor pentru servicii și comenzi online a crescut, așa că ai mai multe șanse să faci bani frumoși dintr-un astfel de job.

Motorul

Motorizarea scuterului este un aspect care va fi influențat de nevoile tale, cât și de bugetul pe care îl ai disponibil. Legislația din România prevede că orice vehicul care depășește viteza de 25 km/h să fie înregistrat la categoria moped. Dacă ai nevoie de un scuter mic pentru a parcurge distanțe mai mari în oraș, dar nu plănuiești să ai pasageri și nu ai nevoie de o viteză prea mare, un motor de până la 50cc va fi mai mult decât suficient. În cazul în care ai nevoi complexe și scuterul cu putere mică nu este suficient de bun, poți alege unul cu motor de 150cc. Scuterele cu motor de 150cc pot atinge în jur de 96 km/h, motiv pentru care sunt mai puternice și necesită o investiție mai mare, în special dacă vrei să cumperi un scuter nou sau cu puțini kilometri la bord.

Dimensiunea

Cel mai important aspect este să te simți bine când conduci scuterul și să aibă dimensiunile potrivite pentru tine. De aceea, înainte de a-l cumpăra, este important să îl testezi și să analizezi toate avantajele și dezavantajele pe care le observi la modelul respectiv. De asemenea, pe lângă dimensiunile propriu-zise, trebuie să ții cont și de spațiul de depozitare. Dacă vrei să folosești scuterul pentru un job de curier, vei avea nevoie de un spațiu generos, așa că verifică încă din lista de specificații care este capacitatea pe care ți-o pune la dispoziție scuterul.

Dimensiunea scuterului va influența și felul în care te simți atunci când îl conduci. Este important să alegi unul în funcție de înălțimea și greutatea ta, pentru a avea mereu control asupra poziției și comenzilor în trafic. În funcție de orașul în care locuiești, trebuie să ai în vedere și posibilitatea de a te strecura în trafic și de a reuși să faci cu ușurință cât mai multe manevre. În acest fel, îl poți folosi pentru a te bucura de toate avantajele oferite de acest mijloc de transport pe două roți. De la fiabilitate la funcționalitate, scuterul îți poate oferi experiențe plăcute în trafic, dar și cel mai bun mijloc de transport când ai treabă urgentă prin oraș.

Analiza ofertelor

Printre cele mai importante aspecte de care trebuie să ții cont în procesul de cumpărare a unui scuter se află analiza atentă a pieței și a ofertelor. De asemenea, trebuie să alegi modelul ideal pentru tine, nu doar în ceea ce privește bugetul sau nevoile tale practice, dar și în materie de marcă. Optează pentru cele mai cunoscute branduri și producători de renume, precum Honda, Yamaha, Vespa, Suzuki sau BMW.

Descoperă 👉 întreaga noastră ofertă de VANZARI AUTO

Numele mari te vor ajuta să te orientezi spre specificațiile pe care ți le dorești, mai ales dacă faci suficient research înainte de a te hotărî. Dacă ești începător la acest capitol, un scuter second-hand va fi potrivit pentru bugetul tău, dar și pentru nivelul tău de experiență. Odată ce vei învăța mai multe, îți vei dori un scuter mai performant, pentru care vei avea suficient timp să pui bani deoparte.

Alegerea unui scuter poate părea o sarcină ușoară, însă te poți regăsi în situația de a lua mai greu o decizie. Indiferent că este vorba de multitudinea de variante sau de bugetul restrâns, problemele pe care le ai au mereu o rezolvare, cu ajutorul unui plan. De aceea, ia aminte la cele mai importante aspecte, înainte de a face o achiziție.

Sursa foto: Shutterstock.com

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)