autovit.ro

Cum poți închiria gratuit o mașină printr-un contract de comodat auto

Puțini oameni navighează prin viață fără să recurgă, măcar o dată, la un împrumut. Fie că este vorba de o carte, o sumă de bani, o mașină sau chiar un apartament, împrumuturile sunt practicate des, la fel și acordurile care stabilesc cadrul legal pentru returnarea bunurilor valoroase.

Când vine vorba de pasiunea sau nevoia de condus, oricine poate avea acces la folosința unei mașini fără să fie proprietar direct și fără să încheie un contract de leasing. Este nevoie doar de un partener de nădejde, persoană fizică sau juridică, dispus să încheie un contract de comodat auto. Sau, altfel spus, un contract de împrumut al mașinii. 

Ce este contractul de comodat auto – cadrul legislativ
Care sunt actele necesare pentru notar
Model contract de comodat auto
Care sunt obligațiile comodantului
Care sunt obligațiile comodatarului
Care este durata contractului de comodat
În ce condiții încetează contractul de comodat

Ce este contractul de comodat auto – cadrul legislativ

Contractul de comodat auto este reglementat sub denumirea de împrumut de folosință în articolul Art. 2.146 din Noul Cod Civil actualizat 2020 – Legea 287/2009. Conform acestuia, proprietarul unui autovehicul, numit și comodantul, împrumută în mod gratuit dreptul de folosință a mașinii unui beneficiar, numit și comodatar, pe o perioadă de timp agreată între cele două părți. 

Autoturismul împrumutat poate fi folosit pe toate drumurile publice din țară și din străinătate.

Pentru a fi valid, contractul de comodat auto are 3 caracteristici principale:

 • Contractul de comodat auto este real – încheiat prin acordul de voință a părților asupra termenilor prevăzuți în contract;
 • Contractul de comodat auto este gratuit – beneficiarul nu plătește contravaloarea mașinii, nici impozit pe vehicul sau asigurarea obligatorie RCA;
 • Contractul de comodat auto este unilateral – beneficiarul are obligația să restituie mașina la data scadentă stabilită în contract. 

Care sunt actele necesare pentru notar

Prin încheierea contractului de comodat, comodantul doar împrumută mașina, fără să transfere dreptul de proprietate beneficiarului. Părțile implicate nu sunt obligate să înregistreze contractul la notariat, însă este recomandat să o facă, pentru a se asigura că termenii agreați sunt respectați de ambele părți. În felul acesta, contractul de comodat capătă titlu executoriu cu privire la obligația de restituire de către beneficiar. 

Costurile de validare legală variază în funcție de cabinetul de notariat. 

Acte necesare:

 • actele de identitate ale părților;
 • talonul și cartea de identitate a mașinii;
 • certificatul fiscal eliberat de Direcția Generală de Impozite și Taxe.

Pentru persoanele juridice, la lista de mai sus se adaugă actul constitutiv și hotărârea Adunării Generale a Asociaților. Iar în cazul în care autoturismul este deținut prin contract de leasing, este necesar acordul firmei de leasing pentru acordarea dreptului de folosință. 

Model contract de comodat auto

Ca orice contract, contractul de comodat auto începe cu menționarea datei încheierii convenției dintre părți.

Clauze principale cuprinse în contractul de comodat auto:

 • Date de identificare ale părților contractante;
 • Obiectul contractului cu detalierea informațiilor despre autoturism: marcă, număr de înmatriculare şi identificare sau omologare, seria motorului şi a şasiului, culoarea, numărul de locuri, capacitatea cilindrică şi anul fabricaţiei;
 • Durata contractului;
 • Obligațiile părților;
 • Încetarea contractului;
 • Forță majoră;
 • Notificări între părți;
 • Soluționarea litigiilor;
 • Clauze finale;
 • Semnăturile părților. 

Aici găsești un model contract comodat auto. 

Care sunt obligațiile comodantului

Contractul de comodat auto este unilateral, ceea ce înseamnă că impune obligații mai degrabă beneficiarului împrumutului.

Cu toate astea, conform înțelegerii de comodat, proprietarul mașinii este obligat să achite cheltuielile pentru lucrări de conservare a mașinii și chiar să plătească despăgubiri materiale, în cazul în care nu a comunicat comodatarului problemele ascunse ale autoturismului. Obligația de plată a despăgubirilor în caz de vicii nedeclarate la încheierea contractului este legiferată în art. 2152 din Noul Cod Civil actualizat 2020 – Legea 287/2009

ce este comodatul auto

În plus, este de responsabilitatea proprietarului să suporte cheltuielile referitoare la dreptul de proprietate, precum impozitul pe vehicul și Asigurarea Obligatorie RCA. În caz special, proprietarul mașinii îl poate împuternici pe comodatar să achite sau să încaseze despagubirea RCA printr-o procură specială și menţiuni în contract. 

Care sunt obligațiile comodatarului

Beneficiarul mașinii împrumutate prin contract de comodat are următoarele obligații:

 • comodatarul este obligat să conserve și să întrețină autoturismul;
 • comodatarul este obligat să folosească autoturismul în scopul precizat în contract;
 • comodatarul este obligat să returneze autoturismul la data scadentă din contract;
 • comodatarul este obligat să repare autoturismul în caz de avarii cauzate din vina lui;
 • comodatarul este obligat să nu împrumute autoturismul fără acordul comodantului;
 • comodatarul este obligat să suporte cheltuielile de întreținere pe perioada utilizării și eventualele amenzi sau contravenții privind circulaţia pe drumurile publice. 

Conform art. 2149 din Noul Cod Civil actualizat 2020 – Legea 287/2009, comodatarul este responsabil de pierderea sau deteriorarea autoturismului, doar dacă nu l-a folosit în scopul sau în perioada stipulată în contractul de comodat. 

incetare comodat auto

Care este durata contractului de comodat

Perioada de folosință a autoturismului poate fi suplimentată printr-un act adițional la contract, în cazul în care contractul a fost încheiat pe o perioadă determinată. Contractul de comodat auto se poate încheia și pe perioadă nedeterminată. În ultima situație, conform art. 2155 din Noul Cod Civil actualizat 2020 – Legea 287/2009, beneficiarul împrumutului este obligat să restituie mașina la cererea proprietarului.

În ce condiții încetează contractul de comodat

Proprietarul sau comodatarul maşinii poate solicita restituirea înainte de termen, în caz de nevoie urgentă sau dacă acesta din urmă își încalcă obligațiile contractuale. De asemenea, în cazul unui contract de comodat încheiat pe perioadă nelimitată, proprietarul poate solicita în orice moment restituirea autoturismului. 

Alte situaţii de reziliere a contractului de comodat:

 • La expirarea termenului din contract;
 • Când comodatarul restituie autoturismul;
 • În caz de deces al comodatarului.

Nimeni nu poate contesta utilitatea folosirii unei masini. La urmei urmei, un autoturism te duce pretutindeni și salvează timp prețios. Atunci când deținerea unei mașini nu este posibilă și nici creditele bancare pentru achiziție nu sunt o opțiune convenabilă, un contract de comodat auto este o soluție avantajoasă și o înțelegere umană între proprietar și beneficiar. 

Credit foto: Shutterstock, Unsplash

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)