autovit.ro

Cum poti obtine un sunet de calitate in masina?

Multi isi doresc sa asculte muzica in masina la un nivel si o claritate cat mai ridicate, in genul instalatiilor audio folosite in casa. Insa in realitate, acest lucru nu prea este posibil deoarece spatiul este mult mai limitat in habitaclul masinii, iar posibilitatea aranjarii incintelor acustice este destul de limitata. Ce este de facut pentru a obtine cel mai bun compromis?

Nu de fiecare data cand un sofer da muzica la maximum in difuzoarele masinii este si apreciat de catre cei din jurul sau. Distorsiunile unei instalatii audio de calitate indoielnica poate atrage mai degraba reprosurile ascultatorilor de ocazie, nicidecum nu il va scoate pe sofer din anonimatul urban. Insa nici „inghesuirea” fara noima in portbagaj a mai multor subwoofere si tweetere nu sunt garantia unui sunet de calitate.

In primul rand trebuie tinut cont ca in masina nu este ca acasa, deoarece soferul sau pasagerii nu pot fi asezati la o distanta egala intre difuzoare pentru receptarea corecta a sunetelor. Mai mult, oricat de bine ar fi antifonata masina, zgomotul parazit este cu mult mai ridicat decat prevede standardul unei camere de auditie. Totusi daca sistemul audio este instalat corect, iar habitaclul a fost pregatit acustic este foarte posibil ca muzica sa rasune chiar foarte bine…

Muzica_2

Asa ca un pas important este insonorizarea interiorului…. Spre deosebire de antifonare, insonorizarea se face prin interiorul portierelor, al podelei si al plafonului pentru a elimina rezonantele acestora. Totusi aceasta pregatire a masinii trebuie facuta de catre profesionisti pentru a evita irosirea unor sume importante de bani.

Iar daca in casa, incintele acustice sunt pozitionate intr-o asezare simetrica fata de „ascultator” si apoi sunt mutate in functie de distanta pana la perete pentru ca unda reflectata sa fie receptionata corect, in masina este imposibil acest aranjament. Pozitiile de montare a boxelor sunt fixe, „locul de ascultare” nu este niciodata pe mijloc, iar posibilitatile de miscare a difuzoarelor sunt de regula nule. Totusi, utilizand anumite trucuri invatate in practica se pot obtine rezultate remarcabile, unele dintre acestea fiind modul de asezare al tweeterelor pe bord si orientate in sus spre parbriz ori setarea eficienta a instalatiei audio.

Muzica_3

Insa trebuie tinut cont ca pe langa insonorizarea profesionista a habitaclului si distribuirea optima a boxelor, un rol determinant il mai are alegerea instalatiei audio. Asa ca pentru rezultate remarcabile, calitatea radio-CD-urilor montate ulterior ar trebui sa fie cu mult peste cea a instalatiei audio originale, montata de catre constructorul masinii. Mai mult, trebuie tinut cont pana si de calitatea difuzoarelor si a cablajelor folosite pentru conectarea echipamentelor pentru a nu induce „paraziti”. Prin urmare, instalarea unui sistem audio pe masina nu inseamna doar inlocuirea radio CD-ului din fabrica, ci cu mult mai mult…

Voi ce sfaturi aveti pentru cei care doresc sa isi schimbe instalatia audio standard de pe masina?

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)