autovit.ro

CUM SA: intretii masina in cele mai bune conditii

V-ati gandit vreodata ce s-ar putea intampla daca ceva se strica la masina dumneavoastra? Consecintele pot fi foarte grave, asa ca este vital sa va pastrati masina in cele mai bune conditii pentru a evita astfel de surprize neplacute.

Unele verificari sunt usor de facut, insa daca nu sunteti increzatori sau priceputi faceti un drum la service si cei de acolo va vor ajuta.

Pentru a avea o masina in conditii optime de functionare si sigura este foarte important sa:

  1. Nu ignorati nicio problema indiferent de natura acesteia. Daca nu o puteti rezolva de unul singur, duceti masina la un service specializat unde sa i se puna diagnosticul corect ca sa fie reparata. Daca primiti instiintare ca trebuie sa va prezentati din nou la service din cauza unei probleme din constructie, mergeti degraba. Reparatia va fi suportata de importator.
  2. Respectati perioadele si datele de service asa cum au fost ele stabilite de constructor.
  3. Sa nu credeti ca masina dvs. este sigura si ok din punct de vedere tehnic pentru urmatorul an doar pentru simplul fapt ca a facut ITP-ul.
  4. Verificati periodic blocul de lumini. O puteti face fie in propriul garaj, fie parcand masina in fata unui zid de beton pentru a nu fi nevoiti sa coborati de fiecare data sa vedeti daca luminile functioneaza.
  5. Verificati presiunea in pneuri cel putin o data pe luna, inclusiv la roata de rezerva. Respectati presiunea recomandata de constructor si schimbati-le in cazul in care sunt foarte tocite.
  6. Completati periodic lichidele de parbriz, frana, ambreiaj si directie, uleiul si lichidul de racire, dar nu le umpleti exagerat. Nu asteptati sa fiti avertizati de martorii de bord.
  7. Cand doriti sa verificati nivelul uleiului, parcati masina la nivelul solului si faceti acest lucru doar cand motorul este rece. Pentru o „citire” corecta a nivelului de ulei, joja trebuie scoasa si stearsa bine cu o carpa.
  8. Inlocuiti stergatorul/stergatoarele uzate. Altfel, murdaria va fi intinsa pe tot parbrizul in loc sa fie stearsa, iar daca acest proces se repeta riscati sa zgariati parbrizul.
  9. Reglati duzele de apa cu ajutorul unui ac pentru a va asigura ca jetul va fi aruncat pe parbriz si nu pe acoperisul masinii sau chiar pe luneta.

Iata si castiva pasi pentru o minima atentie acordata intretinerii unei masini in conditii optime:

a)IN FIECARE SAPTAMANA…

1-Verificati starea cauciucurilor. Studiati cu atentie flancurile pneurilor (este vorba despre zona vizibila de pe partile cauciucurilor). Daca vedeti o neregularitate cat de mica, mergeti la un service specializat pentru a verifica toate rotile. Verificati suprafata care intra in contact cu soseaua cu ajutorul unui aparat special care masoara adancimea santurilor de jur-imprejurul cauciucului. Daca pneul este foarte tocit, nu numai ca va puneti in pericol integritatea dvs, ci si pe cea a celorlalti participanti la trafic, pentru ca masina nu va mai avea aceeasi aderenta si, implicit, va fi mai greu de manevrat. In plus, distantele de franare vor creste in mod dramatic, ceea ce sporeste pericolul accidentelor.

2-Verificati presiunea in pneuri. Faceti aceasta operatiune cand cauciucurile sunt reci si cu masina parcata la nivelul solului. Daca nu aveti un dispozitiv special, mergeti la cea mai apropiata benzinarie care dispune de compresor, asta pentru ca un drum mai lung atrage dupa sine incalzirea cauciucurilor si, implicit, o citire incorecta a presiunii. Presiunea corecta este cea recomandata de constructor si este trecuta in cartea tehnica a masinii sau imprimata pe un sticker lipit pe interiorul capacului rezervorului de combustibil. Daca presiunea este scazuta, aduceti pneul la nivelul corect, iar daca presiunea este peste nivelul recomandat, in mod evident mai dezumflati roata.

b)LA FIECARE DOUA SAPTAMANI…

1-Verificati nivelul uleiului. Daca sunteti acasa si motorul este rece, operatiunea se realizeaza in cateva secunde. In cazul in care abia ati ajuns, opriti motorul si lasati-l sa se raceasca timp de 10 minute. Odata racit motorul, scoateti joja, o stergeti bine cu o carpa, o reintroduceti in baia de ulei, iar in final o scoateti si puteti citi corect nivelul uleiului. Nivelul corect al uleiului este dat de doua semne de pe joja. Un nivel satisfacator va fi undeva intre cele doua semne, insa ideal este ca nivelul sa fie cat mai aproape de semnul de „maxim”. Daca este nevoie sa adaugati ulei trebuie sa desfaceti capacul, care este separat de joja, si turnati ulei pana la nivelul recomandat de constructor, care este trecut si pe majoritatea bidoanelor de ulei, bineinteles in functie de fiecare marca si model. Niciodata nu umpleti peste masura si aveti grija sa nu varsati, pentru ca astfel riscati ca acesta sa se aprinda in momentul in care porniti motorul.

c)IN FIECARE LUNA…

1-Verificati lichidul de frana. Inainte de toate, localizati rezervorul cu lichid de frana – cartea tehnica a masinii va va ajuta (de regula, acesta este la motor, pozitionat in partea stanga sau in partea dreapta). Identificati cum se masoara lichidul de frana – de regula pe peretele rezervorului este un semn care indica pana unde trebuie sa completam. Daca lichidul este putin sub nivelul minim, turnati lichid de frana pana la nivelul indicat. Daca nu vreti sa va complicati, mergeti la un service. Daca faceti operatiunea de unul singur, folositi intotdeauna lichidul recomandat de constructor si aveti grija sa nu varsati pe maini sau pe caroseria masinii – este extrem de coroziv! Daca descoperiti ca lichidul este mult sub nivelul minim, sub nicio forma nu incercati sa plecati cu masina la drum! Mai bine sunati la depanare.

2-Verificati lichidul de racire. Operatiunea se face doar cand motorul este rece. Mai intai localizati rezervorul si analizati nivelul lichidului cu ajutorul semnului de pe vasul de plastic. Daca este nevoie sa completati, desfaceti usor capacul si turnati antigel pana la nivelul indicat de semn. Folositi intotdeauna concentratia corecta apa-antigel, in functie de anotimp, si nu uitati sub nicio forma sa turnati antigel. Acest lichid impiedica apa sa se imprastie in conditii de ger si chiar sa distruga blocul motor. Daca masina dvs. necesita completari periodice, este clar ca undeva exista o scurgere de lichid de racire si, in consecinta, va trebui sa mergeti la service pentru remedierea acestei probleme.

3-Verificati lichidul de spalat parbrizul si stergatoarele. Mai intai localizati vasul pentru lichid de parbriz. In acest caz, nu trebuie sa respectati intocmai ceea ce scrie la cartea tehnica a masinii – pur si simplu umpleti vasul ori de cate ori se goleste (de regula, capacitatea acestui vas este de 3 litri). Daca stergatoarele lasa dare pe parbriz, incercati sa le stergeti cu o carpa imbibata intr-un amestec de apa si otet. Daca murdaresc in continuare si mai si scartaie este clar ca s-au uzat si trebuie inlocuite. Este indicat sa schimbati si bratul, nu doar cauciucul.

4-Verificati luminile. Sunt cateva lucruri de care trebuie sa tineti cont pentru ca blocul de lumini sa functioneze corect. Primul dintre acestea este ca trebuie sa va asigurati ca farurile sunt curate. Apoi trebuie vazut daca toate becurile sunt bune – puneti contactul si verificati toate lampile. Avand farurile aprinse, verificati becurile de semnalizare, faza de intalnire si faza lunga. Eventual, rugati pe cineva sa va ajute atunci cand verificati luminile de frana si nu aveti altceva de facut decat sa apasati de mai multe ori pedala de frana. Pentru a verifica becurile de marsarier, cuplati cutia de viteze pentru mersul cu spatele. Daca sunteti singur, parcati masina cu spatele in dreptul unui zid si, alternativ, apasati pedala de frana si cuplati in marsarier. De asemenea, verificati ca lentilele sa nu fie crapate sau sa nu se fi infiltrat apa in interiorul blocurilor optice. In ambele cazuri pot aparea probleme.

Un comentariu

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)