autovit.ro

CUM SA protejam vopseaua masinii

Fie din comoditate, fie din lipsa de timp, fie din alte motive, multi dintre posesorii unei masini nu acorda o prea mare atentie curatarii caroseriei. Asa ca e bine de stiut ca amanarea acestei operatiuni de inlaturare a reziduurilor este o greseala care in timp va genera degradarea vopselei si chiar pierderea luciului caracteristic. Ce este de facut?

In primul rand trebuie tinut cont ca cele mai nocive reziduuri pentru vopseaua caroseriei sunt petele de ulei, gainatul pasarilor, precum si particulele provenite de la substantele antiderapante. De asemenea vopseaua mai poate fi afectata de pietrele improscate din carosabil si care pot “ciupi” anumite zone ale spoilerului sau ale capotei. Aceasta actiune mecanica poate genera exfolierea stratului de vopsea, iar daca “ciupitura” a afectat o portiune metalica din caroserie, in acea zona este posibila aparitia ruginii. Se mai impune si evitarea rularii pe o portiune cu asfalt recent turnat deoarece particulele improscate ataca puternic vopseaua.

Curatare_2

Insa mare atentie… Spalarea repetata la instalatii automate cu perii va genera aparitia de zgarieturi si chiar matuirea stratului de vopsea. Astfel se recomanda ca aceste curatari ale caroseriei sa fie efectuate ori in regie proprie (cu burete, laveta si sampon auto) ori la o spalatorie “fara atingere”. Iar pentru a proteja eficient vopseaua caroseriei, specialistii recomanda ca la trecerea de la un anotimp la altul, caroseria sa fie degresata cu solutii speciale, asta pentru a nu permite substantelor nocive sa patrunda in straturile vopselei si pentru a mentine luciul cat mai mult timp. In functie de posibilitati se mai impune ca la intervale mai mari sa efectuati o polisare completa a caroseriei, eventual la un centru specializat in astfel de servicii.

Totusi procedeul de aplicare a unei solutii de acoperire a zgarieturilor accidentale si de revitalizare a culorii este simplu si poate fi incercat de fiecare posesor al unui autoturism. In linii mari, polisarea este un procedeu de revitalizare a stratului de suprafata al vopselei care pe langa o lustruire si o curatare in profunzime a vopselei, mai asigura si indepartarea urmelor vechi de ceara si chiar a zgarieturilor minore.

Curtare_3

Alegerea unui polis adecvat dintre sutele de produse existente pe piata este o treaba destul de dificila. Aici trebuie tinut cont de gradul de abrazivitate al solutiei ori de “puterea de taiere”. Este indicat sa alocati o singura zi acestui proces, iar inainte de inceperea operatiunii, autoturismul sa fie spalat perfect. Toate polisurile se folosesc impreuna cu un detergent usor si lubrifiant care trebuie aplicat inainte de polisare pentru a se indeparta particulele fine de praf de pe suprafata de lucru. Pentru o reusita deplina este indicata folosirea si de produse ajutatoare pentru curatat masina, pentru a elimina micile depuneri care nu ies la spalat normal (bitum, rasini, etc). Polisarea se poate face manual cu ajutorul unui aplicator, insa mai indicata este folosirea unei masini orbitale de polisat.

Dupa finalizarea polisarii va trebui aplicata ceara care va mentine cat mai mult luciul. Ceara nu trebuie aplicata in straturi groase, ci cat mai subtiri. Este bine de stiut ca pentru primul strat se foloseste o ceara-pasta, iar al doilea o ceara lichida. In plus, ceara trebuie aplicata cu mare grija pentru a se evita patarea ornamentelor caroseriei.

SFATURI UTILE:
– suprafata de lucru trebuie sa fie aproximativ 100 cm;
– inainte de a parasi suprafata prelucrata trebuiesc indepartate reziduurile;
– daca lucrati manual, iar aplicatorul (laveta) se usuca formand cruste mici este indicat sa il schimbati pentru a evita producerea de zgarieturi de suprafata;
– intotdeauna trebui sa lucrati la umbra, departe de razele directe ale soarelui;
– aplicati polis-ul cu miscari inainte-inapoi si evitati miscarile circulare;
– daca s-au produs urme de polisare inseamna cu solutia folosita este prea abraziva ori aplicatorul a prins praf ori a fost supraincarcat cu produs;
– dupa polisare, suprafata lucrata trebuie sa fie foarte curata, sa fie neteda si lucioasa, fara nicio urma de zgarietura;
– la final este indicata aplicarea de ceara pentru a proteja si a revitaliza stralucirea naturala a vopselei.

Voi ce alte metode mai cunoasteti pentru protejarea eficienta a vopselei masinii?

4 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)