autovit.ro

Cum te înscrii la școala de șoferi și cum pregătești examenul

De la cele mai mici vârste, cei mai mulți dintre noi visează să aibă dreptul legal de a conduce mașina. Unii caută să își ia permisul de conducere pentru a avea acces la un anumit job, iar alții își descoperă această vocație ceva mai târziu în viață. Indiferent de momentul în care te hotărăști să îți pui în practică potențialele abilități de șofer, obligațiile la care te vei supune vor fi aceleași. De asemenea, rigorile legii se vor aplica în mod egal tuturor celor ce iau parte la circulația rutieră, așa că este de datoria ta să te pregătești cât mai bine pentru acest moment. 

Care sunt condițiile obligatorii pentru a obține permisul de conducere

Înainte de a te grăbi către sediul poliției, pentru a-ți depune dosarul de înscriere la școala de șoferi, trebuie să te pui la curent cu privire la condițiile obligatorii. Toți cei care aspiră la libertatea de a se deplasa în libertate deplină la volanul unei masini trebuie să îndeplinească următoarele criterii:

 • să aibă o vârstă de minimum 18 ani împliniți; 
 • să finalizeze cursul de pregătire teoretică și practică în cadrul unei școli de șoferi autorizate;
 • să fie apt medical și psihologic;
 • să nu aibă condamnări obținute prin hotărâri judecătorești definitive pentru infracțiuni legate de circulația pe drumurile publice sau de furtul unui autovehicul, pentru infracțiuni de omor, de lovire sau de vătămare cauzatoare de moarte ori de tâlhărie.

Sfaturi pentru examenul auto

De ce acte și de ce taxe ai nevoie pentru înscrierea la școala de șoferi

Odată ce ai hotărât care va fi școala de șoferi pe care dorești să o urmezi, îți va reveni datoria de a-ți completa cât mai conștiincios mapa cu documentele necesare. De asemenea, accesul la cursurile școlii de șoferi îți va fi condiționat de plata unor taxe

Acte necesare

 • cartea de identitate, în original;
 • copie după cartea de identitate;
 • o fotografie de tip permis auto;
 • cererea de înscriere la examen, oferită de școala de șoferi;
 • fișa de școlarizare;
 • certificatul de cazier judiciar, obținut de la orice unitate de poliție;
 • avizul psihologic, obținut la un cabinet individual autorizat de Colegiul Psihologilor din România;
 • avizul medical al unei policlinici autorizate de Direcția de Sănătate Publică.

Taxe necesare

 • cuantumul primei rate pentru școala de șoferi, achitată la casieria instituției;
 • taxa pentru examinarea candidaților, achitată la Direcția de Impozite și Taxe Locale;
 • taxa de permis auto, achitată la unitățile CEC sau la sucursalele BCR.

Acte necesare scoala de soferi

Cum te pregătești pentru promovarea examenului

Seriozitatea pe care o vei acorda pregătirii acestui examen se va regăsi în conduita ta rutieră, iar cunoștințele pe care le vei acumula pe parcursul școlarizării te vor scoate din orice situație. Nu vei deveni un șofer responsabil, care respectă legea, decât dacă vei parcurge cu răbdare partea teoretică, iar atenția de care vei da dovadă pe parcursul orelor de șofat te va ajuta să-ți învingi îndemânarea tipică unui incepator.

Chestionarele sunt o cale bună de a-ți pune la încercare cunoștințele acumulate, iar dacă simți că nu ai asimilat pe deplin tehnica unei conduceri cu adevărat preventive, nimic nu te împiedică să îți iei câteva ore suplimentare, cu un instructor profesionist. Odihna de dinainte de examen este foarte importantă, pentru că aceasta este una dintre marile probe de stres la care te vei supune de bunăvoie. 

Pe cât este de râvnit permisul de conducere, pe atât de greu îl vei obține, dacă nu studiezi cu seriozitate. Cu sfaturile de mai sus, te vei putea pregăti mai bine pentru a avea dreptul de a trece definitiv pe scaunul șoferului. 

Credit foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)