autovit.ro

Cum verifici cutia de viteze a unei mașini rulate

Momentul achiziției unui exemplar rulat solicită o mare atenție la detalii. Acesta nu este un secret, iar metodele prin care te poți asigura că ești pe cale să cumperi o mașină în stare bună, de la un vânzător onest, sunt numeroase. Unul dintre punctele nevralgice, care te pot face să te răzgândești la timp, este cutia de viteze.

Indiferent că vorbim despre o mașină dotată cu o transmisie automată sau cu una manuală, componenta este supusă unei mari uzuri, de-a lungul ciclului de utilizare. O mașină cu probleme la cutia de viteze trădează o utilizare intensă, o exploatare neconformă cu destinația mașinii (tractarea unor remorci peste limita de greutate admisă) sau chiar stângăcia precedentului proprietar. Mai jos, trecem în revistă elementele care te pot alarma cu privire la cutia de viteze a a unei mașini. 

Vezi 👉 AICI oferta noastră de PIESE

Ce simptome are o cutie de viteze defectă

Nu trebuie să faci mari eforturi pentru a pune la încercare o transmisie ce ar putea avea probleme serioase. Pe măsura gradului în care aceasta este afectată, vei avea de-a face cu o serie de manifestări specifice, în funcție de tipul cutiei de viteze.

În cazul transmisiilor manuale:

  • dificultate la intrarea în treptele de viteză;
  • funcționarea zgomotoasă a cutiei;
  • mirosul de ars, cauzat de supraîncălzirea ambreiajului.

În cazul transmisiilor automate:

  • zgomote în timpul funcționării;
  • schimbări de viteză prea lente;
  • vibrații excesive, inclusiv când schimbătorul se află în poziția neutră.

Vezi categoria noastră de  ▶ AUTOTURISME

Ce verificari necesita cutia de viteze manuala

Ce verificări necesită cutia de viteze manuală

Din fericire, acest tip de transmisie nu manifestă o paletă largă de disfuncții și de defecțiuni la care automobilul să fie predispus. În practică, însă, există câteva verificări pe care trebuie să le faci.. Lichidul de transmisie este un element care îți poate spune multe despre cum a fost exploatat un anumit exemplar. Tot el poate da de gol o mașină cu un kilometraj modificat, în cazul în care aspectul exterior și cel interior nu ar da de bănuit.

În ciuda percepțiilor general răspândite, nu toate cutiile manuale vor folosi același ulei de transmisie pe toată durata de viață a automobilului. La fel ca toate celelalte lichide, și acesta trebuie inspectat. Atunci când nu are culoarea roșie și când miroase a ars, este clar că nu poate susține o funcționare normală, la o temperatură de maximum 90 de grade Celsius. La un scurt test de rulaj, cutia de viteze va scoate la iveală zgomotele și defectele de funcționare care te pot determina să soliciți mecanicului o verificare a uleiului de transmisie.

Vezi categoria noastră de 👉 AUTOUTILITARE

Cum verifici cutia de viteze automata

Cum verifici cutia de viteze automată

Dorită de mulți șoferi, dar folosită de un număr mic, cutia de viteze automată nu este, încă, suficient de bine înțeleasă. Acesta este motivul pentru care auzim des termenul „hidramată”, deși, în realitate, acesta desemnează strict o soluție General Motors, bazată pe convertizorul de cuplu ce folosește un fluid hidraulic. 

Verificarea cutiei de viteze automate începe prin cuplarea poziției D, pentru a verifica dacă sistemul hidraulic declanșează pornirea de pe loc a autoturismului. Funcționarea cutiei de viteze, încă din acest punct, trebuie să fie silențioasă, iar rulajul lin trebuie să continue și după ce accelerezi, fără șocuri și fără zgomote la schimbarea rapoartelor. Dacă bifezi toate aceste puncte, ai mari șanse ca mașina să fi fost bine întreținută, dar asta nu e suficient. 

Verificarea uleiului este crucială pentru determinarea stării în care se află cutia de viteze automată. Nivelul optim al acestui fluid se probează cu ajutorul jojei, în momentul în care motorul este pornit, iar cutia de viteze este cuplată în poziția neutră. Precum în cazul unei cutii manuale, și uleiul cutiei automate trebuie să aibă o culoare roșiatică, o textură limpede, fără depuneri metalice, precum și un miros dulceag. 

Operațiunile prezentate mai sus pot fi realizate și de șoferii inițiați în noțiuni de mecanică, dar este ideal să apelezi la profesioniști, pentru etapele mai complexe. Cu multă precauție, vei reuși să faci o cheltuială înțeleaptă sau chiar o investiție. 

Credit foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)