autovit.ro

Cum verifici dacă mașina SH pe care vrei să o cumperi a fost revopsită

Atunci când te gândești la noua ta achiziție, cele mai multe griji la care te-ai putea gândi sunt legate de eventualele probleme tehnice. Starea motorului și a cutiei de viteze, funcționarea optimă a echipamentelor electrice și gradul de siguranță oferit de suspensie par cele mai importante aspecte. Cu toate acestea, starea în care arată mașina poate fi determinată pornind chiar de la modul în care se prezintă aceasta vizual. Dacă vehiculul a fost revopsit în mod necorespunzător, caroseria „va da de gol” acest lucru. Semnele sunt evidente nu doar pentru cei inițiați, ci și pentru un cumpărător care vrea să-și pună la încercare spiritul de observație. 

Caută diferențele de culoare dintre panourile caroseriei

Încă din momentul în care te vei apropia de masina, vei ști dacă ai de-a face cu un vânzător serios sau cu un speculant. Fă câțiva pași și înconjoară mașina cu răbdare, în încercarea de a vedea dacă portierele, aripile, capacul portbagajului sau capota au aceeași nuanță a culorii de bază. Acest sfat poate părea unul banal, dar există suficienți proprietari de mașini care se bazează pe lipsa de atenție. Odată identificat un panou diferit, trebuie să înceapă întrebările.

Diferente de culoare masina sh

Verifică stratul de lac

Farmecul unei mașini cu o caroserie într-un ton metalizat stă și în efectul de strălucire, conferit de lacul aplicat de producător peste vopsea. În mod normal, chiar dacă trecerea anilor și-a făcut simțită prezența, iar lacul original al modelului pe care vrei să îl cumperi este parțial mătuit, nu ar trebui să existe diferențe între componente. O capotă cu lacul exfoliat a fost, cel mai probabil revopsită, ceea ce te poate duce cu gândul la o tamponare mai mult sau mai puțin ușoară. Cazul cel mai rău este acela în care ai putea descoperi piese afectate de un impact, a căror schimbare îți va solicita suplimentar bugetul. 

Textura vopsea masina sh

Analizează atent textura vopselei

Există situații în care aspectul mașinii pare unul acceptabil, dar acest lucru poate fi valabil doar în aparență. Chiar dacă portierele și aripile au aceeași nuanță, iar lacul strălucește, tot este nevoie să privești mai în detaliu. În cazul în care stratul de vopsea are zone netede, alternate cu cele a căror textură seamănă cu cea a cojii de portocală sau dacă sunt vizibile striații liniare și mici ciupituri rotunde, cel mai probabil mașina a fost vopsită într-un atelier obscur. Există chiar și situații în care vopsirea s-a făcut în aer liber, iar praful a fost prins sub stratul superficial.

Strat de vopsea masina sh

Verifică grosimea stratului de vopsea

Să presupunem că nu ai descoperit niciuna dintre problemele de mai sus, iar potențiala ta viitoare mașină arată ca și cum nu ar fi trecut prin nicio intervenție. Chiar și așa, nu poți ști ce se află sub vopseaua de suprafață. Fie că pe caroserie nu a fost aplicat grund sau că vopseaua are un singur strat, nu vei putea determina acest lucru doar vizual. Verificarea grosimii stratului de vopsea este o operațiune pentru care nu ai nevoie să faci o vizită la atelierul auto, ci poți folosi un mic dispozitiv electronic ușor de procurat. 

Masina sh chituita

Asigură-te că mașina nu este chituită

O metodă clasică de a ascunde deformările la care a fost supusă mașina este chituirea. Executată prost, aceasta predispune caroseria la apariția și extinderea zonelor de rugină sub vopsea, fapt ce poate fi depistat mult prea târziu. Nu ai vrea să treci prin experiența de a afla toate acestea după ce ai plătit mașina, așa că ia cu tine un magnet atunci când vei merge să o verifici. Dacă există panouri ale mașinii ce nu atrag magnetul sau pe care acesta nu aderă, este clar că ascund chit sub vopsea și nu are rost să te joci cu siguranta familiei.

Vopseaua mașinii spune multe despre modul în care a fost întreținută, dar mai ales despre eventualele accidente pe care le-a suferit. Cu sfaturile de mai sus, te vei ține deoparte de o achiziție neinspirată.

Credit foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)