autovit.ro

Documentele auto expirate care își mențin valabilitatea pe perioada stării de urgență

Decretarea stării de urgență i-a luat pe nepregătite pe foarte mulți șoferi români, care nu au mai avut timp să-și reînnoiască anumite acte auto. În condițiile în care majoritatea instituțiilor publice au oprit complet programul cu publicul, conducătorii auto cărora le-au expirat anumite documente în această perioadă nu au posibilitatea de a le reînnoi.

Totuși, odată cu decretarea starii de urgenta, autoritățile au ținut cont de acest aspect. Astfel, există o serie de acte auto care vor rămâne valide în această perioadă, chiar dacă au expirat. În cele ce urmează îți explicăm care sunt documentele ce își păstrează valabilitatea pe perioada stării de urgență și care sunt cele ce trebuie reînnoite. 

Permisul de conducere și acte necesare înmatriculării sau examinării 

Șoferii cărora le-au expirat sau urmează să le expire permisele auto, pe durata stării de urgență pot sta liniștiți, întrucât acestea își vor menține valabilitatea pe întreg teritoriul României, pe toată această perioadă. Mai mult, conducătorii auto au la dispoziție 90 de zile de la încheierea stării de urgență pentru a depune documentele prin care solicită preschimbarea permisului de conducere.  

De asemenea, se va prelungi și valabilitatea documentelor necesare pentru înmatricularea unei mașini, a celor de examinare sau preschimbare a permisului, precum fișele medicale, dosarele de școlarizare sau certificatele de autenticitate. Astfel, persoanele cărora le-au fost emise documentele înainte de decretarea stării de urgență, însă care au expirat în această perioadă, vor putea să le depună fără probleme imediat ce acest lucru va fi posibil. 

Persoanele cu permisul de conducere suspendat

Sub incidența acestei reguli intră și șoferii cărora le-a fost suspendat permisul de conducere și care până acum trebuiau să se prezinte la procuror pentru prelungirea dovezii de circulație. Potrivit noii reglementări, deplasarea la procuror pentru prelungirea dovezii nu mai este necesară, aceasta făcându-se automat. 

Actele care nu isi pastreaza valabilitatea

Rovinieta 

Conform unei informări a Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), rovinietele nu se încadrează în categoria documentelor care au fost eliberate de autoritățile publice și astfel, trebuie înlocuite dacă valabilitatea acestora s-a încheiat. 

Regula este valabilă și pentru persoanele care își folosesc mașinile în interes de serviciu. Cu toate acestea, rovinieta poate fi reînnoită foarte ușor, atât online, cât și prin SMS sau la benzinăriile partenere. Astfel, persoanele care nu se conformează și care continuă să circule pe drumurile publice fără a avea achitată taxa de drum vor putea fi sancționate contravențional în continuare, cu amenzi cuprinse între 250 și 450 de lei pentru autoturismele mici și de 3.000 – 4.500 de lei pentru vehiculele de transport marfă cu masa mai mare sau egală cu 12 tone. 

Inspecția Tehnică Periodică – ITP 

Potrivit Registrului Auto Român (RAR), autoritățile nu au luat, până în prezent, vreo decizie cu privire la prelungirea valabilității Inspecției Tehnice Periodice pe perioada stării de urgență. Astfel, șoferii cărora le-a expirat sau urmează să le expire Inspecția Tehnică Periodică vor trebui să se prezinte la o reprezentanță RAR sau la o unitate autorizată ITP pentru efectuarea verificării. 

Reprezentanții RAR anunță că s-au luat toate măsurile pentru desfășurarea în condiții optime a inspecției tehnice și că toate unitățile funcționează conform programului normal. De asemenea, instituția a implementat o serie de proceduri prin care să limiteze cât mai mult interacțiunea dintre conducătorii auto și angajați, mașinile fiind preluate direct de personalul stației ITP, plata contravalorii inspecției tehnice fiind posibilă și cu cardul. 

Totuși, pentru a contribui la prevenirea răspândirii infecției cu COVID-19, clienții sunt rugați să-și dezinfecteze mașinile înainte de a se prezenta la stația ITP. 

Citește și: Ce este seria de sasiu si cum o verifici

Asigurarea obligatorie – polița RCA

Nici polița de asigurare obligatorie nu intră în categoria documentelor emise de autorități publice și, astfel, în cazul în care aceasta expiră, valabilitatea sa nu va fi prelungită pe perioada stării de urgență. Evident, aceeași regulă se aplică și pentru asigurarea facultativă CASCO. 

Șoferii care doresc să circule cu mașinile în această perioadă, însă ale căror asigurări obligatorii au expirat, trebuie să-și reînnoiască documentul pe o platformă online sau telefonic, în funcție de asiguratorul la care doresc să încheie documentul. Având în vedere că fiecare societate de asigurări are proceduri interne diferite, este indicată contactarea unui consultant, pentru a primi mai multe detalii cu privire la încheierea unei polițe RCA. 

Principalele documente auto care raman valabile daca au expirat in timpul starii de urgenta

Numerele și autorizațiile de circulație provizorie 

Având în vedere că numerele „roșii” și autorizațiile de circulație provizorie sunt emise de autorități publice, valabilitatea acestora nu va înceta pe timpul stării de urgență. Dacă dreptul provizoriu de circulație expiră în această perioadă, șoferii vor putea circula în continuare pe drumurile publice, având la dispoziție 90 de zile de la încheierea stării de urgență pentru a demara procedurile necesare înmatriculării vehiculului. 

Atenție, însă! Numerele și autorizațiile de circulație provizorie expirate înainte de instituirea stării de urgență sunt exceptate de la regulă, iar șoferii care se regăsesc în această situație nu au dreptul de a mai circula pe drumurile publice până la înmatricularea vehiculului. 

Alte documente care își mențin valabilitatea pe perioada stării de urgență 

Pe lângă aceste acte auto, există și alte documente necesare anumitor categorii de conducători auto care vor rămâne în continuare valabile pe perioada stării de urgență, chiar dacă, în mod normal, au expirat. Printre acestea se numără: 

  • Autorizațiile pentru transportul public local;
  • Autorizațiile pentru dispecerat taxi;
  • Autorizație pentru taxi.

Astfel, toate persoanele care efectuează transport de persoane și ale căror autorizații au expirat își vor putea desfășura activitatea în această perioadă, urmând să-și reînnoiască documentele odată ce lucrurile se vor liniști. 

Înainte de a te urca la volan, este important să te asiguri că documentele tale sunt în ordine și că respecți legislația în vigoare atunci când circuli pe drumurile publice. Verifică atent valabilitatea rovinietei, a Inspecției Tehnice Periodice și a poliței de asigurare RCA și asigură-te că niciuna dintre acestea nu a expirat. În caz contrar, va trebui să le reînnoiești, pentru a nu risca să fii sancționat. 

Sursa Foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)