autovit.ro

Esti sigur ca masina nu e furata?

Fireste ca vrei sa te bucuri de masina fara nicio emotie. Asa ca ar fi bine sa nu consideri ca orice vanzator este de “buna credinta”.

Ai ales masina potrivita, te-ai inteles in privinta sumei de bani, insa ai cateva suspiciuni legate de provenienta autoturismului. Ce este de facut in acest caz? In mod normal daca exista si cea mai mica urma de nesiguranta se recomanda renuntarea la acea achizitie.

Citeste cu atentie inscrisurile din talon

Daca totusi vrei neaparat masina respectiva, verifica daca numarul de identificare al autovehicului (VIN) ce apare in certificatul de inmatriculare (Talon) corespunde cu cel poansonat pe autoturism. La masinile mai noi, acest VIN compus din 17 cifre si litere este inscris la baza parbrizului, in timp ce la exemplarele mai vechi este poansonat in compartimentul motor ori in diferite locuri din habitaclu, in functie de masina.

Daca este posibil, ar fi ideal sa verifici si seria de motor, insa operatiunea este mai complicata si necesita apelarea la un service specializat.

Unde poti verifica VIN-ul?

Trebuie sa retii ca doar politia stie exact daca masina a fost vreodata furata sau nu. Totusi poti verifica daca seria de caroserie figureaza in baza de date a Politiei la rubrica furturi auto.

Pentru un plus de siguranta ar fi bine sa verifici si in baza de date europeana pentru masinile furate.

Incearca “babeste”

Daca la masinile mai noi este aproape imposibil sa fie modificat numarul de identificare, la exemplarele mai vechi exista posibilitatea inlocuirii acelei serii. Daca ai suspiciuni ca VIN-ul nu este cel original poti proceda astfel: cu o carpa umezita in acetona cumparata din comert sterge usor seria de identificare. Daca in urma acestei actiuni nu apare nicio reactie chimica inseamna ca acel VIN este cel original. Daca seria a fost schimbata si atasata prin lipire ori sudare cu siguranta va aparea o reactie chimica si trebuie sa renunti imediat.

Totusi sunt multe alte procedee de verificare pentru a avea certitudinea ca masina nu a fost furata, asa ca va asteptam si cu alte ponturi…

7 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)