autovit.ro

Folia pentru geamuri, intre mit si adevar

Privita initial ca un mod de cosmetizare a masinii pentru cei cu bugete reduse, in timp folia pentru protectia geamurilor a generat o adevarata ramura aftermarket. De la folia neagra aplicata empiric pe marginea soselei si pana la industria de profil din zilele noastre, acest subiect a generat de-a lungul anilor dezbateri aprinse. Dar sa vedem ce spune si legea…

 

Daca in urma cu ceva ani o folie aplicata pe geamurile masinii rezolva problema lipsei de personalitate, in zilele noastre aceasta operatiune inseamna mult mai mult. Pe piata romaneasca exista cateva tipuri de folii omologate de RAR, care asigura o eficienta protectie la UV (pana la 99,5%) oferind confort chiar si persoanelor cu hipersensibilitati ale pielii. Iar ca pe orice piata concurentiala exista si anumite surogate, insa problema alegerii este legata de calitate, cost si chiar legalitate. Din pacate, ultimul criteriu este deseori omis la alegerea unei folii de protectie, chiar daca codul rutier stipuleaza clar ca orice tratament aplicat geamurilor auto trebuie sa se faca in conditiile reglementate de Registrul Auto Roman. 

Prin urmare, RAR-ul prevede clar ca autovehiculele trebuie echipate cu geamuri avand transparenta de minimum 75% pentru parbriz si minimum 70% pentru luneta si geamurile laterale. Astfel, foliile de protectie aplicate pe geamuri trebuie sa fie certificate si marcate corespunzator, iar aplicarea acestora este permisa numai in atelierele autorizate.

Folie_2

Mai mult, geamurile laterale din spate si luneta nu sunt esentiale pentru vizibilitatea din interior, atunci cand autoturismul este echipat cu oglinzi exterioare pe ambele parti. Insa daca acestea au o transparenta modificata fata de cea stabilita prin marcajul de omologare, trebuie ca stratul aplicat ulterior sa fie uniform si sa nu creeze distorsiuni. Mai trebuie stiut ca modificarea transparentei geamurilor nu se inregistreaza in cartea de identitate a vehiculului (CIV), insa aplicatorul trebuie sa elibereze un document privind certificatul de conformitate si licenta emisa de Organismul de Certificare Produse al RAR, iar la inspectia tehnica periodica se verifica eticheta ce contine marca de omologare a geamului, precum si gradul de transparenta.

Folie_3

Pretabila pentru personalizarea look-ului exterior al masinii, folia omologata mai are avantajul de protectie suplimentara antiefractie. De altfel potentialul client poate alege intre mai multe tipuri de folie, criteriile care influenteaza decizia de cumparare bazandu-se pe culoare, transparenta si structura acesteia. Mai mult, majoritatea foliilor de buna calitate (LLumar, 3M, Foliatec) au in componenta un strat anti-zgariere care confera o buna rezistenta in timp in cazul unei intretineri normale. O alta caracteristica a foliei omologate este si opacitatea filmului care poate varia de la 27% la 95%, alegerea fiind facuta in functie de pretentiile clientului. Nu in ultimul rand, un factor important este calitatea superioara a stratului adeziv care ii confera o durata de viata lunga, fara aspect mat si fara modificarea contururilor. Un alt aspect pentru care trebuie acordata o mare atentie este perioada de garantie… Foliile omologate de catre RAR din clasa premium  beneficiaza de 5 ori chiar 7 ani de garantie, perioada in care orice neplacere referitoare la calitatiile produsului ori a aplicarii acestuia este remediata gratuit de catre aplicatorul autorizat.

Voi ce parere aveti despre foliile de protectie pentru geamurile masinii?

6 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)