autovit.ro

Franele pe disc

Discurile de frana au parut la inceputul secolului trecut (1902) pe baza unui patent britanic, insa productia de serie moderna incepe odata cu anii ’50 mai intai in SUA (Chrysler Imperial) si apoi in Europa (Citroen DS). Acestea inlocuiesc clasicele frana pe tambur si sunt net mai eficiente decat acestea mai ales datorita unei raciri mai eficiente. Franarea se realizeaza prin contactul dintre placutele de frana – actionate de etrierul de frana -, si disc.
In mod traditional sunt realizate din fonta insa ca urmare a dezvoltarii datorate sporturilor cu motor, exista si declinari realizate din material carbon-ceramic. Acestea din urma sunt inca foarte scumpe insa ofera un foarte important castig la greutate.
Doua probleme importante legate de eficienta si durata de viata a discurilor sunt regimul termic si contactul cu apa.
Prima a fost imbunatatita prin adoptarea discurilor ventilate iar eventuala formare a peliculei de apa pe suprafata discului in timpul ploilor abundente a fost contracarata prin aparitia discurilor perforate si/sau prevazute cu santuri pe suprafata de frecare, santuri care ajuta la eliminarea apei si a prafului de placuta generat de contactul dintre aceasta si disc.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CITESTE MAI MULTE DESPRE:
Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)