autovit.ro

Franța are în plan să interzică vânzarea de mașini cu motoare termice până în anul 2040

Curentul actual al electrificării, dar și cel de a “curăța” orașele de emisiile nocive eliminate de mașinile cu motoare termice pare că se accelerează din ce în mai rapid, cu declarații care par să schimbe situația actuală spre o destinație destul de clară. Ministrul Energiei din Franța a declarat recent că țara sa are în plan să interzică vânzarea de mașini propulsate de motoare termice până în 2040. Însă, planul este mai complex de atât.

 

În prima etapă, Guvernul francez va oferi indemnizații pentru cei care conduc dieseluri mai vechi de 20 de ani, dar și mașini pe benzină mai vechi de anul 2001. Sumele vor fi oferite pentru achiziționarea mașinilor noi, programul fiind oarecum similar ca obiectiv cu Rabla de la noi. Pașii următori pe care francezii vor să-i urmeze sunt terminarea exploatării de petrol și gaze pe teritoriul Franței, dar și eliminarea centralelor alimentate cu cărbune, totul fiind programat să fie îndeplinit până în anul 2022, deci destul de rapid.

Efectul asupra industriei auto este unul extrem de important, Franța fiind una din țările cu cea mai mare producție de automobile din lume, unde Renault și Grupul PSA sunt adevărate motoare ale economiei interne. Este clar că toți constructorii auto vor trebui să aibă un plan concret pentru acest viitor verde și trebuie să se organizeze rapid, pentru că timpul este scurt.

shutterstock_656778643

În acest context anunțul celor de la Volvo care spune că marca suedeză are în plan să lanseze din 2019 doar sisteme de propulsie hibride pe mașinile lor nu mai este deloc unul surprinzător, ci unul foarte bine ancorat în realitate. Anul trecut, mașinile electrice au avut o cotă de piață de 1% pe piețele din Europa, SUA și China, însă analizele arată că vânzările acestora le vor depăși pe cele ale mașinilor cu motoare termice pentru două decenii, moment în care prețul acumulatorilor va fi deja extrem de mic.

Este foarte interesant că după anunțul făcut de Ministrul Energiei din Franța, acțiunile companiei Renault au crescut cu 1,9%, iar cele ale Grupului PSA cu 2,4%, ceea ce înseamnă că percepția asupra acestor schimbări este una pozitivă, iar industria auto pare capabilă să facă această trecere.

Deși aceste termene par îndepărtate este posibil ca progresul tehnologic rapid să genereze o accelerare a acestor planuri, încât ele să poată fi devansate. Rămâne doar de văzut unde ne vom situa în decadele viitoare.

 

Un comentariu

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CITESTE MAI MULTE DESPRE:
Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)