autovit.ro

Funcția de kickdown: rol și avantaje

Alegerea unui alt automobil ne pune față în față cu o serie de criterii a căror importanță diferă în funcție de buget. Dacă litrajul motorului este definitoriu pentru economia pe care o vom face din punctul de vedere al consumului, iar caii-putere vor determina modul în care vom exploata automobilul, gradul de confort va corespunde dotărilor adiacente. Numărul celor care trec la transmisia automată este tot mai mare, în ciuda temerilor care persistă cu privire la mentenanța sistemului și la economia de combustibil.

Printre avantajele care îi determină să facă schimbarea se numără rafinamentul tot mai mare pe care îl are funcționarea diferitelor tipuri de cutii de viteze automate. Funcția de kickdown este ideală pentru a exploata în mod optim puterea maximă a motorului, în momentele care contează. În funcție de rapiditatea cu care furnizează kickdown-ul, o cutie de viteze poate compensa agilitatea unei manuale sau, din contră, induce senzația că investiția pentru acest upgrade a fost o cheltuială excesivă.

Vezi 👉 AICI oferta noastră de AUTOTURISME

Cum funcționează kickdown-ul

Primul pas va fi acela de a introduce cutia de viteze în poziția D, care comută modul autoadaptiv de funcționare a acesteia, fără intervenție din partea șoferului. Vei permite, astfel, transmisiei să selecteze permanent cel mai potrivit raport de viteză, în acord cu stilul de condus, cu suprafața pe care o parcurge mașina și cu sarcina pe care aceasta o suportă în momentul rulajului. Fără a folosi modul secvențial de schimbare a treptelor, ai putea resimți neajunsul de a nu avea parte de un răspuns imediat la pedală, în momentul în care vei dori să obții reprize rapide de accelerație.

Acesta este momentul în care vei apăsa pedala de accelerație până la capăt, manevră care va activa funcția de kickdown. În funcție de tipul transmisiei, vei simți în talpă o senzație similară cu cea a apăsării unui buton, iar senzorii cuplați la pedala de accelerație vor declanșa o retrogradare corespunzătoare, pentru a mări turația motorului și a trimite la roată cuplul necesar. În unele cazuri, unitatea electronică de management al transmisiei va păstra treapta deja selectată, până la atingerea turației maxime a  motorului. La ridicarea bruscă a piciorului de pe pedala de accelerație, din motive de siguranță, nu va fi cuplată treapta de viteze superioară.

Vezi categoria noastră de ▶ CAMIOANE

durata de viata a transmisiei

În ce situații este utilă funcția

Condusul sportiv este posibil de multă vreme la volanul unei mașini cu transmisie automată, mai ales după apariția sistemelor bazate pe convertizoare de cuplu. Acestea schimbă rapoartele într-o manieră mai fluentă, fără șocuri resimțite de șofer și cu un minimum de pauză între viteze.

Spre deosebire de cutiile de viteze secvențiale sau de cele cu dublu ambreiaj, cele dotate cu convertizor de cuplu pot sări peste o treaptă de viteze, astfel că retrogradarea este mult mai precisă în momentul kickdown-ului. Acesta este motivul pentru care depășirile reprezintă unul dintre momentele când intervenția kickdown-ului este capitală. Cu pedala apăsată până la podea, peste poziția folosită, de obicei, ca maximă, întregul potențial al accelerației este eliberat.

Reprizele alerte nu sunt, însă, singurul scop pentru care a fost creată această funcție. Inginerii care concep cutiile de viteze au inclus funcția de kickdown și cu rolul de a preveni supraturarea motorului, prin folosirea unui inhibitor la trecerea într-o treaptă inferioară. Astfel, transmisia nu permite comutarea într-o treaptă inferioară în cazul în care creșterea excesivă a turației ar putea predispune pistoanele și arborele cotit la o avarie. În această situație, șoferul nu va resimți nimic dacă va încerca să cupleze cutia de viteze într-un raport inferior, la o turație ridicată. Cutia de viteze va rămâne în aceeași treaptă, la kickdown, și va comuta într-una superioară abia la atingerea turației maxime, pentru a scuti din uzura inutilă a motorului.

Vezi categoria noastră de 👉 PIESE

Cum poți prelungi durata de viață a transmisiei

Pe cât de importantă este pentru funcționarea mașinii, pe atât de neglijată este cutia de viteze de-a lungul exploatării. Cu angrenaje mai complexe și cu intervale de mentenanță relativ strânse, o cutie de viteze automată trebuie folosită judicios și întreținută ca la carte. Iată ce sfaturi poți urma în privința utilizării cutiei de viteze, pentru a evita defecțiunile:

  • fă schimburile de ulei la intervalele de timp prescrise de producător;
  • la pornirea de pe loc, cuplează mai întâi poziția N, nu direct modul Drive;
  • nu acționa brusc asupra accelerației. Un număr excesiv de kickdown-uri va uza prematur transmisia;
  • evită comutarea transmisiei în poziția N, pe perioada staționării la semafor;
  • trece transmisia în modul Park doar după ce mașina s-a oprit complet.

Utilitatea funcției kickdown este incontestabilă, dar utilizarea cutiei de viteze în acest fel vine la pachet cu precauții importante. Cu o bună cunoaștere a modului în care trebuie întreținută, transmisia mașinii tale va funcționa de fiecare dată impecabil.

Credit foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)