autovit.ro

Ghid anti-fraudă pe Autovit.ro: Cum să cumperi mașină second-hand online în 10 pași

Comerțul online auto face procesul de cumpărare mai ușor ca niciodată, dar și mai expus la riscurile de fraudă. Dacă ai în plan să cumperi o mașină second-hand – fie de la un dealer privat sau de la o persoană fizică – riscul principal este ca imaginile sau marca să-ți fure ochii, dar să găsești surprize neplăcute sub capotă. Sau, pe drumul din online în offline, să constați că mașina nu există, dar cardul tău este vizat într-o schemă frauduloasă de plată.

Lunar, peste 180.000 de mașini sunt scoase la vânzare pe Autovit.ro și în categoria Autoturisme de pe OLX. Imaginează-ți doar câte oportunități ai să găsești mașina preferată la o super-ofertă, practic în orice moment.

Orice vizită pe Autovit.ro poate fi o surpriză plăcută, dacă faci cercetarea smart și-ți pui centură de siguranță când începi călătoria.

Misiunea noastră este să facem platforma un loc mai sigur pentru vânzători și cumpărători, prin verificarea postărilor, plus îndrumare și suportul oferit tuturor utilizatorilor. Pentru asta, ți-am pregătit un ghid practic de cumpărare în siguranță.

10 pași simpli pentru cumpărare în siguranță de pe Autovit.ro

Checklist de navigare pe Autovit.ro

10 pași simpli pentru cumpărare în siguranță de pe Autovit.ro

Sau hai să le numim 10 opriri pentru aprovizionare cu toate măsurile de siguranță de care ai nevoie pentru noua ta mașină second-hand.

Știm bine că o mașină atinge acel punct oportun de cumpărare după aproximativ 3 ani de utilizare. Pe Autovit.ro găsești șansa pe care o cauți.

Odată cu aniversarea, mașina este vândută cu aproximativ jumătate din prețul inițial, în funcție de model și kilometraj. Chiar dacă a fost rulată, o mașină cu vârstă între 3 și 5 ani, poate chiar puțin mai mult, mai are încă putere pentru aventură. Fiabilitatea mașinii tinde să se reducă după 5 ani, astfel încât acesta este un alt punct interesant, în care să poți considera să vinzi mașina să să-i găsești o înlocuitoare mai performantă.

Pasul #1: Verifică istoricul mașinii din anunț

Achiziționarea unei mașini second-hand vine la pachet cu numeroase întrebări presante și stresante. Mai ales când găsești o mașină impecabilă la un preț sub piață, primul gând este “Oare mașina asta chiar există?” sau “Oare a fost furată?” Toate, dar toate răspunsurile sunt în raportul complet al autovehicului, livrat instant prin parteneriatul Autovit.ro și autoDNA.

Ai acces automat, 24/7, la raport din pagina anunțului de pe Autovit.ro. Doar iei numărul seriei de șasiu a mașinii, prescurtat și VIN-ul, din secțiunea Istoric auto și îl introduci pe site-ul partenerul nostru, autoDNA.

Vanzator masini rulate

Nu ai găsit codul VIN în anunț? Cere-l cu încredere vânzătorului printr-un mesaj în chat-ul platformei. Este dreptul tău să afli istoricul mașinii, înainte să începi procesul de cumpărare.

Pasul #2: Verifică istoricul vânzătorului

Pentru acest pas, este suficient să faci un mică cercetare pe profilul vânzătorului. Aruncă o privire pe vechimea profilului pe platformă și pe numele entității juridice cu care își desfășoară activitatea, înainte să începi o tranzacție.

Ce îți poate da de gândit este dacă vânzătorul are un cont nou creat, dar cu o mașină pe care ai mai sesizat-o în trecut prin alte anunțuri. Practica este că noi sesizăm un comportament fraudulos și blocăm profilul, însă vânzătorul clonează în continuare anunțul de vânzare prin crearea unor profiluri noi.

Pasul #3: Citește cu atenție descrierea anunțului

Imaginile contează, dar descrierile tehnice îți oferă o poza completă. Detaliile care fac diferența între o mașină frumoasă cu dinozauri sub capotă și una fiabilă sunt specificațiile tehnice, condițiile pentru avans, prețul, kilometrajul la bord, gradul de uzură declarat, numărul de rate și valoare reziduală, eventualele avarii și, bineînțeles, dotările mașinii.

Anunt masina de vanzare

Amintește-ți că prin raportul complet al istoricul mașinii, livrat automat pe site-ul autoDNA în baza codului VIN, ai acces la toate aceste informații, chiar dacă dacă nu sunt listate complet în descrierea anunțului. Sau chiar dacă le găsești în descriere, îți recomandăm să le validezi prin descărcarea raportului.

Vei economisi timp, bani și vei avea garanția că mașina dorită este în stare perfectă de achiziționare și funcționare.

Pasul #4: Nu te lăsa păcălit de imaginile (pre)lucrate

Imaginile sunt printre primele aspecte la care te uiți, după marca și modelul mașinii, dar și ele pot ascunde o capcană. Dacă anunțul are imagini puține sau neclare, vânzătorul poate ascunde o daună. Dacă imaginile sunt prea gândite sau de o calitate suspect de bună, ar putea fi imagini furate de pe Google.

Cum procedezi? Dai click-drepta pe imaginea din anunț și Search Google for Image. Dacă rezultatele sunt identice, anunțul nu este de încredere. Iar dacă imaginile din anunț sunt puține sau neclare, cere-i vânzătorului să-ți trimită pe chat mai multe imagini într-o lumină bună.

Test drive

Pasul #5: Discută cu vânzătorul doar pe platformă

Poate este cel mai important sfat, ca să eviți să pierzi timp inutil sau, mai rău, să fi păcălit.

Avantajul platformei Autovit.ro este că discuțiile se poartă într-un mediu sigur, iar în cazul unei neplăceri ce necesită o anchetă și intervenția autorităților, putem folosi istoricul discuțiilor derulate în chat ca dovezi. Dacă muți discuțiile în privat, pe email sau Whatsapp, această garanție se pierde și poți deveni ținta unei scheme de fraudă. Cel mai evident semnal de alarmă? Link-urile suspecte și cerința plăților în avans!

Pasul #6: Mergi la vizionare cu un specialist

Dacă ai ajuns în punctul acesta, înseamnă că ai bifat pașii anteriori și totul merge ca pe roate până acum. Dar prima întâlnire cu mașina pe care vrei să o cumperi poate fi și ea înșelătoare. Aflat în fața capotei strălucitoare și sub vraja entuziasmului, poți scăpa din vedere detalii mai puțin evidente.

Ai mereu opțiunea să apelezi la un service specialist pentru punctul de întâlnire cu vânzătorul și mașina sau, vorba aceea, sună un prieten! Dar un prieten pasionat de mașini, cu ochiul format și cât mai imparțial. Te va ajuta să inspectezi starea mașinii atât la exterior, cât și la interior.

Cum faci sa nu te pacalesti cand cumperi masina online

Pasul #7: Verifică dacă prețul este corect

Este simplu. În fiecare anunț găsești un indicator de preț, raportat la marca, modelul și vechimea mașinii. Algoritmul din spate calculează cât de bună este oferta în raport cu piața auto.

Cumpara in siguranta masina second-hand

Pasul #8: Nu plăti avans

Fii extra precaut la solicitările de avans ale vânzătorului. Îți recomandăm sa trimiți avansul de plată doar dacă este securizat de un contract sau un document legal intermediar. O practică frauduloasă este generarea unui link de plată, pe care ești ghidat să introduci datele cardului. Nu accesa link-uri suspecte și, sub nicio formă, nu introduce codul de securitate de pe card.

Dacă treci printr-o astfel de experiență, sună la bancă pentru blocarea cardul și semnalează-ne incidentul. Ne vom asigura alături de oamenii de lege și parteneri că blocăm profilul vânzătorului, numărul de telefon de pe care s-au făcut solicitările și link-ul fraudulos.

Pasul #9: Spune-ne când observi ceva suspect

Dacă descoperi anumite nereguli într-un anunț, ai mereu la îndemână butonul “Raportează”. Dă-i click și lasă câteva detalii despre situație, iar noi începem inspecția tehnică și etică.

Ghid anti-frauda

Pasul #10: Cere ajutor dacă ești păgubit

Semnalarea unei fraude este un act de curaj și cel mai important pas pentru despăgubire. Dacă realizezi că ai fost victima unei fraude online, îți sărim în ajutor pe ajutor@autovit.ro sau la (031) 860 90 90, de luni până vineri, între 09:00-18:00. În paralel, adresează incidentul poliției, accesând Petiția Online pusă la dispoziție de către Poliția Română aici.

Checklist de navigare pe Autovit.ro

În continuare, ți-am pregătit cel mai scurt și la obiect checklist de luat la drum, atunci când începi căutarea unei mașini noi.

✔️ Folosește mesageria Autovit.ro și OLX

✔️ Nu da click pe link-uri suspecte, care par să cloneze pagini Autovit.ro, OLX.ro, firme de curierat sau link-uri de plată online

✔️ Nu introduce datele cardului pe link-uri de plată suspecte, trimise pe Whatsapp

✔️ Caută pozele pe Google și cere poze suplimentare vânzătorului

✔️ Alege doar metode de transport oferite de Autovit.ro și OLX sau întâlnește-te personal cu vânzătorii

✔️ Fii atent la descrierile cu exprimări fără sens sau care par traduse din altă limbă

Gata, ești complet echipat pentru navigat prin ofertele de pe Autovit.ro. Începe căutarea și nu uita că, atât pe site, cât și în aplicația mobilă Autovit.ro, ai consultantul tău auto de nădejde pentru cumpărături în siguranță.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)