autovit.ro

Inspecția tehnică periodică: cum și când se face

Nu poți circula legal pe drumurile publice din România fără ca mașina ta să fi trecut cu brio inspecția tehnică periodică. Legislația în domeniu a fost actualizată de curând, iar intervenția, care costă până la 150 de lei, beneficiază de un interval mai generos pentru mașinile noi, în timp ce modelele mai vechi sunt supuse unei verificări mai stricte. Înainte de a te îndrepta către stațiile ITP autorizate de Registrul Auto Român, va trebui să te asiguri că nu îți lipsesc asigurarea obligatorie valabilă, cartea de identitate a vehiculului, cartea de identitate, precum și certificatul de înmatriculare în original. 

Ce prevede cadrul legal
Care este periodicitatea efectuării ITP
Când faci primul ITP pentru o mașină nouă
Ce tipuri de deficiențe tehnice pot fi scoase la iveală de ITP
Când se consideră trecută inspecția tehnică periodică

Normele de efectuare a inspecției tehnice periodice au fost stabilite prin Ordonanța nr. 81/2000, cu privire la certificarea încadrării vehiculelor rutiere înmatriculate în normele tehnice privind siguranța circulației rutiere, a protecției mediului și a folosinței acestora în conformitate cu destinația lor. Actul normativ, modificat și completat prin Ordonanța Guvernului nr. 40/2005, condiționează menținerea în circulație a mașinii prin obligativitatea dovedirii încadrării acesteia în normele stabilite anterior. 

Deținătorul legal al unui autoturism este obligat nu doar să efectueze inspecția, ci și să respecte periodicitatea ei în funcție de categoria vehiculului. Legea nr. 260/2017, intrată în vigoare la data de 20 mai 2018, a adus o modificare importantă: obligația de a efectua inspecția tehnică periodică nu mai revine deținătorului legal al mașinii, ci persoanei care deține certificatul de înmatriculare. 

Care este periodicitatea efectuării ITP

În cazul vehiculelor destinate transportului de persoane, dotate cu cel mult opt locuri pe scaune în afara celui destinat șoferului, verificarea trebuie efectuată la un interval de maximum doi ani. Soferii mașinilor cu o vechime de cel puțin 12 ani au obligativitatea de a se prezenta la stațiile de verificare ITP o dată pe an, în afara situației în care dețin un atestat de vehicul istoric. 

Cand trebuie facuta inspectia tehnica periodica

Când faci primul ITP pentru o mașină nouă

Legea nr. 260/2017 aduce importante modificări în acest domeniu, printre care se numără și termenul la care trebuie efectuată prima inspecție tehnică periodică a unei mașini noi, care nu mai este cel de doi ani. Astfel, potrivit noii reglementări, „Autovehiculele destinate transportului de persoane care au, în afara locului conducătorului, cel mult 8 locuri pe scaune, se supun primei inspecții tehnice periodice la 3 ani, dacă la data primei înmatriculări în România au fost noi”. Ulterior, începând cu a doua inspecție, se va păstra un interval de doi ani. 

Ce tipuri de deficiențe tehnice pot fi scoase la iveală de ITP

Fiecare posesor de autoturism se întreabă frecvent ce se verifică la ITP și ce anume îl poate împiedica să treacă de această verificare elementară, fără de care nu poate circula pe drumurile publice. Printre defectele vizuale și cele ce țin de piese, care pot fi observate la inspecție, însă, există și câteva care nu pun în pericol pasagerii și participanții la trafic: 

  • deficiențele minore, fără vreun efect semnificativ asupra siguranței vehiculului sau mediului: plăcuțe de înmatriculare uzate, oglinzi deteriorate, pedală de frână uzată, fisuri ale geamurilor sau rezervor pentru lichid de frână fără capac;
  • deficiențele majore, susceptibile să compromită siguranța vehiculului, să aibă impact împotriva mediului și asupra celorlalți participanți la trafic: număr de înmatriculare lipsă, frână nefuncțională pe una sau pe mai multe roți, lămpi de frânare lipsă, reparații necorespunzătoare ale caroseriei, transmisie fără toate șuruburile de siguranță;
  • deficiențele periculoase, ce reprezintă un risc direct și imediat la adresa siguranței rutiere sau care au impact direct asupra mediului: cele care pot fi încadrate la mai mult de una dintre categoriile de mai sus. 

ITP pentru o masina noua

Când se consideră trecută inspecția tehnică periodică

În situația în care inspecția tehnică scoate la iveală, în cazul mașinii tale, doar deficiențe minore, verificarea este considerată a fi trecută cu succes. Deficiențele majore sau chiar cele periculoase, însă, atrag după ele efectuarea unei noi inspecții, în termen de cel mult 30 de zile de la cea realizată inițial. 

Necesară pentru a pune în circulație și pentru a utiliza pe drumurile publice un vehicul înmatriculat și înregistrat în România, inspecția tehnică periodică este o minimă garanție a siguranței la volan. Cu informațiile de mai sus, știi ce îți poate garanta trecerea cu bine de această verificare. 

Credit foto: Shutterstock

 

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)