autovit.ro

Ce masina sa aleg?

In anii ‘90 toamna era perioada dedicata lansarilor de masini.

Astazi producatorii de masini fac lansari pe tot parcursul anului insa tot perioada de toamna ramane cea mai incarcata pentru lansarile de masini.

Cum suntem aproape de toamna si intr-o perioada putin diferita fata de ce era acum ceva ani, cel putin pe parte economica(cum ar spune un mare intelept al tarii), daca iti doresti sa achizitionezi o masina se ridica o veche intrebare:

Ce ar fi mai bine:

1- sa astept noul model,

2- sa cumpar modelul vechi ramas in stocurile dealerilor pe care noua masina urmeaza sa il inlocuiasca sau

3- sa iau o masina second-hand?

In prima instanta raspunsul la aceasta intrebare e: depinde. Sunt foarte multi factori de luat in calcul si acestia difera de la o persoana la alta. Din punct de vedere automobilistic putem vorbi de cateva avantaje si dezavantaje pentru fiecare punct in parte.

In general producatorii de automobile isi redeseneaza complet modele la un interval de cam 5 ani si fac “upgradari”(facelift si tehnologie) cam la 2-3 ani de la lansare.

Daca optezi pentru un model nou vei primi in schimb cele mai recente noutati in cea ce priveste confortul, siguranta, vei avea cele mai noi motoare, transmisii, iar performantele pe sosea si consumul de carburant vor fi mai bune ca la varianta anterioara. Aici trebuie sa ai in vedere ca modele noi costa, aproape intotdeauna, mai mult de cat cele pe care le inlocuiesc, iar discount-urile sunt putin probabile. Chiar si modelele care au fost doar putin revizuinte au preturi mai mari.

Daca vrei sa cumperi modelul ce urmeaza sa fie inlocuit in perioada imediat urmatoare ai putea economisi ceva bani deoarece dealerii, din dorinta de a-si goli stocurile ramase, sunt dispusi sa ofere discount-uri mari. In cazul acesta vei primi si o garantie completa. O astfel de masina este insa cu un an mai veche din momentul in care vei iesi cu ea din parcul dealerului. Lucrul asta nu conteaza in cazul in care doresti sa pastrezi masina pentru o perioada mai lunga de timp. Daca optezi pentru o astfel de masina trebuie sa ai in vedere si faptul ca nu vei dispune de imbunatatirile aduse noului model, adica cele discutate mai devreme: siguranta, confort, motorizari mai bune, consum mai mic etc. Un ultim punct care cred ca ar fi de luat in seama este fiabilitatea masinii. In general modelele noi au mai multe probleme decat cele care sunt pe piata de unul, doi sau trei ani. Ultimul model de productie este adesea si cel mai fiabil.

Daca niciuna din variantele de mai sus nu te convinge solutia ramane o masina second-hand care iti ofera avantajul ca poti achizitiona o versiune mai bine echipata si mai puternica a modelului pe care ti-l doresti. Atentie insa la kilometraj!

Tu ce masina ai alege ? Una second-hand, versiunea veche a unei masini noi sau modelul nou care tocmai se lanseaza?

3 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)