autovit.ro

Istoria Aston Martin

Aston Martin este un producător de mașini sport de lux de grand tourers, cu baza principală în Gaydon, Marea Britanie. Bazele au fost puse de către Lionel Martin și Robert Bamford, în anul 1913. Mașinile Aston Martin se bucură de un renume semnificativ, în special în țara de origine, unde brandul este considerat simbol cultural. Numele este inspirat din momentul în care Lionel Martin a construit un automobil pentru cursa de urcare pe dealul din Aston Clinton. De asemenea, se consideră că o mare parte din succesul Aston Martin se datorează apariției modelelor în filmele James Bond. Acestea au apărut într-un total de 8 filme, inclusiv Quantum of Solace. Iată mai multe detalii despre istoria Aston Martin și perioadele de glorie:

Istoria curselor de mașini și Aston Martin

Nu se poate discuta despre Aston Martin fără a menționa succesul din lumea curselor de mașini. În 1922, două mașini Aston Martin participă la Grand Prix-ul francez, marcând debutul participării automobilelor Aston Martin la curse. Mai apoi, în același an, echipa de piloți a reușit să doboare 10 recorduri mondiale la Brooklands Motor Racing Circuit. Modelele Aston Martin au continuat să evolueze și să impună noi standarde, iar în anul 1932, piloții Aston Martin au câștigat cupa bienală la Le Mans.

Vezi 👉anunturile noastre de masini marca ASTON MARTIN

În 1947, Aston Martin a fost cumpărat de către David Brown, care voia să facă o serie de schimbări pentru a crește potențialul brandului. De asemenea, acesta avea planuri mărețe și pentru posibilitățile mașinilor Aston Martin pe circuitele de curse. După o serie de încercări bune, dar nu suficient de spectaculoase, cu modelele DB1 ȘI DB2, în anul 1952, modelul DB3S a debutat la competiția Le Mans și și-a arătat potențialul de a deveni o mașină de curse adevărată. Piloții care au cumpărat acest model au putut observa un progres semnificativ în cursele de mașini, iar din 1955, pentru 3 ani la rând, Le Mans a fost câștigată de Aston Martin DB3S.

Aston Martin DB1 a reușit, începând cu 1959, să câștige 6 titluri mondiale, doborând, în același timp, și 5 recorduri. Aceste reușite l-au făcut și pe Stirling Moss să câștige notorietate și celebritate. 

După o pauză lungă, de mai bine de 40 de ani, Aston Martin s-a întors în lumea curselor de mașini în 2006, cu un nou V8 Vantage Road Car – Vantage N24. În 2007, la competiția Le Mans, Aston Martin a revenit în atenția fanilor și a curselor, în general, după ce DBR9 a terminat competiția pe locul 5. Succesul a continuat în anii următori, Aston Martin devenind un obișnuit al curselor și al podiumurilor, până în prezent. Poate cea mai notabilă victorie recentă o reprezintă cursa din 2017 de la Le Mans, al 85-lea trofeu din istoria Aston Martin.

Descopera 👉mai multe anunturi de modele sport – FERRARI

Aston Martin și seria Bond

Povestea de dragoste dintre James Bond și mașinile Aston Martin a contribuit semnificativ la popularizarea acestor mașini, în special în nișa mașinilor sport de lux. În anul 1964, în filmul Goldfinger, Aston Martin DB5 face cunoștință cu Sean Connery, iar apoi, rămâne pentru încă 7 filme din seria 007. Simbolurile culturale puternice se întâlnesc în aceste filme clasice, iar pasionații britanici au asimilat aceste elemente și chiar le-au idealizat, de-a lungul timpului. 

Creatorii filmului din 1964 au insistat ca Aston Martin DB5 să facă parte din povestea faimosului agent și au ajuns chiar să-l implore pe David Brown să le împrumute acest pilon al culturii auto a vremurilor. David Brown era conștient de felul în care expunerea acestui model va influența vânzările și popularitatea, în special dat fiind faptul că el căuta orice cale de a atrage notorietate asupra numelui Aston Martin. Odată cu lansarea filmului, vânzările au fost considerabil mai bune și au reușit să vândă cele 1000 de exemplare încă disponibile, înainte de a trece la construcția următoarei generații. 

aston martin

În 1970, odată cu criza mondială de energie, compania Aston Martin a fost afectată și a fost vândută unui grup de investitori conduși de William Wilson, pentru suma de 101 lire sterline, în anul 1972. De asemenea, următorul film din seria Bond nu a mai folosit un Aston Martin ca vehicul pentru agentul 007, lucru care a dus la o scădere și mai mare în popularitatea brandului și în vânzări. În timp, însă, schimbările din companie au dus la o reîntoarcere a mașinii în filmele consacrate și au ajutat la menținerea brandului în preferințele pasionaților de filme clasice. Seria Bond a propulsat numele Aston Martin și pe buzele cinefililor, care probabil nu erau atât de interesați de industria auto. Odată ce mașina a devenit un adevărat simbol, agentul 007 a fost mereu asociat cu aceasta și va fi mult timp de acum încolo.

Descopera 👉 mai multe anunturi de modele sport – LAMBORGHINI 

Aston Martin în prezent

În prezent, Aston Martin produce mașini sport de lux, cu o viziune spre viitor. În 2020, se plănuia lansarea modelului electric Rapide E, dar producția a fost oprită temporar. Mai mult decât atât, în 2016, Aston Martin a anunțat că se vor extinde în industrii precum aviația, moda și bărcile de viteză. Printre modelele de autoturisme pe care Aston Martin se pregătește să le lanseze anul acesta, se numără DB11 Coupe, Vanquish Coupe, DBS Superleggera Volante, Vantage Roadster și Valhalla. Modelele precum DB11 au o putere de 630 CP, iar Valhalla este inspirat din mașinile de Formula 1, având o putere estimată la 1000 CP. 

aston martin in prezent

Modelele Aston Martin nu sunt mașini pe care le poți conduce zi de zi, dar reprezintă o achiziție inedită pentru orice pasionat. De asemenea, acestea sunt adevărate investiții, chiar și modelele noi, deoarece se vând la prețuri care se adresează unui anumit tip de pasionați de industria auto.

Apeleaza la 👉AUTOVIT.RO cand vrei sa descoperi modele inedite de masini de vanzare in Romania.

Aston Martin este un nume care va răsuna pentru totdeauna în lumea automobilelor, iar acum, planurile companiei implică dezvoltarea pe mai multe domenii și business-uri. Acest lucru poate duce la o supremație a brandului, care are o istorie dinamică și nelipsită de tragedii. Toate acestea, însă, fac din Aston Martin o legendă care continuă să stârnească atenția și interesul.

Sursa foto: Shutterstock.com

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)