autovit.ro

Îți cumperi prima ta mașină? Iată câteva sfaturi utile

Ai reușit să treci cu succes examenul auto și ai în plan să-ți cumperi prima ta mașină? Dacă acesta este cazul avem câteva recomandări pentru tine, pentru ca prima ta experiență la volan să fie una reușită și să te ajute pe viitor.

 

  1. Nu cumpăra de prima dată o mașină nouă

Experiența nu se câștigă peste noapte, așa că în primele luni la volan este de așteptat să faci greșeli, mai mici sau mai mari. De aceea, o mașină la mâna a doua, cumpărată cu un buget redus, este cea mai bună alegere. În primele mii de kilometri este foarte probabil să mai atingi mașina prin parcări, să nu reușești să eviți gropile din asfalt sau să nu găsești coordonarea perfectă dintre mână și picior atunci când schimbi treptele de viteză. Ce înseamnă asta? Costuri care pot apărea pentru revopsire, pentru îndreptarea sau schimbarea jantelor, a unor elemente ale trenului de rulare sau o uzură excesivă a ambreiajului. Acestea cheltuieli pot fi reduse semnificativ dacă mașina pe care o conduci este una de valoare redusă, mai veche. În caz de accidente mici sau uzuri rapide, o mașină nouă va avea costuri de reparație net superioare unei mașini rulate.

  1. Alege o mașină din clasa mini sau mică

Cea mai bună decizie este să cauți o mașină de dimensiuni mici, care te va ajuta să te descurci în spațiile înguste din oraș. Dacă poți alege, mizează pe mașina care te face să te simți confortabil la volan și care oferă cea mai bună vizibilitate de jur-împrejur. Modelele de clasă mini sau mică sunt ideale pentru acest scenariu, fiind potrivite pentru cei începători la volan.

  1. Nu cumpăra o mașină prea puternică

Chiar dacă îți vei impune să mergi încet, un motor puternic te poate pune în dificultate rapid dacă nu ai experiență. Este mai bine să mizezi pe un motor cu putere redusă, care este și mai economic, pentru a deprinde reflexele corecte treptat. La viteză ridicate lucrurile sunt mult mai greu de controlat, așa că mai bine eviți un astfel de scenariu până câștigi experiență.

  1. Cutie manuală sau automată? Depinde de cum vei utiliza mașina.

Un lucru este sigur – cutia manuală este pe cale de dispariție, mai ales o dată cu creșterea pieței pentru mașinile electrice și hibride. Dacă ai în plan achiziția de mașini noi pe viitor și ai în vedere cutia automată, atunci poți alege direct o astfel de transmisie. Totuși, ține cont că va fi foarte greu să conduci în viitor o mașină cu transmisie manuală dacă nu vei învăța la prima mașină. Dacă mergi foarte mult în oraș, atunci cutia automată este o variantă mai bună pentru că oferă mai mult confort.

Este foarte important ca atunci când debutezi pe cont propriu la volan să ai parte de toți factorii pozitivi. Acordă-ți timp pentru a învăța, pentru a evolua și alege mașina corectă. Dacă faci totul cum trebuie vei conduce o viață, suficient timp pentru a testa numeroase mașini, de puteri și mărimi diferite.

3 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)