autovit.ro

Lichidul de parbriz: cum îl alegi în funcție de sezon

Momentul în care, pe bordul mașinii, se aprinde martorul care anunță că lichidul de parbriz este pe terminate sau în care acționezi maneta și descoperi că ștergătoarele pornesc pe uscat este unul de-a dreptul sâcâitor. Văzut de cei mai mulți dintre șoferi ca unul dintre elementele cu efecte neglijabile asupra stării tehnice a automobilului, lichidul de parbriz trebuie ales după niște reguli clare. Conținutul acestuia determină eficiența în îndepărtarea murdăriei, dar și comportamentul în funcție de condițiile meteo. Ales la întâmplare, lichidul de parbriz poate cauza nu doar neplăceri în timpul condusului, ci și defecțiuni care pot imobiliza mașina în service. 

Vezi 👉 AICI oferta noastră de AUTOTURISME

Cum alegi lichidul de parbriz pentru vară

Anotimpul cel mai așteptat de cei care iubesc roadtrip-urile este o adevărată probă de anduranță pentru fluidul folosit la curățarea parbrizului. Jetul trebuie să îndepărteze nu doar praful, ci și insectele care se acumulează în abundență pe cea mai mare suprafață vitrată a mașinii. Un lichid de parbriz pentru vară, de calitate, trebuie să manifeste o bună capacitate de neutralizare a substanțelor vâscoase și a fragmentelor persistente. Pentru aceasta, compoziția lichidului trebuie să fie alcătuită, în general, din apă dedurizată, alcool etilic, diferite compoziții de parfumare, precum și substanțe mai complexe, cum ar fi sulforokanolul sau rokonsalul ori surfactanţii anionici. 

Lichidul trebuie turnat în circuitul de spălare al parbrizului și lunetei mașinii în formă nediluată, pentru ca densitatea lui să se mențină la cote optime, iar punctul de fierbere să se păstreze în jurul valorii de 140 de grade Celsius. Ultimul lucru pe care l-ar dori orice șofer, la rularea pe vreme toridă, ar fi un lichid de parbriz încins și ineficient, care să nu aibă niciun efect, tocmai atunci când ar fi mai mare nevoie de o curățare bună. Mai grav, efectele nefaste ale unei soluții neconforme se pot manifesta la rularea pe timp de noapte, un moment în care petele de pe parbriz ar putea reflecta difuz și deranjant lumina proiectată de farurile mașinilor ce vin de pe contrasens. 

Vezi categoria noastră de ▶️ PIESE

lichid de parbriz pentru iarna

Cum alegi lichidul de parbriz pentru iarnă

Din nefericire, mulți șoferi care tratează cu indiferență tipul lichidului de parbriz descoperă importanța acestui aspect în momentul în care acționează maneta aferentă și aud pompa de lichid pornind, dar fără ca pe parbriz să ajungă vreun strop. Pentru ca această întâmplare să nu se mai repete, este nevoie de atenție sporită la alegerea unui produs pentru curățarea parbrizului pe timp de iarnă. La prima vedere, un lichid de parbriz cu punctul de îngheț situat la -10 de grade Celsius este potrivit, dar realitatea ne poate contrazice cu ușurință. 

Prețul convenabil nu este mereu reflectat de performanțele promise pe eticheta lichidului de parbriz, așa că alegerea sigură este cea a unui lichid cu punctul de îngheț la minimum -20 de grade Celsius, iar ideal ar fi unul care specifică rezistența chiar și la -40 de grade Celsius. Numai aceste tipuri de lichid vor avea un conținut optim de alcool metilic, la care se adaugă elemente care amplifică acțiunea de curățare în condiții de temperaturi scăzute, precum glicolii și apa demineralizată. 

Vezi categoria noastră de 👉 AUTOUTILITARE

cum alegi lichidul de parbriz

Ce consecințe are folosirea unui lichid nepotrivit

Este foarte ușor să oprești în primul magazin și să cumperi o sticlă cu lichid de parbriz pe care să o torni rapid în rezervorul special. La fel de comod este să diluezi lichidul de parbriz, atunci când nu ai posibilitatea de a completa nivelul acestuia. Pe moment, compoziția te va ajuta să scapi de murdăria care îți obturează câmpul vizual, dar obiceiul de a nu pregăti din timp achiziția unui lichid de parbriz potrivit te poate pune în situații deopotrivă neplăcute și costisitoare. Printre acestea se numără:

  • fisurarea rezervorului pentru lichidul de parbriz, din cauza înghețării produsului;
  • obturarea circuitului de spălare, pe fondul depunerilor de calcar;
  • apariția zgârieturilor pe parbriz, cauzate de slaba eficiență în îndepărtarea impurităților;
  • stricarea duzelor care aruncă pe parbriz soluția igienizantă;
  • infestarea rezervorului cu bacterii, din cauza obiceiului de a dilua lichidul de parbriz cu apă.

Nu există niciun motiv pentru care să te zgârcești în privința achiziției unui lichid de parbriz de calitate. Exemplele de mai sus îți arată că acesta este unul dintre elementele care contribuie la obținerea unui grad optim de siguranță la rulare.  

Credit foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)