autovit.ro

Lupta cu zecimile

Inainte de a apasa prima tasta cu litera “L”, am clipit scurt. Un soi de oftat al ochilor. A durat 1-2 zecimi de secunda. Apoi mi-am dat seama ca inclusiv apasarea unei taste de calculator dureaza o zecime – doua, depinde cate cafele ai reusit sa consumi pana acolo.
Intr-o masina de raliu ai mult mai multe lucruri de facut, incomparabil mai multi parametri de supravegheat si asta timp de 350 km de proba speciala pentru o etapa de WRC. Mii de schimbari de viteza, mii de franari, care mai de care mai intarziate pentru a castiga acea pretioasa zecime de secunda, mii de schimbari rapide de directie, zeci de starturi la care concentrarea depaseste orice limita tocmai pentru a castiga, din nou si obsesiv, acea zecime mult ravnita.
Vitezele sunt mari si foarte mari, rotile patineaza si masinile derapeaza mai generos de anul acesta. Un ecart de cativa centimetri de la trasa ideala si s-a dus zecimea. O picatura de transpiratie neinspirat intrata in ochiul maxim concentrat si s-a dus zecimea. O schimbare imperfecta, o franare nu tocmai la limita sau, din contra, usor peste si s-a dus zecimea. Si asta ciclic, de mii si mii de ori intr-o cursa. O musca strivita pe parbriz si s-a dus zecimea. O centura care s-a slabit o idee si s-a dus zecimea. O senzatie ca ceva nu e in regula la masina si s-a dus zecimea. O diferenta infima de presiune intre anvelope si s-a dus zecimea. Si toata aceasta presiune timp de 350 de kilometri de proba cronometrata!
Si, la sfarsit, 2 zecimi diferenta intre doua echipaje din zone diferite ale Europei, provenite din scoli de pilotaj diferite, culturi diferite ba mai mult, fiind la volanul unor masini diferite! Este cea mai mica diferenta din istorie dintre locul 1 si 2 intr-un raliu de WRC si ii inteleg frustrarea lui Latvala care, pentru o musca strivita neinspirat pe parbriz, pierde victoria la limita.
O inteleg si pentru ca, in 2004, am pierdut locul secund la categoria “2 roti motrice” in raliul Clujului pentru 7 zecimi de secunda. Or fi fost doua muste neinpirate la mijloc…

3 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)