autovit.ro

Masini de colectie: Lamborghini Espada

Putini stiu ca Espada a fost una dintre cele mai de succes serii din intreaga istorie a marcii Lamborghini. Dar prin ce s-a facut remarcat acest autoturism ce poarta semnatura casei de design Bertone?

Espada_1

Lamborghini Espada a fost prezentat in anul 1968, la Salonul Auto de la Geneva, si s-a impus prin caracterul sporty bine definit, estetica deosebit de reusita si motorizarea extrem de performanta pentru acele vremuri.

Coupe-ul desenat de Bertone combina excelent performantele dinamice si manevrabilitatea unui automobil sporty cu confortul unei limuzine de lux. La prima vedere impresioneaza forma aerodinamica a caroseriei, potentata prin inclinarea pronuntata a parbrizului. Luneta aproape orizontala sub care se regaseste un generos portbagaj sunt elementele distinctive ale partii posterioare, concepute tot in linia avantgardista a caroseriei. In cifre, dimensiunile modelului Espada sunt: 4738 mm lungime, 1860 mm latime si 1185 mm inaltime, asta in timp ce ampatamentul masoara 2650 mm.

Lamborghini Espada beneficiaza de tractiune pe puntea spate dotata cu suspensie independenta si sistem de franare cu disc, atat pe rotile fata cat si spate. Propulsorul V12 de 4 litri dispune de sase carburatoare dublu corp si dezvolta 325 CP la 6500 rpm, o putere excelenta daca ne raportam la masa proprie de 1482 kg. Mai mult, puterea este gestionata prin intermediul unei cutii de viteze manuale cu 5 trepte, iar viteza de top depaseste valoarea de 250 km/h!

Espada_2

Mai trebuie amintit ca dupa cativa ani, Espada a suferit importante modificari in plan estetic. In anul 1970, grila de protectie din partea posterioara a fost “ridicata” la nivelul blocului optice spate. La interior, plansa de bord a fost restilizata din punct de vedere al ergonomiei. Mai mult, Espada a fost “incaltata” cu noi jante din aliaj usor, in timp ce puterea propulsorului a mai “crescut” cu 25 CP.

In concluzie putem afirma ca Lamborghini Espada este un mariaj perfect intre prestatia puternicului propulsor V12 si echilibrul liniilor caroseriei. Iar prin cele 1.217 unitati construite intre anii 1968 si 1978, Espada a intrat in istorie ca un adevarat succes comercial pentru brand-ul italian.

Voi ce mai stiti despre acest model legendar Lamborghini?

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)