autovit.ro

McLaren P1 a facut furori la Paris

Mai tineti minte McLaren F1, super-sportiva care in anii ’90 a fost o buna perioada de vreme cea mai rapida masina de serie? Iata ca de abia dupa doua decenii, britanicii au prezentat la Salonul Auto de la Paris un veritabil succesor al legendarului supercar. Am fost acolo la lansarea oficiala si credeti-ma ca masina este realmente impresionanta…

La prima prezenta la un salon auto international, standul producatorului britanic a fost luat cu asalt la prezentarea oficiala a noului McLaren P1, un concept care prefigureaza cum va arata in proportie de 95% succesorul celui mai impresionant supercar construit vreodata pe taram britanic.

Cu ADN-ul preluat din experienta britanicilor dobandita in aproape jumatate de secol in cursele motorsport, conceptul McLaren P1 se doreste un supercar capabil sa furnizeze toate senzatiile posibile unui sofer, atat pe sosea cat si pe pista de curse.

In partea frontala nu este sesizata o revolutie in adevaratul sens al cuvantului, ci mai degraba o readaptare a liniilor inaugurate deja de modelul McLaren MP4-12C. In schimb, spatele este extrem de agresiv si pus in valoare prin eleronul imens, ajustabil electric. De altfel, o prioritate majora in proiectarea conceptului McLaren P1 a fost obtinerea unui supercar deosebit de eficient din punct de vedere aerodinamic. Astfel prototipul a fost intens studiat si optimizat in tunelul aerodinamic prin folosirea CFD (computational fluid dynamics), modelarea aerodinamica folosita si la monoposturile de Formula 1.

Iar pentru a mentine la sol autovehiculul la viteza maxima, forta de apasare a noului McLaren P1 este de 600 kgf, o valoare de circa cinci ori mai mare prin comparatie cu modelul McLaren 12C. Ca si monoposturile de Formula 1, noul supercar este prevazut cu sistem DRS (drag reduction system) care are rol de reducere a fortei de apasare si de crestere a vitezei in linie dreapta.

In privinta motorizarii nu au fost furnizate informatii oficiale, ci doar cateva indicii. Astfel oficialii marcii afirma ca McLaren P1 va beneficia de un propulsor extrem de puternic, in timp ce puterea specifica va fi de peste 600 CP/ tona.

Totusi conceptul pe care l-am putut admira la Paris este in acest moment un studiu de design, iar versiunea de serie va fi prezentata in cursul anului viitor. Iar lansarea comerciala a lui McLaren P1 va fi un bun prilej de a celebra cei 50 de ani de istorie pentru marca britanica…

Voi ce parere aveti despre noul McLaren P1? Credeti ca va putea reedita succesul legendarului McLaren F1?

Un comentariu

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)