autovit.ro

Noile amenzi pentru folosirea telefoanelor mobile la volan au intrat în vigoare

Ziua de 12 octombrie a reprezentat o schimbarea majoră în Codul Rutier, cu implicații importante pentru cei folosesc telefoanele mobile la volan. Iată ce trebuie să știi despre noua lege și implicațiile ei.

 

Schimbarea vine după ce zeci de pasageri au murit pentru că șoferii erau preocupați să transmită live pe Facebook, modificările de lege vizând direct utilizarea telefonului mobil de către șoferi în timp ce mașina se deplasează. Noile sancțiuni se referă la cei care vorbesc la telefon fără sistem hand free, scriu mesaje, transmit live sau filmează ținând telefonul în mână în timpul mersului cu mașina.

“Spre deosebire de cadrul legal anterior, care viza exclusiv folosirea telefonului mobil, prin noile reglementări a fost interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod atât a telefonului mobil, cât și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către conducător, în timpul conducerii vehiculului aflat în mișcare”, se menționează într-un comunicat al Poliției Rutiere.

Este foarte important de știut pentru șoferi că amenzile se vor aplica în momentul în care un telefon mobil este atins în timp ce mașina se deplasează, chiar dacă el este prins într-un suport special. Excepție vor face momentele în care telefonul este utilizat în timp ce mașina staționează la semafor, în coloană sau este oprită regulamentar pe partea dreaptă a drumului.

Șoferii care nu respectă noile reguli vor fi sancționați cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, de la 6 la 8 puncte-amendă (în prezent de la 870 de lei la 1.160 de lei), și cu aplicarea sancțiunii complementare de 4 puncte de penalizare.

Dacă folosirea telefonului mobil este constatată concomitent cu altă încălcare a regulilor de circulație, fapta se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni, de la 4 la 5 puncte-amendă (de la 580 de lei, la 725 de lei), și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru 30 de zile.

Un alt aspect care trebuie menționat constă în faptul că noile reglementări se aplică și celor care folosesc telefonul atunci când merg cu un mijloc de transport care nu necesită permis de conducere, cum ar fi bicicleta. Contravenția este sancționată cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, de la 6 la 8 puncte-amendă (în prezent de la 870 de lei la 1.160 de lei).

2 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)