autovit.ro

Nu ai pornit mașina de mult timp? Iată câteva sfaturi care te vor ajuta.

Ai o mașină de servici și ți-ai “abandonat” mașina personală în parcarea din fața blocului sau în cea de la muncă? Ai plecat câteva luni din țară și mașina ta a stat neutilizată? Sunt scenarii pe cât de posibile, pe atât de reale. În aceste cazuri sau unul similar este bine să ai grijă la câteva aspecte.

 

În primul rând examinează acumulatorul mașinii. Pentru că nu a fost pornită de foarte mult timp, mașina ta are, mai mult ca sigur, o baterie moartă sau slabă. E posibil să ai nevoie de cabluri de curent și ajutorul unui vecin sau al unui prieten, ca să pornești motorul, apoi de un drum la magazinul auto pentru o baterie noua. Acest ultim pas nu este obligatoriu, dar este bine ca un electrician să verifice starea bateriei. În cel mai fericit caz, dacă mașina a stat parcată pe timp de vară, acumulatorul va putea asigura prima pornire, caz în care se recomandă un drum de minimum 30-40 de minute pentru ca acesta să se poată reîncărca.

Golește complet rezervorul de combustibil pentru că, după atâta timp și temperaturi oscilante, proprietățile combustibilului din rezervor s-au deteriorat, așa că trebuie să arunci tot conținutul. Nu arunca benzina sau motorina în natură, ci caută un centru de colectare a petrolului și du-l la reciclare. Dacă operațiunea este prea complicată pentru tine, un mecanic va putea face asta în doar câteva minute. Apoi fă plinul cu un carburant de calitate.

Verifică uleiul de motor pentru că este posibil ca uleiul să se fi scurs de când nu ai mai folosit mașina, deci cilindri sunt uscați acum. Cheamă un mecanic auto să te ajute sau încearcă singur să lubrifiezi cilindri cu un spray special.

Verifică lichidul de frână și de răcire. Tot din cauza staționării îndelungate, e posibil ca lichidul de frână să nu mai dea randamentul dorit, așa că înlocuiește-l cu unul nou. Același lucru trebuie să îl faci și cu lichidul de răcire. Este posibil ca proprietățile acestuia să nu mai fie conforme cu cerințele astfel încât motorul mașinii să se încălzească mai mult decât e recomandat, ceea ce poate duce la uzuri suplimentare în timp.

Sunt multe subansamble care se pot uza în perioadele lungi de staționare, precum ruginirea și ovalizarea discurilor de frână sau întărirea cauciucului de la ștergătoare. De aceea, o vizită în service este mereu recomandată, pentru a se putea face o inspecție amănunțită.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)