autovit.ro

P: Ministrul Agriculturii la conferinţa Transporter AgroZoone: Se pregăteşte o „listă neagră”a fermierilor

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin,  va pregăti o „listă neagră” care va include fermierii inactivi şi instituţiile care deţin terenuri şi primesc subvenţii, aşa încât aceştia să nu mai beneficieze de plăţile pe suprafaţă, conform declarației de la seminarul specializat pe transporturi și logistică în agricultură, organizat de revista Transporter. 

Conform datelor Anuarului Statistic al României din 2013, anul trecut ponderea agriculturii, silviculturii şi pisciculturii în PIB a fost de 5,8%, în creştere faţă de 2012, când înregistra doar 4,9 procente. Pentru a continua creșterea, este nevoie de eficientizare la toate nivelele, atât la cel administrativ și legal, cât și la cel logistic.

Se introduce un nou concept, conceptul de fermier activ, astfel încât nu mai pot beneficia de plăţi directe decât acei fermieri care înregistrează şi lucrează în agricultură. Exemple sunt numeroase, consiliile locale, diverse aeroporturi care până acum primeau aceste plăţi directe”, a declarat ministrul Agriculturii.

Agrozone

Ajutor de 5.000 euro pentru tancurile de lapte

În cadrul evenimentului Transporter AgoZoone, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu, a specificat că în anul acesta se va acorda ajutor de minimis pentru achiziţionarea de tancuri de răcire a laptelui. Aşadar, printre beneficiarii acestui tip de ajutor se numără crescătorii de animale care deţin până la 5 capete de vaci şi care sunt organizaţi într-o singură formă asociativă constituită în cadrul unităţii administrativ teritoriale la nivel de comună.

Potrivit lui Frumosu, cuantumul sprijinului financiar este de maximum 5.000 de euro pentru fiecare formă asociativă care a solicitat acest ajutor. Suma alocată de la bugetul de stat, prevăzută pentru plata ajutorului de minimis, este de 70.900 lei.

Finanțarea echipamentelor agricole, creștere de 9% în 2013

În ceea ce priveşte piaţa de leasing din România, finanţarea echipamentelor, potrivit datelor Asociaţiei Societăţilor Financiare – ALB România, la sfârşitul anului 2013, cel mai mare salt a fost înregistrat de agricultură, în creştere cu 9 puncte procentuale faţă de anul 2012.

Ritmul de achiziţii noi pentru echipamente este de maximum 3.600 de tractoare și 450 de combine pe an. În acest moment, parcul de maşini agricole în România a ajuns la 183.600 tractoare şi 27.300 combine.

„Ce îşi doresc cilenţii: costuri previzibile şi transparente, timp scurt de răspuns, documentaţie adaptată, proximitate geografică, perioade lungi de finanţare, avans scăzut, rambursări în funcţie de încasări şi perioada de graţie. La acest capitol, oferta UniCredit Leasing constă în dobânzi fixe, dar şi variabile atât în lei, cât şi în euro, pre-validare a solicitărilor, rate sezoniere, dar şi finanţare pentru fermierii mici şi mijlocii pe o exploataţie minimă de 50 ha. Perioadele de finanţare se încadrează între 1 şi 6 ani”, a explicat Robert Maftei, Sales Manager Corporate Division, UniCredit Leasing.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)