autovit.ro

Paravânturile auto: rol, avantaje și dezavantaje

Cu siguranță ai observat, în cazul unora dintre mașini, că portierele din față sau chiar și cele din spate sunt prevăzute cu un set de deflectoare. Dispuse pe marginea superioară a suprafeței vitrate, acestea sunt confecționate din plexiglas sau din plastic și pot fi fumurii sau transparente. Cunoscute printre șoferi și sub denumirea de paravânturi, aceste accesorii nu au nicidecum un rol estetic, așa cum multă lume și-ar putea închipui. 

De altfel, în ultimii ani, designul deflectoarelor a devenit din ce în ce mai subtil, pe măsură ce lățimea lor a scăzut, iar preferința pentru modelele colorate strident a dispărut văzând cu ochii. Avantajul lor cel mai evident, acela de a-ți permite să rulezi cu geamurile deschise, fără să ai parte de efectele adverse, nu este singurul motiv pentru care merită să alegi un set de paravânturi. Înainte de a comanda unul, asigură-te că respectă specificațiile modelului pe care îl conduci și verifică modul de fixare al acestuia. 

Vezi 👉 AICI oferta noastră de AUTOTURISME

La ce folosesc paravânturile

Paravânturile își dovedesc utilitatea în special în cazul unei mașini care nu este dotată cu instalație de aer condiționat, de fiecare dată când șoferul sau pasagerii vor să țină unul sau mai multe geamuri deschise, în timpul deplasării. Șoferii care nu folosesc aceste accesorii se confruntă des cu turbulențe foarte deranjante produse în habitaclu și resimțite sub forma unui vâjâit ce afectează inclusiv auzul. Imediat după montarea unui set de paravânturi, te vei bucura de un rulaj silențios, iar partenera ta va aprecia inclusiv faptul că nu i se va mai deranja coafura de fiecare dată când vei alege să conduci cu geamul deschis. 

Pentru a avea parte pe deplin de efectele unui set de paravânturi de bună calitate, trebuie să te asiguri că ai făcut un montaj corect al acestora. În primul rând, contează modalitatea aleasă de producător pentru fixare, alături de respectarea exactă a instrucțiunilor. În al doilea rând, este cunoscut faptul că fixarea paravânturilor se face la o temperatură exterioară de peste 10 grade Celsius, pentru a beneficia de elasticitatea optimă a materialului din care sunt confecționate aceste accesorii. Deflectoarele se montează prin două metode, în funcție de particularitățile constructive ale portierelor mașinii tale, după cum urmează:

  • prin fixare cu profile U: metoda clasică de montare a paravânturilor implică introducerea lor în garniturile portierelor cu ajutorul unei șurubelnițe late. Acest sistem îți permite să ajustezi poziția paravântului înainte de fixarea finală, dacă observi că atinge geamul. Pentru ușurarea întregului proces, poți folosi un lubrifiant multifuncțional cu efect de degripare. După montarea deflectoarelor, geamurile trebuie ținute ridicate pentru câteva ore, pentru ca poziția finală a accesoriilor pe care le-ai montat să se mențină pentru cât mai mult timp. 
  • prin fixare cu bandă dublu adezivă: folosită în cazul ușilor cu garnitură îngustă, această metodă trebuie aplicată doar după o curățare temeinică a zonei în care vor fi aplicate. După uscare, paravânturile vor fi introduse în locașurile geamurilor, dinspre față spre spate, iar fixarea lor se va face treptat, prin apăsare ușoară pe margini. 

Vezi categoria noastră de  ▶ PIESE

la ce folosesc paravanturile

Ce avantaje îți oferă

Dacă ai respectat instrucțiunile primite odată cu setul de paravânturi pe care tocmai le-ai montat pe mașină, poți avea toată siguranța că te vei bucura întru totul de avantajele pe care ele ți le pot oferi. În funcție de modul în care îți place să îți conduci mașina sau de vremea predominantă din zona în care locuiești, vei constata următoarele efecte pozitive:

  • menținerea unei temperaturi suportabile în habitaclu, pe timpul deplasării, în zilele toride de vară;
  • protecția împotriva razelor soarelui, în cazul utilizării paravânturilor fumurii;
  • posibilitatea de a rula cu geamul întredeschis, pe vreme de ploaie, fără riscul pătrunderii picăturilor de ploaie în interiorul mașinii;
  • limitarea cantității de praf ce poate intra în habitaclu, la rularea cu geamul întredeschis;
  • posibilitatea de a dezaburi rapid geamurile, atunci când folosești aeroterma.

Vezi categoria noastră de 👉 AUTOUTILITARE

care sunt dezavantajele paravanturilor

Care sunt dezavantajele paravânturilor

Dacă până acum am văzut că paravânturile aduc o ameliorare a condițiilor resimțite în mașină atât pentru șofer, cât și pentru pasageri, există și câteva aspecte mai puțin plăcute ale folosirii acestora. Uzura este un fenomen care afectează nu doar piesele în mișcare ale automobilului, ci și paravânturile, un element static. Din cauza trepidațiilor produse de fiecare dată când închizi ușa, elementele de fixare ale deflectoarelor ar putea ceda treptat, ceea ce ar putea produce zgomote în timpul rulajului. 

La trecerea peste denivelări sau la parcurgerea secțiunilor de drum cu piatră cubică, paravânturile montate de mult timp și neverificate periodic pot atinge suprafața geamului, iar sunetul sacadat ce va rezulta poate deveni un factor de stres pentru șofer. Un efect secundar al acestui dezavantaj va fi zgârierea geamului, din cauza plexiglasului fixat. Acest lucru este un indiciu clar al obturării canalului în care ar trebui să se fixeze geamul. Mecanismul electric ce acționează fiecare dintre geamuri ar putea avea de suferit din cauza suprasolicitării, de fiecare dată când este acționat în astfel de condiții. 

Cu sfaturile de mai sus, poți ști dacă paravânturile ți se potrivesc. În funcție de modelul mașinii tale și de nivelul de îndemânare pe care îl ai, poți alege să faci montajul prin propriile forțe sau cu ajutorul unui profesionist. 

Credit foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)