autovit.ro

Pasajul de la Piața Sudului are noi întârzieri. Finanțarea europeană trebuie restituită.

În luna iulie a anului 2014 vă prezentam toate detaliile despre proiectul care urma să ofere bucureștenilor din zona Piața Sudului-Berceni o cale de acces mai facilă. Pasajul care face legătura între Calea Văcărești și strada Nițu Vasile avea promis ca termen de finalizare o perioadă de 18 luni, adică luna decembrie a anului 2015. Estimările legate de trafic erau pozitive. Primăria promitea că timpul de așteptare pentru șoferii ce vor tranzita zona după încheierea lucrărilor va fi redus cu 74%. Toate bune și frumoase, dar suntem în luna iunie 2016 și Primăria București ne anunță că pasajul are noi întârzieri, iar fondurile europene atrase pentru proiect trebuie returnate.

 

Suntem la mai bine de 7 luni de când pasajul trebuie finalizat și deschis circulației, dar zona din jurul Pieței Sudului este în continuare blocată de un trafic sufocant, indiferent de sensul pe care circuli. Chiar dacă un act adițional modifica termenul de finalizare pentru luna iulie 2016, Primăria ne anunță că nici aceasta nu va putea fi respectat. Noul termen de finalizare este martie 2017. Faptul că existe scuze nu mai contează prea mult, mai ales pentru cei care locuiesc în zonă. Constructorul afirmă că întârzierea lucrărilor se datorează avizelor emise în mod eronat de către furnizorii de utilități. Partea comică este că aceștia nu mai știu exact pe unde trec propriile rețele subterane, astfel încât lucrările au fost sensibil întârziate.

Pasaj piata sudului

Banii europeni trebuie returnați

Pentru că termenul de finalizare a fost întârziat în mod repetat, este posibil ca sumele obținute prin finanțări europene să trebuiască returnate, de Primărie și/sau de constructor.

„Consiliul General al Capitalei a aprobat deja alocarea din bugetul local a sumei de 100 de milioane de lei pentru finalizarea pasajului. Referitor la recuperarea acestor sume, care în mod normal ar fi trebuit rambursate de la Comisia Europeană, sunt două chestiuni în discuție. Pe de o parte sunt sumele care s-au plătit sau se plătesc după 31 decembrie 2015, când s-a încheiat extinderea de doi ani a exercițiului financiar al Uniunii Europene 2007-2013. În acest caz e evident că nu putem vorbi de rambursări pentru că suntem în afara cadrului financiar. Pe de altă parte sunt sumele care au fost deja rambursate de Comisia Europeană. Aici se discută dacă va trebui să dăm înapoi acești bani având în vedere că proiectul nu va fi finalizat până la 30 iunie, așa cum era prevăzut în actul adițional la contractul de finanțare. Dacă va trebui să dăm înapoi acești bani, atunci în mod cert îi vom imputa antreprenorului toate sumele returnate de municipalitate, pentru că obiectivul nu s-a finalizat la timp”, a declarat primarul Capitalei.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CITESTE MAI MULTE DESPRE:
Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)