autovit.ro

Patru sfaturi care cresc gradul de siguranță la volan

Mașinile moderne sunt din ce în ce mai sigure, dar încă nu au ajuns să se conducă singure pentru a evita orice incident. Șoferul este, în continuare, cel care decide, cel care analizează și cel care este răspunzător pentru acțiunile sale la volan. Deși pot părea simple, multe aspecte legate de siguranță sunt de multe ori trecute cu vedere sau, pur și simplu, neștiute. Iată patru sfaturi care pot aduce un plus de siguranță pentru momentele în care te afli la volan.

 

  1. Reglează corect oglinzile retrovizoare

Reglarea corectă a oglizilor retrovizoare necesită un minimum de efort, dar are un impact major asupra siguranței. Cei mai mulți dintre voi sunt cu siguranță conștienți de ceea ce înseamnă “unghiul mort”. Astfel, pentru reducerea acestuia la minimum este important ca oglinzile laterale și cea interioară să fie reglate corect. Regula spune că oglinzile laterale trebuie reglate astfel încât să nu vezi deloc, sau doar foarte puțin, din propria mașină. Astfel, unghiul de vizualizare este crescut la maximum. În caz ideal, nu trebuie să vezi deloc aceeași imagine în cele trei oglinzi retrovizore, ci trebuie ca imaginea să se completeze. Pentru a minimiza impactul reglării necorespunzătoare constructorii auto au dezvoltat sisteme de asistență active care avertizează șoferii în momentul în care există o mașină în unghiul mort, dar aceste sisteme sunt disponibile doar pe mașini de clasă mare și au, pentru moment, un preț ridicat. Până la democratizarea prețurilor pentru aceste sisteme este foarte important să reglați corect oglinzile retrovizoare.

 

  1. Ruleză mereu cu faza scurtă pornită

Legea din România aduce obligativitatea de a rula cu faza scurtă pe drumurile interurbane, dar acestă regulă nu se aplică și pentru traficul din orașe. Însă, este dovedit științific faptul că o mașină este mai vizibilă cu 32% atunci când rulează cu luminile aprinse, indiferent de ora și luminozitatea în care circulă. Mașinile de generație nouă integrează lumini de zi cu tehnologie LED, foarte vizibile pe timp de zi, dar cele vechi nu au această tehnologie. Utilizarea luminilor în orice moment al deplasării va face mașina ta mai vizibilă și va reduce riscul de accident.

sfaturi utile

  1. Utilizează regulat frâna de mână

Indiferent că parchezi într-o parcare perfect dreaptă sau pe un drum de munte este recomandat să utilizezi frâna de mână. Dacă acest sistem nu este utilizat regulat își pierde din eficiență și poate duce la imposibilitatea de a asigura mașina în momentele în care este nevoie. Nu este bine să descoperi că frâna de mână nu mai este deloc eficientă în momentul în care ai neapărată nevoie de ea.

 

  1. Nu frâna în cazul unei explozii de anvelopă sau a unei pene rapide

Imaginează-ți următorul scenariu – rulezi pe autostradă, lovești un obiect metalic, iar anvelopa pierde rapid presiune sau chiar explodează. Reacția celor mai mulți șoferi este de a frâna, dar aceasta este greșită. Aderența redusă pe anvelopa afectată poate face ca mașină să aibă o traiectorie nesigură în timpul unei frânări. Cel mai bine este să lași mașina să decelereze singură și să te concentrezi pe volan, fără să-l bruschezi, ci doar să faci ajustări liniare.

Un comentariu

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)