autovit.ro

Preschimbare permis de conducere: care sunt actele necesare și cât costă înlocuirea documentului

Schimbarea permisului de conducere este necesară atunci când acesta expiră sau în cazul în care avem nevoie de un duplicat atunci când ne căsătorim și ne schimbăm numele, când acesta s-a deteriorat sau atunci când originalul a fost pierdut sau furat.

Întreaga procedură de preschimbare a permisului auto este prevăzută în legislația românească, mai exact în ordinul MAI 123/2013 și cuprinde atât informații despre documentele necesare, cât și condițiile pe care trebuie să le îndeplinești pentru a-ți fi eliberat noul carnet de șofer. 

În cele ce urmează, îți vom furniza toate datele necesare pentru preschimbarea permisului auto și îți vom oferi câteva sfaturi prin care să intri cât mai repede în posesia documentului. 

Care sunt actele necesare pentru preschimbarea permisului
Care sunt actele necesare pentru eliberarea unui duplicat al permisului de conducere
Când trebuie schimbat permisul
Unde este valabil permisul tău de conducere
Cât costă preschimbarea unui permis expirat

Care sunt actele necesare pentru preschimbarea permisului

Pentru a-ți preschimba permisul de conducere, vei avea nevoie de o serie de acte, fără de care nu vei putea obține documentul. Pentru a te asigura că dosarul îți va fi acceptat din start, va trebui să te prezinți la Direcția Regim Permise cu toate actele necesare pentru preschimbare. 

Atunci când te prezinți la ghișeu, va trebui să ai la tine cartea de identitate în original și o copie a acesteia, o cerere-tip, pe care vei putea să o completezi pe loc, la ghișeul DRPCIV. De asemenea, asigură-te că ai la tine și chitanța care dovedește că ai achitat taxa pentru eliberarea permisului, în valoare de 68 de lei, pe care o poți plăti la orice sucursală CEC Bank

Dacă soliciți preschimbarea permisului, vei avea nevoie și de fișa medicală, pentru că valabilitatea acesteia a expirat, iar o verificare medicală se impune din nou. În cazul în care soliciți un duplicat al permisului, fișa nu va mai fi necesară. 

Nu uita să ai asupra ta și vechiul permis de conducere, deoarece acesta îți va fi cerut de funcționarul de la ghișeu, cu excepția cazurilor în care documentul a fost pierdut sau furat. 

În cazul în care depui cererea de la un alt serviciu public decât cel de domiciliu sau dacă trimiți dosarul prin mandatar, va trebui să pregătești și două fotografii recente ale tale, cu dimensiunea de 35×38,5 mm.

Persoanele care au avut permisul de conducere anulat în urma unei infracțiuni care a fost dezincriminată între timp, vor trebui să prezinte toate documentele de mai sus, dar și decizia de dezincriminare. În aceasta situație, persoana în cauză nu trebuie să susțină vreun examen. 

Citește și: Noile amenzi pentru folosirea telefoanelor mobile la volan au intrat în vigoare 

Care sunt actele necesare pentru eliberarea unui duplicat al permisului de conducere

Sursa Foto: Shutterstock 

Care sunt actele necesare pentru eliberarea unui duplicat al permisului de conducere

În cazul în care ți-ai schimbat numele sau permisul a fost furat, deteriorat sau pierdut, va trebui să soliciți un duplicat al acestuia. Primul document de care vei avea nevoie în această situație este cererea titularului, care va fi editată informatic la ghișeu și pe care solicitantul va trebui să o semneze, completând în același timp și informațiile cu motivul pentru care solicită un duplicat. 

Citește și: Ce să verifici la o mașină care a stat parcată pentru mult timp

Cetățenii români vor trebui să prezinte actul de identitate, copie sau original, din care să reiasă că au domiciliul în România, iar pentru cei străini vor fi necesare: cartea de rezidență, permisul de ședere, pașaportul diplomatic/de serviciu sau un certificat de înregistrare însoțit de pașaport.  

Și pentru solicitarea unui duplicat va trebui să plătești taxa pentru eliberare permis de conducere, în valoare de 68 de lei, pe care o vei putea plăti direct la ghișeu, odată cu depunerea documentelor. Dacă ai nevoie de un duplicat pentru că ți-ai schimbat numele sau pentru că permisul a fost deteriorat, va trebui să ai la tine și permisul vechi. 

Dacă permisul a fost pierdut, furat sau reținut într-un stat membru UE, va trebui să specifici acest lucru în cererea pe care o vei completa la ghișeu. 

Când trebuie schimbat permisul

Sursa Foto: DRPCIV

Când trebuie schimbat permisul

Pentru a nu întâmpina probleme cu legea, va trebui să-ți preschimbi permisul cu până la două luni înainte de expirarea acestuia. Asigură-te că nu pleci la drum cu permisul expirat, deoarece, în cazul în care ești prins, riști amenzi de până la 1.160 de lei (580 de lei în 15 zile lucrătoare). De asemenea, dacă documentul și-a depășit valabilitatea, nu vei fi lăsat să părăsești țara la volan.

Unde este valabil permisul tău de conducere

Ca regulă, orice permis emis într-un stat membru UE, va fi recunoscut în toate țările membre și vei putea conduce fără probleme în oricare dintre acestea. 

Citește și: Sfaturi utile: Cum să te pregătești pentru o călătorie lungă cu mașina

Astfel, dacă te vei muta într-o țară străină membră UE, te poți folosi de permisul actual, cu condiția ca acesta să fie valabil, să fi împlinit deja vârsta legală de conducere în țara respectivă și să nu ai permisul suspendat sau anulat în țara emitentă. 

Unde este valabil permisul tău de conducere

Sursa Foto: Shutterstock

Cât costă preschimbarea unui permis expirat

Preschimbarea permisului expirat te va pune puțin pe drumuri și te va face să scoți din buzunar o sumă de bani. Pe lângă taxa de eliberare în valoare de 68 de lei, vei mai avea de achitat și controalele pentru întocmirea fișei medicale, ale căror costuri totale se vor ridica la 200-250 de lei, iar fotografiile și copiile documentelor te vor costa alți aproximativ 10 lei. În total, pentru preschimbarea permisului expirat, va trebui să plătești între 330 și 350 de lei, fără să mai punem la socoteală costurile cu carburantul sau cu transportul în comun, pentru deplasarea în oraș. 

Asigură-te că ai asupra ta toate documentele necesare atunci când te prezinți la ghișeul Direcției Regim Permise și că ai la tine banii necesari pentru achitarea taxelor și pentru plata controalelor medicale. Nu aștepta să-ți expire permisul și fă demersurile pentru preschimbare cu cel puțin două luni înainte, pentru a nu risca să fii amendat. 

Sursa Foto: Shutterstock , DRPCIV

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)