autovit.ro
B SECTIUNI

Preschimbare permise auto: care sunt actele necesare și cât costă înlocuirea documentului

Schimbarea permisului de conducere este necesară atunci când acesta expiră sau în cazul în care avem nevoie de un duplicat, atunci când ne căsătorim și ne schimbăm numele, când acesta s-a deteriorat sau atunci când originalul a fost pierdut ori furat.

Întreaga procedură de preschimbare a permisului auto este prevăzută în legislația românească, mai exact în ordinul MAI 123/2013, și cuprinde atât informații despre documentele necesare, cât și condițiile pe care trebuie să le îndeplinești pentru a-ți fi eliberat noul carnet de șofer. 

În cele ce urmează, îți spunem toate datele necesare pentru preschimbarea permisului auto și îți oferim câteva sfaturi prin care să intri cât mai repede în posesia documentului. 

Acte necesare preschimbare permis auto

Pentru a-ți preschimba permisul auto, vei avea nevoie de o serie de acte, fără de care nu vei putea obține documentul. Pentru a te asigura că dosarul îți va fi acceptat din start, va trebui să te prezinți la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) cu toate actele necesare pentru preschimbare. 

Atunci când te prezinți la ghișeu, va trebui să ai la tine:

  • cartea de identitate în original și o copie a acesteia;
  • o cerere-tip, pe care vei putea să o completezi pe loc;
  • dovada plății taxei de eliberare a permisului;
  • fișa medicală.

Taxa permis auto și fișa medicală

Asigură-te că ai la tine și chitanța care dovedește că ai achitat taxa pentru eliberarea permisului, în valoare de 89 de lei, pe care o poți plăti prin virament sau orice mijloace de plată online. Mai multe informații vezi online

Dacă soliciți preschimbarea permisului, vei avea nevoie și de fișa medicală, pentru că valabilitatea acesteia a expirat, iar o verificare medicală se impune din nou. Din documentul emis de o unitate de asistență medicală autorizată trebuie să reiasă că ești apt să conduci autovehiculele menționate în permisul de conducere. În cazul în care soliciți un duplicat al permisului, fișa nu va mai fi necesară. 

Nu uita să ai asupra ta și vechiul permis de conducere, deoarece acesta îți va fi cerut de funcționarul de la ghișeu, cu excepția cazurilor în care documentul a fost pierdut sau furat. 

În cazul în care depui cererea de la un alt serviciu public decât cel de domiciliu sau dacă trimiți dosarul prin mandatar, va trebui să pregătești și două fotografii recente ale tale, cu dimensiunea de 35×38,5 mm.

Persoanele care au avut permisul de conducere anulat în urma unei infracțiuni care a fost dezincriminată între timp vor trebui să prezinte toate documentele de mai sus, dar și decizia de dezincriminare. În aceasta situație, persoana în cauză nu trebuie să susțină vreun examen. 

Citește și: Noile amenzi pentru folosirea telefoanelor mobile la volan au intrat in vigoare 

acte necesare pentru permis

Sursa Foto: Shutterstock 

Care sunt actele necesare pentru eliberarea unui duplicat al permisului de conducere

În cazul în care ți-ai schimbat numele sau permisul a fost furat, deteriorat ori pierdut, va trebui să soliciți un duplicat al acestuia. Primul document de care vei avea nevoie, în această situație, este cererea titularului, care va fi editată informatic la ghișeu și pe care solicitantul va trebui să o semneze, completând, în același timp, și informațiile cu motivul pentru care solicită un duplicat. 

Citește și: Ce sa verifici la o masina care a stat parcata pentru mult timp

Cetățenii români vor trebui să prezinte actul de identitate, copie sau original, din care să reiasă că au domiciliul în România, iar pentru cei străini, vor fi necesare: cartea de rezidență, permisul de ședere, pașaportul diplomatic/de serviciu sau un certificat de înregistrare, însoțit de pașaport.  

Și pentru solicitarea unui duplicat va trebui să plătești taxa pentru eliberare permis de conducere, în valoare de 89 de lei, pe care o vei putea achita direct la ghișeu, odată cu depunerea documentelor. Dacă ai nevoie de un duplicat pentru că ți-ai schimbat numele ori pentru că permisul a fost deteriorat, va trebui să ai la tine și permisul vechi. 

Dacă permisul a fost pierdut, furat sau reținut într-un stat membru UE, va trebui să specifici acest lucru în cererea pe care o vei completa la ghișeu. 

Sursa Foto: DRPCIV

cand trebuie schimbat permisul

Când trebuie schimbat permisul

Pentru a nu întâmpina probleme cu legea, va trebui să-ți preschimbi permisul cu până la două luni înainte de expirarea acestuia. Asigură-te că nu pleci la drum cu permisul expirat, deoarece, în cazul în care ești prins, riști amenzi de până la 1.160 de lei (580 de lei în 15 zile lucrătoare). De asemenea, dacă documentul și-a depășit valabilitatea, nu vei fi lăsat să părăsești țara la volan.

Programare permise auto și preschimbare permis București

Asigură-te că îți faci din timp programarea pentru reînnoire permis, pe site-ul DRPCIV. Te poți programa atât pentru preschimbare permis București, cât și pentru celelalte zone din întreaga țară. Atenție și la reglementările sanitare din această perioadă, din centrele de permise auto București și restul județelor. 

ACCESUL PERSOANELOR în incinta serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor ESTE PERMIS doar celor care:

  • fac dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;
  • prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore ori rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore;
  • se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Unde este valabil permisul tău de conducere

Ca regulă, orice permis emis într-un stat membru UE va fi recunoscut în toate țările membre și vei putea conduce fără probleme în oricare dintre acestea. 

Citește și: Sfaturi utile: Cum sa te pregatesti pentru o calatorie lunga cu masina

Astfel, dacă te vei muta într-o țară străină membră UE, te poți folosi de permisul actual, cu condiția ca acesta să fie valabil, să fi împlinit deja vârsta legală de conducere în țara respectivă și să nu ai permisul suspendat sau anulat în țara emitentă. 

Cât costă preschimbarea unui permis expirat

Preschimbarea permisului expirat te va pune puțin pe drumuri și te va face să scoți din buzunar o sumă de bani. Pe lângă taxa de eliberare, în valoare de 89 de lei, vei mai avea de achitat și controalele pentru întocmirea fișei medicale, ale căror costuri totale se vor ridica la aproximativ 200 de lei, iar fotografiile și copiile documentelor te vor costa alți aproximativ 10 lei. În total, pentru preschimbarea permisului expirat va trebui să plătești între 330 și 350 de lei, fără să mai punem la socoteală costurile cu carburantul sau cu transportul în comun, pentru deplasarea în oraș. 

Asigură-te că ai asupra ta toate documentele necesare, atunci când te prezinți la ghișeul Direcției Regim Permise, și că ai la tine banii necesari pentru achitarea taxelor și pentru plata controalelor medicale. Nu aștepta să-ți expire permisul și fă demersurile pentru preschimbare cu cel puțin două luni înainte, pentru a nu risca să fii amendat. 

Sursa Foto: Shutterstock, DRPCIV

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)