autovit.ro

Programele “Prima Mașină” și “Rabla” vor putea fi accesate simultan de către persoanele care doresc să achiziționeze un automobil nou

Potrivit unei hotărâri adoptate pe 30 martie de Guvernul României, persoanele fizice care vor să cumpere un automobil nou prin programul Prima Mașină pot utiliza un tichet din programul Rabla pentru a plăti avansul de 5% necesar în momentul achiziției. În acest fel, ambele programe se vor putea susține reciproc, iar cei care vor beneficia de ele vor avea un avantaj atunci când se încadrează în ambele categorii.

 

Posibilitatea ca cele două programe să fie accesate simultan a fost gândită pentru ca parcul auto național să fie înnoit prin programul Rabla, dar să existe și o stimulare suplimentară pentru programul Prima Mașină, care poate fi caracterizat fără nicio problemă ca un adevărat eșec în 2015, atunci când a și debutat.

Tot acum, Guvernul a stabilit și plafonul garanțiilor care pot fi emise în cadrul programului Prima Mașină. Astfel, plafonul pentru Prima Mașină va fi de 100 de milioane de lei din fondurile neutilizate alocate pentru anul 2015.

În acest moment, piața de mașini noi este oarecum blocată de faptul că programul Rabla nu este încă funcțional pentru anul 2016. Majoritatea importatorilor depind de pornirea programului pentru a-și optimiza ofertele și a permite activarea prețurilor speciale. Surse autorizate afirmă că cel mai devreme, programul Rabla, va putea porni la jumătatea lunii aprilie sau la începutul lunii mai.

rabla

Buget de 135 de milioane pentru 2016

Deși programul Rabla încă nu are undă verde, este deja cunoscută suma alocată pentru anul 2016. Aceasta a fost prevăzută în bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul 2016 și este plafonată la valoarea de 135 de milioane de lei. Această sumă este cu 32,5% mai mică față de anul 2015. Așa cum deja am anunțat anterior, prima de casare pentru anul acesta este de 6.500 de lei, la care se pot adauga diverse bonusuri dacă se achziționează o mașină “verde”, cu propulsie alternativă.

„Programul Rabla va continua şi în acest an. Trebuie să facem un studiu, să vedem cât s-a îmbunătăţit calitatea aerului în mările oraşe în ultimii 10 ani. Rabla rezolvă o problemă, dar nu toate problemele. Trebuie să ne gândim, însă, ce vrem să facem şi în următorii ani. Nu aș vrea să luăm o decizie scoasă din context. Continuăm cu Rabla, dar să vedem exact unde vrem să ajungem”, a declarat Cristiana Paşca-Palmer, Ministrul Mediului.

Programul Rabla este deosebit de important pentru importatorii care își bazează vânzările pe volume mari pentru mașinile de buget.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CITESTE MAI MULTE DESPRE:
Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)