autovit.ro

Primăria Capitalei modifică din nou taxa pentru mașinile poluante

Primăria București a anunțat modificarea proiectului vinietei pentru București. Vinieta Oxigen va fi plătită de toate mașinile cu normă de poluare sub Euro 5 indiferent de orașul unde sunt înmatriculate.

Primăria Capitalei a modificat din nou proiectul de hotărâre prin care dorește implementarea vinietei Oxigen pentru automobilele care circulă în București. Conform noii versiuni, toate automobilele cu masa maximă autorizată mai mică de 5 tone din București cu normă de poluare mai mică de Euro 5 vor plăti o taxă.

Mai detaliat, proiectul prevede următoarele:

– Automobilele cu normă de poluare Euro 6 și Euro 5, automobilele electrice și hibride pot circula fără restricții pe toate străzile din București. Aceste automobile nu plătesc taxă.

– Mașinile cu normă de poluare Euro 4 și Euro 3 pot circula în București dacă achită o vinietă în valoare de 500 lei (Euro 4) sau 700 lei (Euro 3) pe an. Vinieta poate fi achitată pe un an, șase luni, o lună sau o zi. Aceste categorii de vehicule au acces în zona centrală numită Zona de Acțiune pentru Calitatea Aerului (ZACA).

– Automobilele cu normă Euro 2, Euro 1 și non-Euro pot circula doar în afara zonei centrale ZACA și doar după achitarea unei taxe ce variază între 1.500 și 1.900 lei pe an, în funcție de norma de poluare.

– Vinieta se aplică indiferent de localitatea unde este înmatriculat automobilul.

– Amenzile pentru neplata vinietei Oxigen variază între 1.500 și 2.000 lei.

– Există o serie de vehicule exceptate de la plate taxei printre care vehiculele pe două roți, cele adaptate pentru persoanele cu dizabilități, automobilele serviciilor de urgență, vehiculele istorice și altele.

Zona centrală ZACA este delimitată de Piața Victoriei – bd. Iancu de Hunedoara – șos Ștefan cel Mare – str. Polonă – str. Mihai Eminescu – str. Traian – bd. Nerva Traian – bd. Gheorghe Șincai – str. Lânăriei – Calea Șerban Vodă – bd. Mărășești – str. Mitropolit Nifon – bd. Libertății – Calea 13 Septembrie – șos. Pandurilor – șos. Cotroceni – Splaiul Independenței – str. Știrbei Vodă – str. Berzei – str. Buzești – Piața Victoriei.

Dacă proiectul va fi adoptat de către Primăria București, noua vinietă Oxigen va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2020.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)