autovit.ro

Primele schimbari aduse programului RABLA

Dupa ce s-au incheiat discutiile legate de timbrul de mediu, guvernantii au deschis iarasi subiectul cu privire la optimizarea programului RABLA. Iar dupa cum declara Ministrul Mediului, se pare ca acest program guvernamental menit sa revitalizeze parcul auto national va fi pus la punct spre sfarsitul acestei luni si urmeaza a fi implementat chiar din prima decada a lunii aprilie. Dar sa vedem care sunt aceste prime modificari pe care guvernantii le pregatesc pentru programul RABLA 2013.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat pentru Mediafax ca din acest an vor participa la programul RABLA si masinile care indeplinesc norma de poluare Euro 3, dar cu conditia sa fie mai vechi de 10 ani. “Sunt o categorie de autoturisme cu norma de poluare Euro 3, care au deja zece ani pe piata de autoturisme din Romania, si acestea vor face obiectul programului Rabla“, a spus Rovana Plumb pentru Mediafax. De asemenea, Ministrul Mediului a mai adaugat ca in prezent se doreste ca voucherul acordat pentru casare sa aiba o valoare de 1.500 EUR. Insa cum discutam inca din luna ianuarie, guvernantii iau in calcul acordarea unui singur tichet valoric si nu oferirea a maximum trei cupoane a cate 3.800 lei fiecare, cum se intampla pana in acest an.

RBL_2

Rovana Plumb a mai mentionat ca in programul RABLA vor fi incluse doar acele autoturisme care au fost in proprietatea persoanei fizice sau juridice mai mult de un an de zile, prin urmare “nu se pune problema unei invazii de masini rulate, foarte vechi pe piata din Romania“. Este bine sa ne aducem aminte ca in ultima parte a anului trecut, Primul-Ministru Victor Ponta a declarat ca se intentioneaza chiar stoparea tranzactiilor ilegale cu vouchere pe piata gri, astfel “ar trebui sa fie un singur tichet, iar aceasta facilitate sa fie pentru cel care isi caseaza masina, nu pentru cel care o tranzactioneaza, pentru ca este un fel de bursa ilegala a tichetelor, nereglementata si neimpozitata“.

Pentru programul RABLA 2012, Administratia Fondului pentru Mediu a alocat, in doua etape, suma de 171 milioane de lei, o valoare care permitea scoaterea din uz a 45.000 de autovehicule mai vechi de 10 ani. Astfel, in prima etapa a programului care a inceput in data de 3 aprilie 2012, au fost alocate 114 milioane de lei pentru casarea a 30.000 de autovehicule, iar in etapa a II-a care a demarat in data de 8 august 2012, au fost alocate alte 57 milioane de lei pentru casarea a inca 15.000 de masini.

Voi ce parere aveti despre aceste prime modificari ce urmeaza a fi implementate programului RABLA 2013?

Update: La 1 aprilie 2013, Ministrul Mediului a precizat ca valoarea voucherului va fi de 1.500 EUR, iar programul RABLA 2013 va intra in vigoare din data de 15 aprilie.

11 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)