autovit.ro

Procedura de testare a șoferilor cu etilotestul

Orice șofer poate fi tras pe dreapta, întâmplător, de către agenții Poliției Rutiere, pentru a verifica documentele personale și pe cele ale mașinii. De asemenea, etilotestul este aparatul pe care polițiștii îl folosesc pentru a determina nivelul de alcoolemie din sânge.

Legea este foarte strictă în ceea ce privește consumul de substanțe interzise atunci când ești la volan, așa că trebuie să iei aminte de aceste detalii, mai ales pentru siguranța ta și a celor din trafic. Pentru a ști la ce să te aștepți dacă ești oprit în trafic pentru un control de rutină, iată toate detaliile despre procedura de testare cu etilotestul:

Ce spune regulamentul

Cele mai importante informații de care ai nevoie se află chiar în legislația Codului Rutier. Articolul 38 al OUG 195/2002 stipulează obligativitatea conducătorilor vehiculelor de a se supune testării aerului expirat și/sau recoltării probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei sau a consumului de substanțe psihoactive. Există câteva excepții de la obligativitate, iar acestea includ conducătorii vehiculelor trase sau împinse cu mâna, instructorii auto atestați și examinatorii autorităților competente, în timpul desfășurării probelor practice.

Articolul 88 al aceleiași OUG menționează faptul că stabilirea prezenței alcoolului în aerul expirat se face prin mijloace tehnice certificate, doar de către agenți ai Poliției Rutiere. Mijlocul tehnic trebuie să fie omologat și verificat metrologic.

Articolul 193 reglementează următorii pași, odată ce șoferul este testat și se constată că valoarea concentrației de alcool este mai mare de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat. Polițistul rutier sau cel de frontieră îl va însoți pe acesta până la cea mai apropiată instituție medicală autorizată, pentru recoltarea probelor biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei. Mai apoi, polițistul reține permisul de conducere și eliberează dovada înlocuitoare fără drept de circulație.

Dacă îți dorești o mașină nouă, descoperă 👉ofertele de pe autovit.ro.

Ce spune Codul Penal

Odată cu depășirea limitei concentrației admise, conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe se transformă din contravenție în infracțiune. Iată ce spune Codul Penal, prin articolul 336: „Conducerea pe drumuri publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere, de către o persoană care are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani sau cu amendă. Aceleași condiții se aplică și în cazul persoanelor aflate sub influența substanțelor psihoactive”.

Pași procedură de testare cu etilotestul

Procedura de testare cu etilotestul poate fi efectuată doar de către agenții abilitați. Angajații Inspectoratului Național de Patrulare al Inspectoratului General al Poliției sunt cei instruiți în acest sens. Aceștia, dar și conducătorii auto, trebuie să respecte câțiva pași obligatorii în momentul în care se pregătesc să testeze sau să fie testați:

 • verificarea funcționării aparatului etilotest;
 • informarea șoferului cu privire la procedura de testare la care urmează să fie supus;
 • explicarea procedurii;
 • respectarea instrucțiunilor și normelor sanitare, prin desigilarea protecției chiar în fața șoferului;
 • extragerea pe suport de hârtie a rezultatului, completarea cu datele necesare și aducerea la cunoștință subiectului contra semnătură, anexarea procesului-verbal de contravenție (dacă este cazul);
 • explicarea dreptului de a contesta;
 • conducerea subiectului la o instituție medico-legală, în cazul în care concentrația de alcool în aerul expirat indică un grad avansat de alcoolemie.

În cazul în care șoferul auto sau conducătorul de vehicule nu este de acord cu procedura testării sau observă nereguli în procesul de prezentare a aparatului și a legislației, poate depune contestație. Există chiar un precedent în procesul unui șofer din Alba Iulia, care a contestat în instanță decizia bazată pe proba cu un aparat etilotest neomologat și nici verificat metrologic. De aceea, este important ca toți șoferii să cunoască legislația în vigoare și obligațiile lor, dar și pe ale organelor competente în ceea ce privește procedura de testare.

Gaseste 👉 piesele de care ai nevoie pentru masina ta pe autovit.ro.

Important de ținut minte este faptul că etilotestul determină concentrația de alcool în aerul expirat și se măsoară în miligrame per litru, iar concentrația din sânge se măsoară prin prelevarea de probe biologice, în grame per litru. Cea din urmă poate fi prelevată doar în cadrul instituțiilor medico-legale de specialitate, în urma constatării unui nivel ridicat de alcool în aerul expirat.

Concentrațiile maxime admise

Conducătorii de vehicule care consumă alcool se supun riscului vătămării corporale personale sau a celorlalți participanți la trafic, dar se pot alege și cu amendă sau, după caz, cu dosar penal. De asemenea, până la o anumită limită, șoferii riscă suspendarea sau anularea permisului de conducere.

Intră în categoria de contravenție:

 • Alcoolemie de până la 0,8 mg/l alcool pur în aerul expirat
 • Măsuri legale: amendă de la 9 la 20 de puncte și suspendarea permisului pe o perioadă de 90 de zile

Intră în categoria de infracțiune:

 • Alcoolemie mai mare de 0,8 g/l alcool pur în sânge
 • Măsuri legale: închisoare sau amendă penală și anularea permisului de conducere

Este obligatorie recoltarea probelor biologice, în cazul în care rezultatul testării indică o concentrație mai mare de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat sau dacă în eveniment este implicat un vehicul transportator de mărfuri sau substanțe periculoase. Se recoltează două probe biologice, la interval de o oră.

Refuzul testării cu etilotest sau prelevării probelor biologice

Codul Penal face referire directă și la refuzul conducătorului de vehicul, pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere în vederea stabilirii alcoolemiei.

Șoferul poate fi pedepsit cu închisoare de la 1 la 5 ani, în cazul în care refuză recoltarea de probe biologice pentru stabilirea concentrației de alcool pur în sânge.

Postează 👉 anunțul tău pe autovit.ro, pentru mai multe șanse să-ți vinzi mașina.

Dacă șoferul refuză testarea cu etilotestul, agentul de poliție trebuie să specifice acest detaliu în procesul-verbal. Apoi, șoferul este obligat să se supună recoltării probelor biologice în cadrul unei unități medicale.

Regulament testare etilotest

Important de reținut

Cele mai importante detalii pe care trebuie să le știe orice șofer:

 • o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă și anularea permisului de conducere;
 • refuzul sau sustragerea de la prelevarea probelor biologice se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani;
 • conducătorii de vehicule sunt obligați să se supună testării cu etilotest/prelevării probelor biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei sau a consumului de substanțe psihoactive;
 • la o concentrație de până la 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, agentul de poliție poate solicita recoltarea probelor biologice;
 • în cazul unui accident rezultat în pagube materiale, conducătorul auto este obligat să se supună testării aerului expirat;
 • conducătorilor auto le este interzis consumul de alcool sau de alte substanțe cu efecte psihoactive după producerea unui accident și până la momentul recoltării probelor biologice;
 • agentul care efectuează testarea trebuie să fie autorizat și să prezinte fiecare detaliu necesar, înainte și după folosirea aparatului etilotest.

Consumul de alcool la volan poate avea urmări tragice pentru toți participanții la trafic, dar este important și să cunoști legea, pentru momentele în care întâlnești diverse neplăceri în trafic sau în cadrul controalelor agenților de poliție. Nu uita că drepturile șoferilor pot fi apărate, iar măsurile aplicate pot fi contestate atunci când ești nevinovat, cu șanse de câștig de cauză.

Sursa foto: Shutterstock.com, Pexels.com

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)