autovit.ro

Proiect de lege: mașinile parcate neregulamentar vor putea fi ridicate din nou

Un nou proiect de lege va reglementa situația mașinilor parcate neregulamentar și va permite ridicarea acestora și în situația în care blochează circulația pietonilor.

Deoarece actuala lege care reglementează situația automobilelor parcate neregulamentar este neclară și are numeroase lacune, autoritățile au înaintat un nou proiect de lege. Proiectul a fost redactat de către Ministerul Afacerilor Interne și a fost publicat de curând.

Noul proiect de lege permite din nou ridicarea automobilelor parcate ilegal atât de pe partea carosabilă cât și de pe pistele de biciclete sau trotuar dacă acestea blochează circulația pietonilor. Pentru a evita abuzurile din trecut, noua lege prevede câteva situații de excepție. De exemplu, mașina nu va putea fi ridicată în cazul în care există o persoană în interiorul ei, sau dacă proprietarul se prezintă la mașină înainte de începerea procedurii de ridicare.

parcare2

“Transportarea la locul de depozitare se poate face numai cu vehicule specializate, care asigură preluarea în totalitate a vehiculului transportat pe caroseria vehiculului transportor; încetarea operaţiunilor, dacă la vehicul se prezintă conducătorul auto, înainte de iniţierea transportului către locul de depozitare; regula se circumscrie scopului urmărit de legiuitor, şi anume îndepărtarea obstacolului de pe carosabil, şi devine aplicabilă cu condiţia plăţii contravalorii operaţiunii de ridicare; aceasta constituie totodată şi o garanţie că nu vor exista situaţii abuzive, de solicitare a suportării unor cheltuieli care nu au fost efectuate (cele aferente transportului şi depozitării vehiculului)”, se arată în proiectul de lege.

Ridicarea automobilelor parcate neregulamentar a fost întreruptă în urma unei decizii din 25 mai 2015 luată de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Conform noului regulament, decizia de ridicare a unui autoturism va putea fi luată de administratorul drumului sau de administrația publică locală.

Un comentariu

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)